Rak dojke i dalje vodeća zloćudna bolest kod žena; iznimno je važna prevencija i rano otkrivanje...

U cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Slavonskom Brodu, danas je održana javnozdravstvena i humanitarna akcija Dan narcisa, koja se već 23 godine organizira svake prve subote u proljeće s osnovnim ciljem ukazivanja na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke te edukacije žena u borbi protiv ove zloćudne bolesti.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 23.03.2019
Rak dojke i dalje vodeća zloćudna bolest kod žena; iznimno je važna prevencija i rano otkrivanje...


 Organizator je Hrvatski forum protiv raka dojke - Europa Donna čiji je član i slavonskobrodska Udruga žena operiranih od raka dojke „Nada“, a i ove godine u provedbu akcije uključila se Liga za borbu protiv raka Brodsko posavske županije i to prigodnom prodajom cvjetova narcisa na Gradskoj tržnici. Sva prikupljena sredstva su namijenjena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. 

 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak dojke je najučestalije maligno oboljenje ženskog spola u svijetu od kojeg svake godine oboli 2,1 milijuna žena, a u 2018. godini ih je umrlo njih 627 000 ( 15% smrti od svih karcinoma). Važno je napomenuti da je rak dojke prvenstveno zloćudno oboljenje ženskog spola te da muškarci od njega oboljevaju u svega oko 1% slučajeva. 
 
U Hrvatskoj je 2015. godine od raka dojke oboljelo 2748 žena, a 2017. godine njih 853 je umrlo te je rak dojke i dalje najčešći uzrok smrti od raka u žena. U Brodsko-posavskoj županiji 2015. godine od raka dojke je oboljelo 88 osoba, od toga 83 žene. Tijekom 2016. godine u Brodsko posavskoj županiji od raka dojke umrlo je 29 osoba. Sve umrle osobe su bile pripadnice ženskog spola.
 
Od raka dojke mogu oboliti i mlađe žene, ali se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina starosti. Najznačajniji rizični čimbenici koji se povezuju uz nastajanje raka dojke su:  dob, prva menstruacija prije navršene 12-e godine života, menopauza nakon 50-e godine života, nerađanje ili rađanja djece poslije 30-e godine života, pozitivna obiteljska anamneza na tumore dojke i/ili jajnika. Nezdravi stilovi života poput pušenja cigareta, pretilosti i alkoholizma se povezuju s nastankom ove zloćudne bolesti.
 
Najčešći simptomi raka dojke su: novonastali palpabilni čvorić, bolna i osjetljiva dojka, iscjedak iz bradavice, bolna bradavica i novonastale promjene na koži dojke. Bitno je istaknuti važnost samopregleda dojke te da se na zamijećenu neuobičajenu promjenu svaka žena pravovremeno javi svom liječniku. Takav pristup može biti važan za ranije otkrivanje maligne bolesti.                           
 
Oblici liječenje raka dojke uključuju: kirurško liječenje, radioterapiju (zračenje), kemoterapiju, hormonsku terapiju i ciljano liječenje. Izbor liječenja ovisi o vrsti raka dojke, njegovoj veličini i stadiju proširenosti (metastaze) u organizmu.
 
Ovogodišnjom akcijom povodom Dana narcisa se skreće pozornost na važnost ranog otkrivanja raka dojke i odazivanja žena na besplatnu mamografiju u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i na važnost optimalnog liječenja i skrbi o bolesnicama. U Hrvatskoj je 2006. počeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju s ciljem njegovog otkrivanja u početnom stadiju kako bi liječenje bilo što uspješnije, a time bi se produljila i poboljšala kvaliteta života oboljelih osoba. Trenutno je u provedbi 6.ciklus pozivanja kojim će se pozivati žene rođene u godištima od 1950-1969. godine.
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U župi Sibinj počinje trodnevna duhovna priprava uoči slavlja mlade mise vlč. Filipa Sertića

Briljantan uspjeh za brodske "Alfe" na turniru u Ohridu: 2 zlatne i 2 srebrne medalje!

Antun Novaković u B finalu europskih igara u Bjelorusiji!

VIJESTI

Prvi mladomisnik nakon 40 godina

U župi Sibinj počinje trodnevna duhovna priprava uoči slavlja mlade mise vlč. Filipa Sertića

SPORT

ITF Taekwon-do turnir Ohrid Open 2019.

Briljantan uspjeh za brodske "Alfe" na turniru u Ohridu: 2 zlatne i 2 srebrne medalje!

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

U dječjem folklornom kampu u Donjim Andrijevcima sudjelovalo 40 učenika

U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine