Repićevo savsko kupalište

101 brodska priča od Zvonimira Toldija napisana i u knjigu dana

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 10.01.2016
Repićevo savsko kupalište


 Rijeka bez života, bez i jednog plovila od mosta do „Brođanke“, to je već godinama slika savske obale u Brodu na Savi. Nestalo je sve. A, tu je nekad bujao život. Veliki parobrodi, doplovili do Siska, Zemuna ili dunavskih voda, „damšifi“ visokih dimnjaka iz kojih je dok su plovili i šlepove vukli kuljao gusti crni dim, lopatastim točkovima pjenili su rijeku i stvarali valove, na kojima su zaljuljale usidrene dereglije, ribarske barake, splavi, čamci, pa i Repićevo gradsko kupalište.

Odvažni plivači skočili bi uz vrisak s kupališta i zaplivali žustro prema valovima da i njih poljuljaju. Valovi su ih dizali, pa spuštali, pa opet dizali, glave su im nestajale iza valova i opet se pojavljivale… To malo i kratko zadovoljstvo značilo im je mnogo.

Repićevo kupalište bilo je do II. Svjetskog rata ukotvljeno, nekako tu, ispred ulaza u Zajčevu ulicu, zapravo ispred kuće g. Taradija. Nastalo je još oko 1886., a gradila su ga braća Karlo i Josef Repić, Bunjevci, doseljenici u Brodu iz Apatina. Repićevi su se bavili i ribarenjem, imali su zakup ribolova na Savi od Siska do Šamca. Karlo Repić oženio je Katarinu Beismann, i njena majka Ana vodila je kupalište do 1914. godine, a tada ga preuzimaju Katarina i Karlo. Karlo Repić je umro 1928., pa je Katarina nastavila, uz pomoć sina Dragutina-Korike, držati kupalište.

Repićevo drveno, na buradima plutajuće, kupalište, imalo je tri rešetkasta bazena kroz koje je proticala voda: veliki bazen bez dna i dva manja s dnom – srednji za neplivače i mali bazen za djecu. Kabina je bilo cijeli niz uz tri strane, istočno u dva paralelna niza i produžetak na otvoreni dio Save. Sunčalište na „špicu“ bilo je najprostranije, ali dugo za žene zabranjeno mjesto, jer „špic“ je bio izložen pogledima s obale. Repićevi su iznajmljivali čamce, na kupalištu je bilo bife s hladnim pićem: špricerima, pivom i malinovcem, sendvičima… Radila je škola plivanja, održavana su natjecanja u plivanju i skokovima… S kupališta, u otvorenu Savu, moglo se skakati na odskočnoj dasci – „špringbretu“, isto i u veliki bazen s posebne daske, ili se skakalo s 2,5 metara visoke skakaonice – „trambuline“. Hrabri i spretni, znali su poput laste izvijeni poletjeti u zrak i elegantno zaroniti u Savu, a dječurlija je začepljenog nosa, zgrčenih nogu, skakala u vodu.

Repićevo kupalište je imalo svoj kupališni red. Sezona kupanja na kupalištu započinjala je već prema vremenskim prilika, a obično u svibnju. Prije otvaranja kupališta, kupališni je red objavljen u lokalnoj štampi. U „Posavskoj Hrvatskoj“, 1917. godine čitamo: „Kako u sada nastali topliji dani, a savsko kupalište je otvoreno, to svako nastoji da si tijelo osvježi kupanjem u Savi. Kako nemamo nažalost parnog kupališta u našem gradu, to više će građanstvo pohoditi savsko kupalište. Isto je otvoreno dnedno i to: od 9 sati prije podne za gospodu, od 9 – 1 sat po podne za gospođe. Sa više strana izražene je želja, da bi se poslije podne kao i prošle godine dozvolilo zajedničko kupanje, jer mnogim našim kućanicama ne dostaje do podne vremena za pohađanje kupališta. Pripominjemo ali, da bi uprava kupališta morala polagati veliku važnost na to, da kod takvog zajedničkog kupanja odstrani sve što bi bilo kadro da povrijedi moralni osjećaj posjetioca takvog zajedničkog kupanja.“

Dvadesetih godina skupna kupanja su već dozvoljena, ali bilo je i posebnog kupanja za ženske, a posebnog za muške, one još uvijek stidljive, pa i posebnih kabina sa spuštenim dnom u Savu, u kojima su se kupači samo kvasili zaštićeni od pogleda.

