Razotkriveni 'terminatori' hrvatskog gospodarstva i države

Sinoćnja 'Klopka' otvorila je temu koja je vjerojatno kumovala današnjoj ekonomskoj i gospodarskoj situaciji Hrvatske - pretvorbu i privatizaciju.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 30.03.2016
 Kako su anonimusi preko noći postali multimilijunaši, tko im je pomogao u tome i kako vratiti pokradeni novac neka su od pitanja večerašnje emisije.

Gosti su tako bili Sulejman Tabaković - pravni ekspert za pitanja pretvorbe i privatizacije, Darko Petričić - autor knjige o privatizacijskoj mafiji, Damir Gašparović - političar s dugogodišnjim iskustvom i savjetnik tadašnjeg premijera Ivice Račana, te Ivan Valek - pokretač inicijative 'Antikorupcijska Fronta Hrvatske'. Teme kojih su se dotaknuli bile su zaista široke. U početku su definirani pojmovi pretvorbe, privatizacije, te društvenog, državnog i privatnog vlasništva. Definirane su i razlike između vaučerskih privatizacija (Češka, Slovenija), te izuzetno sumnjivih zakona o privatizaciji u Hrvatskoj, BIH i Srbiji.

Imena koja su sudjelovala u stvaranju zakona i njihovoj provedbi navođena su kroz narednih pola sata emisije, kao i ekipa koja se u procesu bogatila, a smatra se da je kroz 2000 uništenih tvrtki i preuzetoj imovini, uz poljoprivredna zemljišta preuzeto na stotine milijardi bilo koje valute. Preko noći nastali su tzv. 'lokalni šerifi' dok su nekadašnji pomoćni radnici postajali generali i multimilijunaši - tako se ovaj kriminal bez problema može povezati i s ratnim profiterstvom. HT, Pliva, Ina, privatizacija banaka, Đuro Đaković, Slavonia DI, Jasinje, Oriolik... I tako unedogled. Zaključak je da je cijeli proces pretvorbe i privatizacije zbog navedenih argumenata izveden protuzakonito, te bi se kroz inventuru i reset mogao stornirati dok bi oni koji su sudjelovali u svemu sudskim procesima naveli na naknadu štete. Gosti su se zajedno s voditeljem složili da predstečajne nagodbe zaslužuju posebnu emisiju.

Emisiju možete podržati i ponuditi vlastite teme na Facebook stranici emisije.

Voditelj je kao i inače bio Ratko Martinović, a tema sljedećeg tjedna bit će vezana uz predstojeći UFC u Hrvatskoj.

 

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja