Rekordna Noć muzeja

Za Noć muzeja ponovno su se u Slavonskom Brodu dobro pobrinule ustanove i udruge iz kulture. Muzej Brodskog Posavlja od 18 sati ponudio je tradicijske sadržaje uz već postavljenu etnografsku izložbu. Uz KUD "Kolo" iz Donje Bebrine moglo se naučiti ponešto i o tehnici vezenja sunčane čipke iz Sikirevaca.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 26.01.2013
Dvije posve različite knjige domaćih, brodski autora predstavljene su u sklopu Noći muzeja. Ono što institucionalna povijest nije zabilježila, vrijedno već desetljećima prikuplja, čuva i objavljuje jedan od najvećih etnologa Hrvatske, naš Brođanin Zvonimir Toldi. Sinoć je promovirana njegova druga knjiga "101 brodska priča".

Iz "101 brodske priče" tako ćete doznati i ono o čemu se u Brodu samo šuškalo, pretpostavljalo ili tračalo..jedna od priča vezana je i za gradonačelnikovanje Aleksandra Radosavljevića u kojem je zapravo, kažu priče, vladala njegova supruga.

Dio povijesti Radosavljevićevih Brođani su sinoć uživo mogli pogledati. Naime obitelj Golubić otvorila je vrata svoga doma u Starčevićevoj ulici gdje je ostao očuvan čitav historicistički salon s originalima iz 19. i početka 20. stoljeća.

Muzej Brodskog Posavlja predstavio je još jednog slavonskobrodskog autora. Riječ je o Zlatku Kozini. Likovnoj publici ne treba ga puno predstavljati jer je do sada izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. No ovoga puta Kozina se pojavljuje kao autor knjige koja govori o umjetnosti i slikarstvu na originalan način.

Od početne ideje o kratkim, informativnim kolumnama Kozina je priču o umjetnosti kroz 90 kolumni pretvorio u vlastita promišljanja, približavanje likovnosti običnom čitatelju. Kaže, nespojive stvari me interesiraju te 50 kolumni u knjizi donosi jedinstvenu priču o umjetnicima i događajima kroz sasvim drugačije, do sada neispričane perspektive.

A publiku do umjetnosti u ovogodišnjoj Noći muzeja nije trebalo posebno dovoditi. Naime Muzej Brodskog Posavlja svojim je programima privukao doista brojnu publiku. Ista situacija i u Galeriji umjetnina. Galerija Ružić uz klasični prikaz filmova ponudila je konceptualnu izložbu Ivana Šeremeta koja obuhvaća više od 40 godina njegova umjetničkog djelovanja. Za razgled njegovih radova bila su otvorena i oba salona Becić.

Spomen dom Dragutina Tadijanovića nikada nije imao više posjetietlja. Samo do 21 sat bilježi se rekordnih 500 posjetitelja. Tu se nudila fotografska izložba mladog Ivana Mijića koji je za ovu prigodu izložio portreta poznatih i manje poznatih ličnosti iz javnog života.

Mjesto više u multimedijalnom centru spomen doma tražilo se i na otvorenju izložbe suvremenog umjetnika Mateja Kneževića. Prva veća samostalna izložba pod nazivom "Kupujem, dakle jesam" donosi jedinstven pogled na sveprisutni konzumerizam i ponekad bezglavno potrošačko društvo u kojemu živimo.

Prvi puta u Noći muzeja vrata su sinoć otvorena i u Muzeju tambura gdje se uz razgled postava moglo uživati uz tamburaške pjesme. Ispred Muzeja Brodskog Posavlja svoj štand postavila je i Udruga "Regoč". Sve u svemu mnoštvo programa u kojemu su uživali Brođani svih generacija.

Noć muzeja ponovno je i u našem gradu premašila prošlogodšnju brojku posjetitelja. I pokazala da umjetnost ne pripada samo starijima ili zatvorenim galerijama nego je zabavna, poučna i trodimenzionalna.

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku i Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

Odlična ideja - e-knjige u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

Devetnica i dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u Sl. Brodu

VIJESTI

Koronavirus

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji