Radnici Đure Đakovića ponovo na ulici traže svoje plaće

Kao što je i jučer najavljeno, radnici Đuro Đaković Grupe od danas su ponovo u štrajku nakon što im nisu isplaćene plaće za mjesec listopad.

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.11.2019
Radnici Đure Đakovića ponovo na ulici traže svoje plaće
 Jutros su oko 8 sati krenuli iz prostora Đure Đakovića kolonom prema centru grada. Ponovo je nathodnik preko pruge bio pun radnika Đure Đakovića koji su išli prema željezničkom kolodvoru, ali za razliku od nekih boljih godina za brodskog diva, sada ne idu kući s posla i sa zasluženim plaćama, nego se za iste idu boriti na ulicama Slavonskog Broda.

Okupili su se ispred zdrade Županije gdje su ih dočekali župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić.

Obratio im se župan Marušić, a potom i Pero Ćosić, no, s njihovim riječima nisu bili zadovoljni. Marušić je rekao da će u ponedjeljak u Slavonski Brod doći ministar Darko Horvat, na što su radnici rekli da ako ne donosi rješenje, ne treba dolaziti. Neki od radnika burno su reagirali na obraćanje Pere Ćosića, predsjednika županijske Skupštine koji im je govorio o povijesti onoga što je do sada skupština poduzimala, a i on osobno kao saborski zastupnik.

Radnici su rekli da ih to ne zanima, već samo to hoće li biti plaće za listopad, jer Božić je na pragu i oni ne znaju što će dati svojoj djeci. Dakako ih je zanimalo i to kakva je njihova daljnja sudbina, jer nemaju namjeru na ovaj način tražiti svaku plaću.

- Očito je došlo vrijeme da netko ode, a to bi mogli biti vi u županiji – povikao je jedan od radnika, dodajući kako je njemu i njegovim radnim kolegama svega dosta.

Radnici koji su došli pred Upravnu zgradu Brodsko posavske županije posebno su pozdravili brodske učitelje koji su im došli dati podršku. Nakon što nisu dobili odgovore koji su ih zadovoljili, dogovorili su se da svaki dan izlaze u grad na prosvjednu šetnju. Nakon toga zajedno s učiteljima napravili su pet krugova prosvjedne šetnje na raskrižju u centru grada. Otišli su u proizvodne hale i nastavili štrajk.

Potpora radnicima Đure Đakovića i učiteljima koji su u štrajku izostala je od strane Brođana, kao da ih to ne zanima, piše 24sata.hr

"Unatoč obećanju, Ministarstvo gospodarstva nije riješilo pitanje financiranja nastavka proizvodnje i postojećih ugovorenih poslova Đuro Đaković Grupe", rekao je jučer nakon prosvjeda u Zagrebu i sastanaka u Ministarstvu gospodarstva Ivan Barić, predsjednik Štrajkaškog odbora.

Situacija nikada gora u Đuro Đaković Grupi, radnici koji već nisu dali otkaz i potražili sreću negdje drugdje.

"Radnici su  nestrpljivi i gladni, među njima je jako puno branitelja koji nisu zaslužili da Vlada ne poduzima ništa", poručio je Barić jučer na konferenciji za novinare.

Radnici Đure Đakovića štrajkali su od 24. listopada do 11. studenoga zbog neisplate plaće za rujan, jer je račun grupe bio blokiran od 30. listopada do 8. studenoga. Nakon deblokade računa i nakon što su svim radnicima isplaćene plaće, radnici su 12. studenoga prekinuli štrajk i nastavili raditi. No, nedugo nakon toga, 14. studenoga, poslovni računi Đure Đaković grupe ponovno su blokirani i radnicima nisu isplaćene plaće za listopad.

Zadnje vijesti

Na svetkovinu Pedesetnice svečano u župama u Slavonskom Brodu i u Šumeću

Biskup Ćurić: 'Bez Duha Svetoga, Bog je daleko; samo s Duhom, Krist je živ i djelotvoran među nama!

Mlada Brođanka Ena Chiara Teglović upisuje studij kretivnog pisanja i filma u Engleskoj

FOTO GALERIJA

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić