Rekordan broj novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji, 55 pozitivnih u 36 sati

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je o rekordnom broju novozaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije.

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.10.2020
Rekordan broj novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji, 55 pozitivnih u 36 sati


 Stožer je izvijestio kako je novih slučajeva zaraze virusom Sars-Cov2 47 u 24 sata, dok je taj broj 55 novooboljelih u zadnjih 36 sati, odnosno svi pristigli rezultati testova od jučerašnje objave podataka.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo izv. prof. dr. sc. Ante Cvitković izvijestio je kako se uz ove rekordne brojke idućih dana očekuje se daljnji rast novooboljelih. Istaknuo je kako su novozaraženi vezani uz niz mikro žarišta unutar županije. Riječ je o svadbama, obiteljskim okupljanjima, ali i u uredima, posebno za vrijeme pauza kada se zaposlenici okupljaju bez maski i tako šire zarazu.

Cvitković je izrazio zabrinutost što epidemiolozi sve teže hvataju izvore zaraze. Razlog je veliki broj oboljelih, ali i nemar organizatora koji ne vode popis sudionika javnih ili privatnih događanja te skrivanje kontakta od strane pozitivnih osoba. Naveo je primjer zaraze u svatovima koja se skrivala, veći broj zaraženih koji su danima druge izlagali zarazi. 

"Molimo građane da ne skrivaju kontakte te da se epidemiolozima kažu svi kontakti", rekao je Cvitković.

Dodao je kako je sedmodnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji 91 novooboljeli na 100 000 stanovnika, dok je ne nacionalnoj razini ta brojka 179 na 100 000 stanovnika, a raspone boja je od 59 do 366 novooboljelih na 100 000 stanovnika od županije s najmanje do županije s najviše novozaraženih.

Kada govorimo o 14-dnevnoj incidenciji brojke za Brodsko-posavku županiju su 121 na 100 000 stanovnika na razni Hrvatske je 265 na 100 000 stanovnika, a raspon je od 70 do 547 na 100 000 stanovnika. Zabrinjava podatak da je u zadnja 4 dana više od 130 novooboljelih u županiji. 

Cvitković je zaključio kako je vrijeme prilagodben na ovo stanje je prošlo jer dolazi do preopterećenja bolničkih kapaciteta. Dokaz lošijem epidemiološkom stanju je kategorizacija županije od strane europskog Centra za kontrolu bolesti prema kojima je stanje zabrinjavajuće budući da imamo više više od 60 novooboljelih na 100 000 stanovnika u sedmodnevnom intervalu te imamo više od 3 posto pozitivnih nalaza.

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice, doc. dr. sc. Josip Samardžić izvijestio je o stanju u slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević", trenutno je hospitalizirano 19 pozitivnih osoba, 16 muškaraca i 3 žene, dobi od 20-ih do 70-ih godina života, jedna osoba je na respiratoru, svi su stabilne kliničke slike. Samardžić je istaknuo kako je 47 djelatnika bolnice u samoizolaciji, a 17 je pozitivnih djelatnika. Posebno apelira na zdravstvene djelatnike da se u slobodno vrijeme ponašaju odgovorno s obzirom na svoje mjesto rada.

Kapaciteti bolnice pokrivaju trenutne potrebe, očekuje se idući tjedan porast potreba za krevetima. Tako je krenula priprema Covid 2 odjela u zgradi neurologije s 30 novih kreveta, nakon toga širit će se i na odjel psihologije. Već je došlo do preraspodjelu kadra pa su moguće promjene u radu odjela, za sada sve po normalnom rasporedu.

Načelnik PU brodsko-posavske Antun Valić naveo je kako je 678 osoba u samoizolaciji, a kršenje mjera samoizolacije utvrdi se svaka tri dana. Policija pomaže i civilnoj zaštiti u inspekciji rada gospodarskih subjekata i javnih događanje. Utvrđeno je kršenje epidemioloških mjere od mjerenja temperatura do nenošenja maski te prekoračenja radnog vremena

Načelnik Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković istaknuo je na kraju kako će se trenutne mjere koji su na snazi do kraja mjeseca produžiti do daljnjega, te da će Stožer do iduće srijede, 28. listopada odlučiti treba li postojeće mjere pooštriti.

Službeno priopćenje donosimo u nastavku;

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST STOŽERA CZ BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

(23.10.2020.)

47 NOVIH POZITIVNIH OSOBA U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 47 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 što je do sada najveći broj zaraženih osoba u 24-satnom razdoblju u Brodsko-posavskoj županiji od početka epidemije. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 863, dok je broj aktivnih slučajeva 149. 

Hospitalizirana je ukupno 21 osoba (3 osobe više nego prethodni dan), a broj hospitaliziranih osoba zadnjih se tjedan dana kontinuirano povećava. U slavonskobrodskoj bolnici hospitalizirano je 18 osoba, a u novogradiškoj bolnici 3 osobe. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Zbog značajnog povećanja broja novozaraženih osoba, kontinuirano se povećava i broj osoba pod mjerom samoizolacije te se trenutno na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 678 osoba (18 osoba više nego prethodni dan).

Zadnje vijesti

Pleternica od Nove godine postaje Tax free grad

Humanitarna akcija Srednje medicinske 'Svi za našu Lavicu'

Udruga Studio B provela istraživanje o rodnom nasilju na području Brodsko-posavske županije

FOTO GALERIJA

Koracima i stopama Andrije Štampara

Kadetsko-juniorska ekipa Karate kluba Slavonski Brod prvaci Hrvatske

Kardinal Puljić; "Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje"

Održana edukativna i razumljiva radionica za novinare u projektu “Zajednica bez granica”

'Big Bike Racing' okrunio sjajnu sezonu domaćinstvom završne svečanosti sezone u disciplini Oldtimer moto utrke