Referendum o hrvatskoj samostalnosti

Dogodilo se na današnji dan 19. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 19.05.2018


 1802. utemeljena Legija časti.

1876. zbog višednevnih kiša gotovo sva mjesta današnje Brodsko-posavske županije stradala su od velike poplave. Sve oranice i livade od Strmca do Jasenovca bile su pod vodom. Posljednja tako velika poplava u mjestima Posavine dogodila se 1851. godine. 
1881. u Davoru je rođen Ivo Kerdić, hrvatski medaljer i kipar. Učio je u obrtnim školama u Zagrebu, Parizu i Beču, gdje je 1910. završio umjetničku akademiju. Preminuo je u Zagrebu 27. listopada 1953. U znak sjećanja i počasti otkriveno je 1982. u središtu Nove Gradiške Kerdićevo poprsje, a u rodnom Davoru otvorena spomen-soba s njegovim djelima, fotografijama i dokumentima. 
1893. umro je u Zagrebu poznati hrvatski znanstvenik dr. Gjuro Pilar, profesor mineralogije i geologije na zagrebačkom sveučilištu. Rodio se u Brodu 23. travnja 1846. godine. 
1921. u Brodu je održan marveni marš na koji je dotjerano 750 goveda, 430 konja i 1165 svinja. Svinje su prodavane dvostruko skuplje po kilogramu žive vage od goveda. Konji su prodavani po gotovo istoj cijeni kao krave. 
1935. u Brodu je ponovno osnovan Filatelistički klub (prvi put 17. studenog 1923.). 
1984. otvoren je brodski Dom umirovljenika, kao društvena, humanitarna, javna i stručna institucija  (danas Dom za stare i nemoćne). Smještajni kapaciteti organizirani su u 144 sobe s ukupno 232 ležaja i kompletnom pratećom infrastrukturom. 
1991. u Hrvatskoj je na referendumu o neovisnosti na kojem su se građani s 94.17 posto glasova izjasnili ZA odvajanje od Jugoslavije. Na referendumu su građani odlučivali odgovarajući na dva pitanja. Prvo je bilo: Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ). Na to se pitanje, od 84 posto birača koliko je izašlo na referendum, njih čak 94,17 posto izjasnilo potvrdno. Za ostanak Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi, što je bila druga ponuđena opcija, glasalo je tek 1,2 posto birača. Na osnovi iskazane volje građana, Hrvatski je sabor 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i raskidu državno-pravne veze s ostalim republikama SFRJ koju je Hrvatski sabor usvojio 8. listopada iste godine, čime je Republika Hrvatska i formalno-pravno postala samostalna i suverena država.
 
1994. umrla je u snu Jacqueline Kennedy Onassis, samo dva i pol mjeseca prije svog 65. rođendana. Uzrok smrti bila je vrsta tumora, ne-Hodgkinov limfom, koji joj je otkriven samo 4 mjeseca ranije. Umrla je u svom stanu u New Yorku, okružena prijateljima, obitelji i svojim knjigama koje je jako voljela.
2000. Kina i Europska unija postigle sporazum o trgovini, Kini otvoren put u Svjetsku trgovinsku organizaciju.
2013. HDZ-u pobjeda za župana u prvom krugu. Župan Danijel Marušić dobio je 51,59 posto glasova. U drugi krug za gradonačelnika u Slavonskom Brodu idu Mirko Duspara i Dragan Jelić (pobijedio Duspara), a u Novoj Gradiški Željko Bigović i Vinko Grgić (pobijedio Bigović). U drugi krug za načelnike općina išlo je dvanaest općina. 
 
Ostali događaji:
1935. umro je nakon tragične nesreće slavni istraživač i vojnik T. E. Lawrence, poznatiji kao Lawrence od Arabije.
1945. umro je visoki nacistički dužnosnik Philipp Bouhler. Za vrijeme Adolfa Hitlera on je obavljao funkciju šefa Führerove kancelarije.
 
Rođeni na današnji dan su: hrvatski slikar, Vjekoslav Karas (1821.), Mustafa Kemal Ataturk, osnivač moderne Turske (1881.), Ivo Kerdić, hrvatski medaljer i kipar (1881.), Petar Pjer Križanić, slikar i karikaturist (1890.), hrvatski antifašist, Mario Martinolić (1905.), Nikica Kalogjera, hrvatski kompozitor i dirigent (1930.), Grace Jones, američka filmska glumica i pjevačica (1948.).
 
Umrli na današnji dan su: Đuro Pilar, hrvatski geolog (1893.), José Martí, kubanski pjesnik (1895.), William Ewart Gladstone, engleski državnik (1898.), Bolesław Prus, poljski književnik (1912.), Max Scheler, njemački filozof (1928.), T. E. Lawrence, engleski arheolog, poznat kao Lorens od Arabije (1935.), Jacqueline Kennedy Onassis, supruga Kenndyja i Onassisa (1994.).
 

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“