Regent Aleksandar Karađorđević stigao automobilom u Bosanski Brod

Dogodilo se na današnji dan 7. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 07.01.2018
Regent Aleksandar Karađorđević stigao automobilom u Bosanski Brod


 1850. u brodskoj obrtničkoj obitelji, rodio se Antun Leskovac koji je šezdeset godina bio aktivni svećenik, a od toga 37 župnik župe u Brodu. Umro je 25. rujna 1935. godine.

1920. „Njegovo Kraljevsko Veličanstvo“ regent Aleksandar Karađorđević, sa svojom sestrom kneginjom Jelenom, stigao je automobilom u Bosanski Brod. Odmah nakon dolaska bio je nazočan službi Božjoj u bosanskobrodskoj pravoslavnoj crkvi. Zatim je popio čaj u luksuznoj kolodvorskoj restauraciji i nastavio put prema Sarajevu. Što je kraljevska obitelj tražila na pravoslavni Božić u Bosni i zašto se kralj kroz Slavonski Brod provukao inkognito – ostaje zadaća povjesničara. 

1931. u Novoj Gradiški djelovalo je povjerenstvo Hrvatskoga radiše, koje je ponovno pokrenulo akciju za osnivanjem ranije postojeće novogradiške Podržunice Hrvatskoga radiše. 

1942. suočeno s nestašicom brašna, Gradsko poglavarstvo donosi odluku da svi mlinovi isključivo moraju praviti brašno od 65% kukuruza i 35% žita. 

1943. umro je u New Yorku znanstvenik Nikola Tesla, u dobi od 86 godina. Uzrok smrti bio je srčani ugrušak, a umro je u sobi broj 3327 (odsjedao je navodno samo u sobama čiji je broj bio djeljiv s tri) hotela New Yorker. Povodom njegove smrti počasni govor na radiju održao je newyorški gradonačelnik Fiorello La Guardia. Svečanom pokopu prisustvovalo je oko 2000 ljudi, među njima i nobelovci. Kremiran je, a urna s njegovim pepelom danas se nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. U doba kad je umro, Tesla je radio na „Teleforce“ oružju, svojevrsnoj „zraci smrti“, koja je trebala služiti za obaranje aviona s neba. Direktor FBI-a J. Edgar Hoover dao je Teslinim dokumentima oznaku najtajnijih materijala, jer su potencijalno mogli biti opasni u rukama neprijatelja (bilo je to doba Drugog svjetskog rata). Na kraju je oznaka tajnosti skinuta, a dokumente je naslijedio Teslin nećak Sava Kosanović i danas se nalaze u spomenutom beogradskom Muzeju Nikole Tesle. Vezano za grad Zagreb Tesla je jednom prilikom izjavio: „Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom.“ To je rekao 24. svibnja 1892. godine, kad je zagrebačkoj gradskoj općini predložio izgradnju centrale izmjenične struje.

1955. Brodski list je zabilježio da Brod ima 32 ugostiteljska objekta: dva hotela, jednu kavanu, pet restorana, jednu narodnu kuhinju i 23 krčme. 

1978. Mate Parlov postao je svjetski prvak u boksu.

1991. po prvi puta nakon gotovo pola stoljeća građani pravoslavne vjere javno su obilježili božićne blagdane u još nedovršenoj crkvi Sv. Georgija u Slavonskom Brodu. Božićnim liturgijama prisustvovali su čelnici Skupštine općine i predstavnici drugih konfesija.

1992. danas se obilježava obljetnica rušenja helikoptera s promatračkom misijom Europske zajednice u mjestu Podrute kod Novog Marofa. U helikopteru su ubijena četvorica talijanskih časnika i dočasnika (Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci, Enzo Venturini, Marco Matta) i jedan francuski časnik (Jean-Loup Eychenne). Helikopter je bio nenaoružan i vraćao se iz Mađarske prema Zagrebu. Srušila ga je raketa ispaljena iz aviona MiG-21 Jugoslavenske narodne armije. Raketu je ispalio pilot Emir Šišić, koji je zbog tog čina 2001. uhićen u Mađarskoj i osuđen na 15 godina zatvora. U svibnju 2008. pušten je na uvjetnu slobodu.

2002. Francuski legendarni modni kreator Yves Saint Laurent povukao se iz svijeta visoke mode. Monu kuću osnovao je 1962., a proslavio se 1966. kolekcijom prvih smokinga za žene koji su postali modni hit.

2005. u sklopu trgovačkog centra Super Konzum u Slavonskom Brodu otvoren je Pittarello – trgovina obuće.

2015. u napadu na sjedište francuskog satiričkog tjednika CharlieHebdo u Parizu stradalo je smrtno 12 osoba, a 10 ih je teško povrijeđeno. Vlada Francuske objavila je nivo nacionalne sigurnosti u Parizu povišen na najviši stupanj.

Ostali događaji:

  • 1782. Bankarstvo su izmislili još templari u jedanaestom stoljeću, a intenzivno ga krenuli razvijati Nizozemci dva stoljeća kasnije, no prva komercijalna američka banka otvorena je upravo na današnji dan 1782. godine, pod imenom Bank of North America u Philadelphiji.
  • 1953. godine američki predsjednik Harry Truman objavio da je SAD u posjedu novog, još strašnijeg i smrtonosnijeg oružja, hidrogenske bombe upravo sedmog dana siječnja.
  • 1990. Krivi toranj u Pisi prvi put poslije 800 godina postojanja zatvoren je za turiste zbog restauracije.

Rođeni na današnji dan su: Pavao Ritter Vitezović, hrvatski književnik, povjesničar i jezikoslovac (1652.), američki političar i predsjednik Millard Fillmore (1800.), Eliezer Ben-Yehuda, židovski jezikoslovac (1858.), katolički svetac Sveti Maksimilijan Kolbe (1894.), Franjo Glaser, hrvatski nogometni vratar (1913.), španjolski političar i diplomat Carlos Westendorp (1937.), Nicolas Cage, američki glumac (1964.), američki glumac Kevin Rahm (1971.), slovenska alpska skijašica Mojca Suhadolc (1975.), Urs Imboden, švicarski alpski skijaš (1975.). 

Umrli na današnji dan su: kralj Karlo Napuljski (1285.), Katarina Aragonska, prva od šest žena engleskog kralja Henrija VIII. (1536.), papa Inocent X. (1655.), François Fénelon, francuski nadbiskup, teolog i pjesnik (1715.),TomašMikloušić, hrvatski kajkavski pisac, prevoditelj i dramaturg (1833.),Taufik-paša od Egipta, egipatski političar (1892.),JožefStefan, fizičar, matematičar, pjesnik (1893.), André Maginot, francuski političar (1932.), Jože Plećnik (1957.), Milan Srdoć , filmski i TV glumac ( 1988.), Hirohito, japanski car (1989.), Vladimir Prelog, hrvatski i švicarski kemičar,nobelovac (1998.), Rod Taylor, australijski glumac (2015.).

 
Zadnje vijesti

Sukob Bad Blue Boysa i Torcide, jedna osoba lakše ozlijeđena

U Supernova Colosseumu i dalje velika zimska sniženja!

Započinju radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

SPORT

Druga Hrvatska kuglačka liga

Pobjeda kuglačica Obrtnika u županijskom derbiju

FOTO GALERIJA

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu