"Rak nije konačno i smrt, nakon dijagnoze ne treba gubiti nadu"

Liga protiv raka Brodsko-posavske županije Udruga žena operiranih od raka dojke Nada organizirala je i ove godine tradicionalnu akciju "Dan ružičaste vrpce".

Autor: Brodportal | Datum objave: 05.10.2019
"Rak nije konačno i smrt, nakon dijagnoze ne treba gubiti nadu"


 Glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

“Svima je poznato da u ranom stadiju rak dojke može biti uspješno izliječen, inače je to opasna maligna bolest od koje žene najčešće obolijevaju i najveća je smrtnost. Još uvijek 40 posto oboljelih žena od raka dojke umire. Ranim otkrivanjem, to nije neizlječiva nego kronična bolest”, kaže Silvana Bernardić, predsjednica Udruge "Nada".

Jer kako ističu u Ligi protiv raka, gotovo 40 posto zloćudnih bolesti može prevenirati.

“Pozitivnim pristupom svom životu, promjenom životnih navika, fizičkom aktivnošću, promjenom prehrambenih navika, izbjegavanjem alkohola i pušenja, možemo puno toga spriječiti. Među ostalima i rak dojke. Ovaj je dan posvećen podizanju svijesti i edukaciji građana o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka dojke”, kaže prim. dr. sc. Darko Jurišić, tajnik županijske Lige protiv raka.

Kod raka dojke za rano otkrivanje ključan je samopregled.

“Rak dojke ne možemo prevenirati cjepivom kao što to možemo kod karcinoma vrata maternice, međutim, ako ga otkrijemo u ranom stadiju, u velikom je postotku izlječiv. Svakodnevno srećemo pacijente koji nikada ne rade samopregled, a to je poražavajuće. Samopregled dojke, barem jednom mjesečno, treba raditi svaka žena”, naglašava prim. dr. sc. Darko Jurišić

Osim samopregleda, rak dojke se može otkriti na ultrazvuku i mamografiji.

“ Ultrazvuk žene trebaju raditi od dvadesete, a prvu mamografija od četrdesete godine, no ako u obitelji imate oboljele od raka dojke s majčine strane, potrebno je to učiniti i ranije”, dodaje prim. dr. sc. Darko Jurišić.

Udruga Nada osnovana je 2001. godine, i danas broji 50-ak članica. Ivanka je članica od samog početka udruge. Rak dojke operirala je 1999. godine. Dosta se, kaže promijenilo u ovih 20 godina kako se društvo odnosi prema karcinomima.

“Operirana sam 1999. godine, što znači da sam već dvadeset godina sretna i zdrava žena. Tada nismo bili toliko prosvijećeni jer svi mi mislimo kako se to neće baš nama dogoditi. Današnje kampanje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke su puno učinile na tome da žene postanu svjesne svoga zdravlja i tijela te brige o svom tijelu. Zato su danas rezultati, oporavak i postotak preživljavanja puno veći. Dakako, i medicina je napredovala u tih dvadeset godina pa su i lijekovi dostupniji, moderniji i učinkovitija. No, to što smo danas ovdje mi koje smo to preživjele prije dvadeset godina, dovoljno govori o tomu da rak nije konačno i smrt te da nakon dijagnoze ne treba gubiti nadu”, kaže Ivanka Cerić, članica Udruge "Nada"

Podrška koji imaju u udruzi i obitelji nekada je ključna u oporavku.

“Meni osobno značilo je razgovarati o bolesti, biti u kontaktu s drugim oboljelima kako bih njihovo iskustvo primijenili na sebe. Isto tako, podrška je obitelji važan faktor ozdravljenja, ali i nakon bolesti. Onaj tko ima karcinom nije otpisan”, dodaje Ivanka Cerić.

"Nisu dovoljni samo liječnici i medicina, potrebna je potpora i tuđe iskustvo. Družimo se, organiziramo akcije, imamo kreativnu radionicu pa se veselimo kada zaradimo od prodaje rukotvorina. To su mala sredstva, ali nama su jako velika", naglasila je Silvana Bernardić.

Pobijediti bolest nije lako. Rak dojke je u Hrvatskoj prvi je po učestalosti među ženama, a i prvi uzrok smrti od raka u žena. A rano otkrivanje prvi je korak u uspješnom liječenju.

Zadnje vijesti

35 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

23. siječnja - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

U veljači otvaranje kafića i restorana?

FOTO GALERIJA

Završni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj

Presjek radova na Interpretacijskom centru Ivana Brlić-Mažuranić

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina