Radnici Đure Đakovića od sutra ponovno u štrajku, bez konkretnih rješenja nakon sastanka u ministarstvu gospodarstva

Radnici Đure Đakovića od sutra ponovno u štrajku. Predstavnici sindikata danas na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta otišli bez konkretnih rješenja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.11.2019
 Predstavnici Sindikata metalaca, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, članovi Štrajkaškog odbora Đuro Đaković Grupe, Industrijskih rješenja i Specijalnih vozila, rješenje situacije u kojoj se našla Grupacija, danas su tražili u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Nažalost, kako navode, na stolu se nisu našla nikakva konkretna rješenja, pa radnici kojima plaće za listopad i dalje nisu isplaćene, sutra izlaze na ulice. O Đuri Đakoviću raspravljalo se i na sjednici Hrvatskog sabora. 

Zarađene, ali neisplaćene plaće, radnici Đure Đakovića, ponovno će tražiti na ulici.  To znači ponovni štrajk i to već sutra. Kako navode iz Sindikata, ponovno su na nuli, a situacija u Grupaciji ista je kao i prije dva mjeseca.  

Predstavnici Sindikata metalaca, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i članovi Štrajkaškog odbora Đuro Đaković Grupe zato su danas otišli u Zagreb, na sastanak u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ministar Darko Horvat nije ih dočekao, već ih je primio njegov pomoćnik. Osim ministra, nije bilo ni konkretnih rješenja, samo obećanja.  Kako navode iz sindikata, rješenja su otišli tražiti u Ministarstvo zato što je država i dalje jedan od većinskih vlasnika. O ovoj temi raspravljalo se i na danas održanoj sjednici Hrvatskog sabora. Saborski zastupnik Pero Ćosić (HDZ) uputio je pitanje ministru financija Zdravku Mariću o Đuri Đakoviću.

"Javnost BPŽ solidarna je s radnicima Đure Đakovića i dajemo im punu podršku u njihovom pravu na rad i pravu na isplatu plaća. Radnici Đure Đakovića ne štrajkaju jer su nezadovoljni ponuđenom povišicom ili koeficijentom radnog mjesta, već štrajkaju jer nisu primili nikakve plaće i jer je njima i njihovim obiteljima ugrožena gola egzistencija zbog mogućeg gubitka radnih mjesta. Zato Vas i cijelu Vladu još jednom molim da uložite dodatne napore kako bi se nastavila proizvodnja i sačuvala radna mjesta u Đuri Đakoviću", upitao je Ćosić ministra Marića.

"Vlada je upoznata sa situacijom i u listopadu prošle godine dali su kreditno jamstvo od 95 milijuna kuna koja su trebala biti namijenjena za restrukturiranje i nastavak projekata i procesa koji su trebali biti nastavljeni.- Godinu dana nakon toga nije se ostvarilo ono što je bilo prezentirano od strane Uprave uz obrazloženje da je jedna od banaka uskratila likvidnost i kreditiranje što je dovelo do neisplate plaće i prekida proizvodnje. Sada smo suočeni s neisplatom plaće i dat ćemo maksimalni doprinos da se to riješi. Kada gledamo dugoročnu perspektivu a to je pitanje tretmana poduzetnika u teškoćama valja napraviti kvalitetnu analizu i aktivno sudjelovanje svih vlasnika te raditi na okviru koji će značiti injekciju financijskog tipa koja je u skladu s pravilima a koji će dozvoliti da se omogući poslovanje ali uz temeljito restrukturiranje", odgovorio je ministar financije i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić.

Sindikati, po tko zna koji put ističu – ono što Đuri Đakoviću treba, su investicije. S obzirom da niti njih, a niti plaća nema, radnici od sutra, do isplate plaća, ponovno neće raditi.

Za samo nekoliko dana, više neće biti riječ o samo jednoj, već dvije neisplaćene plaće. 

Zadnje vijesti

Na svetkovinu Pedesetnice svečano u župama u Slavonskom Brodu i u Šumeću

Biskup Ćurić: 'Bez Duha Svetoga, Bog je daleko; samo s Duhom, Krist je živ i djelotvoran među nama!

Mlada Brođanka Ena Chiara Teglović upisuje studij kretivnog pisanja i filma u Engleskoj

FOTO GALERIJA

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić