Raketirani Banski dvori

Dogodilo se na današnji dan 7. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 07.10.2018
Raketirani Banski dvori


 1827. u Brodu na Savi ustanovljena svetkovina Posvećenja crkve Presvetog Trojstva. Na današnji je dan brodsku crkvu posvetio bosanski ili đakovački i srijemski biskup Mirko Karlo Rafay. 

1856. rođen je znameniti hrvatski liječnik Fran Gundrum Oriovčanin. Njegov nadimak Oriovčanin potječe, dakako, od imena njegova rodnog mjesta Oriovca u Posavini (između Nove Gradiške i Slavonskog Broda). Fran je u rodnom Oriovcu završio osnovnu školu, a medicinu je pohađao u Beču. Kao mladi liječnik dosta je mijenjao boravišta, pa je tako radio u Slavonskom Brodu, a zatim čak i u Bugarskoj (u mjestima TrnaviJamboli i Varni), gdje je također ostao zapamćen. Najveći dio svoje liječničke karijere Fran je proveo u Križevcima, kao gradski fizik (nekadašnji naziv za liječnika). FranGundrum smatra se začetnikom preventivne medicine u Hrvatskoj. Smatrao je da liječnici moraju djelovati u znanstveno-odgojnom smjeru na pučanstvo, kako bi se ono samo više brinulo o svom zdravlju. Zalagao se za uspostavljanje higijenskog standarda. Zanimljivo je da je Gundrum bio vegetarijanac, a također je i apstinirao od alkohola i pušenja. Umro je 1919. godine i sahranjen je na zagrebačkom Mirogoju. 

1865. U Zadru je izvedbom  Verdijeve opere Krabuljni ples otvoreno Novo kazalište, tada najveće na istočnom Jadranu.

1891. od Broda je bila uspostavljena željeznička veza s Beogradom. Bilo je to moguće nakon završetka gradnje pruge od Vinkovaca do Srijemske Mitrovice. 

1892. rodio se u Brodu na Savi veterinar dr. Zvonko Benčević. Srednju školu završio je u slavonskom Brodu, studij na Veterinarskom fakultetu 1914. u Beču. Doktorat znanosti stekao je 1929. godine. Najprije je radio kao vojni veterinar, a potom kao civilni u Novoj Gradiški, Zelini i Slavonskom Brodu. Specijalizirao se za konjogojstvo te 1947. godine postao upravitelj državne pastuhane u Đakovu. Postigao je izvanredne rezultate u organizaciji i provedbi selekcije u uzgoju konja te osnovao više konjogojskih udruga, uglavnom lipicanske pasmine. S lipicancima sudjeluje 1962. godine u snimanju američkog filma „Čudo bijelih pastuha“ u režiji Walta Disneya. Umro je u Brodu 1988. godine. 

1910. na osnivačkoj skupštini Hrvatske republikanske seljačke stranke u Brodu bio je prisutan i prvak stranke Stjepan Radić.

1959. Biskup đakovačko-srijemski antunAkšamović, rođen u Garčinu(27. svibnja 1875)., umro je u Đakovu na današnji dan 1959. godine. Za svoje zasluge i darežljivost prema zagrebačkom Sveučilištu bio je promaknut u dr. iuriscausa sveučilišta. 

1977. Biciklizan je u Brodu organiziran još od 1910. godine. Međutim, nekoliko je puta prestajao s radom da bi  tek 7. listopada 1977. godine  bio utemeljen i registriran Biciklistički klub „Brod“. 

1986. umro je istaknuti profesor, skladatelj i dirigent, te glazbeni pisac i kritičar Branko Rakijaš (rođen 22. svibnja 1911. godine). Na brodskoj Učiteljskoj školi, a kasnije i Muzičkoj školi glazbeno je odgojio brojne generacije Brođana. 

1989. u prostorijama današnje KKD „Ivana Brlić Mažuranić“ obnovljen je rad Povijesnog društva u Slavonskom Brodu. Društvo je dobilo ime „Matija Mesić“, a za predsjednika je izabran prof. Josip Dokuzović. 

1991. Banske dvore, tadašnje sjedište ureda Predsjednika i Vlade RH raketirali su zrakoplovi JNA u pokušaju atentata na predsjednika države Franju Tuđmana, predsjednika predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića i predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Antu Markovića. Sva trojica predsjednika su preživjela, ali zgrada je pretrpjela znatna materijalna oštećenja. Raketiranje je bio povod da Sabor Republike Hrvatske već sljedeći dan donese Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, kojom je Republika Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

1991. Iz borbenog aviona mitraljiran istočni dio Strizivojna -Vrpolje, a potom bombardiran i raketiran okoliš željezničke stanice. U tom napadu poginulo je troje mještana a višem  ih je ranjeno.

1992. godine u ranim jutarnjim satima, točnije u 3.10 sati građane Slavonskog Broda je probudila strahovita eksplozija. Miniran je most. Eksplozija je bila toliko snažna da su u okolici mosta prozori i vrata letjeli iz zidova, lomili se krovovi, a stakla su popucala i u širem gradskom području. U gradu vlada relativan mir koji jedino četnici remete pucajući iz pješačkog naoružanja po Bosanskom Brodu. Neprijatelj i danas napada sela Novi grad, Sikirevce, Klakar na istočnom dijelu općine i Kanižu na zapadnom dijelu. U Oprisavcima je četnički snajperist jednu osobu ubio, a jednu ranio. Zrakoplovi su u dva navrata nadlijetali naše područje, ali nisu napadali. Preko Save i dalje se čuje pucnjava iz pješačkog oružja, a povremeno odjekuju i detonacije jer okupator minira hrvatske i muslimanske kuće, ali naš grad za sada ne napadaju. 

1993. brodski gradonačelnik dr. Mato Vukelić primio je u posjed grada brodsku Tvrđavu, koja je gotovo tri stoljeća bila u vojnom vlasništvu. Brodska Tvrđava je spomenik  kulture nulte kategorije.

1996.  Predstavljena knjiga Dezderija Dimitrovića  „Pregled likovnog amaterizma Broda  1941.- 1995.“ Knjiga je tiskana na 134 stranice u nakladi od 500 primjeraka a predstavlja vrijedan doprinos poznavanju brodskog amaterizma likovnog života  od 1941. do 1945.

2001. SAD je pokrenuo Rat protiv terorizma  zračnim udarima na Afganistan.

2002. Od nogometa se na Maksimiru  oprostio legendarni kapetan Vatrenih, Zvonimir Boban. 

2003. Glumac Arnold Schwarzenegger pobijedio na izborima za guvernera Kalifornije.

2010. Europski parlament ukinuo vize građanima BiH i Albanije koji putuju u zemlje Europske unije.

2014. Spomenik Sibinjskim žrtvama u Sibinju prepoznatljiv je simbol domoljubne svijesti ovdašnjeg stanovništva. Odlukom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH u Slavonskom Brodu  - spomenik je upisan u registar kulturnih dobara RH. 

2017.  Na međunarodnom teakwondo turniru ITF Dobroj (BiH) open  2017.., član TK Alfa Brod Tomislav Katušić osvojio je znatnu, a Adam Hercog i Marko Liović brončane medalje.. Nastupilo je ukupno 29 klubova iz šest država s 291 natjecatelja.

Rođeni na današnji dan su: Niels Bohr, danski fizičar (1885.), hrvatski botaničar Ivo Horvat (1897.), hrvatski glumac, Ivo Gregurević (1952.), Vladimir Putin, ruski političar i državnik (1952.), Didi, brazilski nogometni vratar (1973.), DijegoKosta, španjolski nogometaš (1988.).

Umrli na današnji dan su: hrvatski povjesničar Franjo Ksaver Pejačević (1781.), američki književnik Edgar Allan Poe (1849.),  Mario Lanca, američki operni pjevač (1959.),  Antun Akšamović, biskup bosansko-đakovački i srijemski  (1959.), hrvatska političarka Milka Planinc (2010.), Mersad Berber, bosanskohercegovački slikar (2012.). 

Zadnje vijesti

Hrvatska slavi Dan državnosti!

Prezentacija klastera Slavonija u mađarskom Pečuhu

Naslov iz Slavonskog Šamca vinkovačkoj Cibaliji

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine

Turnir u pogađanju trica u sjećanje na Dražena Petrovića