„Brodske novine“, 1920. godine objavile su oglas Dragutina Repića:

„Čast mi je obznaniti p.n. općinstvu , da rečeno kupalište od 18. o.mj. je otvoreno i to svaki dan od 6 s. pr.pod. do 9 s. na večer. Kupališni red: Od 6 sati u jutro do 9 sati po podne samo za gospodu. Od 9 sati pr. Podne do 11 sati pr. Podne samo za ženske. Od 11 ss pr.p. do 9 Navečer skupno kupanje. Djeca ispod 14 godina mogu se kupati samo od 11 s.pr.pod. do 1 s.pos. podne. Ulazne cijene bez rublja 6K, a djeci ispod 12 god 4K. Mogu se i abonoma karte dobiti za cijelu kupališnu sezonu. Pobliže kod kupališne blagajne. Voda 21. V. 20°C.“

A, evo kako je pripremano jedno plivačko i veslačko natjecanje na kupalištu gospođe Repić 1934. godine: „Da bi se popularizirao plivački i veslački sport u našem gradu priređuje S.K. Viktorija u utorak 15. kolovoza o.g. plivačko i veslačko natjecanje na kupalištu gđe Repić, spojeno s raznim veselim i zabvnim atrakcijama. Početak priredbe je u 3 sata poslije podne, a oko 9 sati navečer počinje „Venecijanska noć na Savi“ sa lampionadom i vatrometom, a konac priredbe bit će dobar riblji paprikaš. Kupalište će biti električno rasvijetljeno. Klub moli sve vlasnike čamaca, da bi, ukoliko ne žele sami sudjelovati na veslačkim utakmicama i ostalim priredbama na čamcima ustupiti svoje čamce za tu priredbu klubu, koji će o njima voditi brigu i nadzor nad upotrebom…“

Na Repićevom kupalištu bila su dva čuvara reda, ujedno učitelji plivanja i skokova: Grga i Mata.

Upamćeni su njihovi bravurozni skokovi – dvostruki salto ili pak „svrdlo“ – kada bi se u zraku okrenuli oko sebe. Bili su oni, uz to, neprestano u sukobu s onim mladim, bučnim i nestašnim kupačima, jer na kupalištu se nije smjelo skakati u mali u srednji bazen, igrati se s loptom tako da drugim kupačima to smeta, trčati, vrištati, galamiti, sjediti na gelenderima – drvenim ogradama, mokar ići na sunčanje, pa da sve u kabine voda curi…

U bombardiranjima za vrijeme II. Svjetskog rata Repićevo je kupalište gotovo uništeno. Poslije rata je obnovljeno, ali samo s dva bazena. To je kupalište vodio spomenuti čika Mata Marković, pa se i govorilo „Matino kupalište“. No, radi nebrige i nerazumijevanja gradskih vlasti, ovo je kupalište propadalo dok od njega nije ostala sama mala splav s jednom kabinom, na kojoj je čika Mata provodio dane sve do svoje smrti, 1989. godine. 

Zadnje vijesti

Shanaelle iz Slavonskog Broda nova hrvatska Miss Universe

Vrijedna donacija onkološkoj ambulanti

Tumori probavnog sustava sve veći problem

SPORT

Održano atletsko natjecanje "Miting otvorenja sezone"

Tvrtko i Zrinoslav uspješni u Osijeku

NAJČITANIJE DANAS

Dobila i stipendiju

Shanaelle iz Slavonskog Broda nova hrvatska Miss Universe

FOTO GALERIJA

Kako isklesati tijelo do ljeta – zar je to moguće?

Radio Slavonija i Brođani za obitelj Fogadić prikupili 8 tisuća kuna

Izložba Ive Šebalja ‘Slikarstvo traži vrijeme’ nakon Opatije dolazi u Brod

Stotinu djece preuzelo obnovljeno igralište u Slavonskom Brodu

Brodsko-posavska županija ima privilegij da su u njoj sačuvane čak dvije prašume