'Razmišljamo o tužbi zbog klevete'

Slavonskobrodska televizija (SBTV) očitovala se na priopćenje "Izborni skandal: drastično kršenje Zakona o lokalnim izborima u Slavonskom Brodu" kojeg potpisuje Izborni stožer Mirka Duspare. Priopćenje objavljujemo u cijelosti.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 23.05.2013
U priopćenju kojega je 23. svibnja 2013. godine odaslao izborni stožer Mirka Duspare, a kojim se SBTV proziva da je "otvoreno favorizirala" Dragana Jelića, protukandidata Mirka Duspare na izborima za gradonačelnika Slavonskog Broda, izneseno je niz neistina koje za cilj imaju narušavanje ugleda i kredibiliteta SBTV-a, a kojima Mirko Duspara očigledno želi ostvariti određenu korist u pogledu samopromocije za vrijeme trajanja drugog kruga izbora za gradonačelnika Slavonskog Broda.

Nedopustivo je da se bez ikakvog opravdanog povoda i dokaza SBTV-u pripisuje krivica za pristranost u informiranju građana. Apsolutno je netočno kako je SBTV kršila Zakon o lokalnim izborima, kao sto je netočno da SBTV izbornom stožeru Mirka Duspare odbija dostaviti uvjete pod kojim bi se mogao oglašavati. Ponudu za oglašavanje Mirka Duspare izrađena je i moguće ju je dobiti na uvid. Međutim, od SBTV-a se ne može očekivati da na zahtjeve za oglašavanje odgovori istovremeno, prije nego se utvrdi slobodan prostor u programskoj shemi kojega je klijentu moguće ponuditi. Kao i svaki drugi elektronički medij, SBTV od svoje programske sheme ne može odstupati prema specifičnim željama i prohtjevima pojedinih klijenata. Kandidat Duspara, kao i svi drugi sudionici izborne promidžbe, imaju ravnopravan položaj prilikom predstavljanja na SBTV-u, a zahtjeve za oglašavanje obrađivali smo redom kako su pristizali te smo na njih odaslali ponude. Stoga, logično je da su kandidati koji su zahtjev za marketinšku ponudu poslali ranije imali priliku ranije se početi oglašavati na SBTV-u.

Također, netočno je kako SBTV u prvom krugu lokalnih izbora nije ispunila svoje obveze sukladno Zakonu o lokalnim izborima. Na zahtjev koji smo zaprimili od izbornog stožera Mirka Duspare i tada smo uredno odgovorili. Ponuđeni su raspoloživi termini za oglašavanje, sukladno zahtjevima kandidata Mirka Duspare, no M. Duspara nije pokazao daljnji interes za oglašavanje na SBTV-u. I ovu je ponudu također moguće dobiti na uvid. Treba istaknuti i kako je M. Duspara za vrijeme obnašanja svog gradonačelničkog mandata u Slavonskom Brodu neprestano kršio odredbe o financiranju lokalnih medija. Tako SBTV nikada nije bila zastupljena u gradskom proračunu, iako na sufinanciranje od strane Grada ima zakonsko pravo (čl.33 Zakona o elektroničkim medijima). Ovo je također jasan pokazatelj neprijateljskog stava gospodina Duspare prema SBTV-u, koji datira još od samog početka njegova mandata. isto tako, Duspara se nebrojeno puta oglušio na pozive SBTV-a, kada bi se tražilo njegovo sudjelovanje u programu. Primjerice, u nedavnoj emisiji SBTV-a u kojoj je bilo predviđeno sučeljavanje svih sedam kandidata za gradonačelnika Slavonskog Broda, gospodin Duspara se jedini nije odazvao pozivu.

U dopisu kojeg je Mirko Duspara uputio Agenciji za elektroničke medije, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), Gradskom izbornom povjerenstvu (DIP) i GONG-u također se navodi niz neistina i kleveta na račun SBTV-a. Netočno je da SBTV nije odgovarao na zahtjev i pozive izbornog stožera Mirka Duspare, jer je komunikacija kontinuirano održavana, a istaknuto je i kako je ponuda za oglašavanje u pripremi i kako ce uskoro biti poslana.

Također je netočno kako se u okviru Dnevnika SBTV-a emitiranog 21. svibnja 2013. godine kršilo odredbe Zakona o lokalnim izborima. U prilozima koji su obradili temu izbornih rezultata bili su zastupljene izjave kandidata koji su ostvarili značajne rezultate, a medu njima su bili i nezavisni kandidat Mirko Duspara i Dragan Jelić, kandidat koalicije HDZ, HSP AS i HSLS. Nitko od kandidata nije favoriziran, a izjave su bile zastupljene sukladno zamišljenom konceptu novinarskog izvještaja. Pri tome je nemoguće očekivati kako ce svaka izjava trajati jednako, te u tome ne vidimo nikakvu osnovu za optužbe M. Duspare. Pojedini su kandidati bili zastupljeni i kraćim izjavama, ali u tome nisu pronalazili ništa sporno.

U spomenutom dopisu Mirka Duspare sve optužbe na račun SBTV-a apsolutno su neistinite i bez zakonskog uporišta. S obzirom na štetu koju je ovakvim neistinama nanio ugledu SBTV-a, razmatramo i raspoložive legalne mogućnosti za podnošenje tužbe protiv Mirka Duspare.

>> Prijavljuje li Duspara i sebe radi kršenja izborne šutnje?

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pismo nadbiskupa Hranića o slavlju Velikoga tjedna i vazmenog trodnevlja

Virtualna akcija #GrančicaMira Mladeži HDZ-a Brodsko-posavske županije

Dvije novooboljele osobe od bolesti Covid-19, još jedan zdravstveni djelatnik pozitivan

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji