Radnici Đure Đakovića od sutra ponovno u štrajku, bez konkretnih rješenja nakon sastanka u ministarstvu gospodarstva

Radnici Đure Đakovića od sutra ponovno u štrajku. Predstavnici sindikata danas na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta otišli bez konkretnih rješenja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.11.2019


 Predstavnici Sindikata metalaca, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, članovi Štrajkaškog odbora Đuro Đaković Grupe, Industrijskih rješenja i Specijalnih vozila, rješenje situacije u kojoj se našla Grupacija, danas su tražili u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Nažalost, kako navode, na stolu se nisu našla nikakva konkretna rješenja, pa radnici kojima plaće za listopad i dalje nisu isplaćene, sutra izlaze na ulice. O Đuri Đakoviću raspravljalo se i na sjednici Hrvatskog sabora. 

Zarađene, ali neisplaćene plaće, radnici Đure Đakovića, ponovno će tražiti na ulici.  To znači ponovni štrajk i to već sutra. Kako navode iz Sindikata, ponovno su na nuli, a situacija u Grupaciji ista je kao i prije dva mjeseca.  

Predstavnici Sindikata metalaca, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i članovi Štrajkaškog odbora Đuro Đaković Grupe zato su danas otišli u Zagreb, na sastanak u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ministar Darko Horvat nije ih dočekao, već ih je primio njegov pomoćnik. Osim ministra, nije bilo ni konkretnih rješenja, samo obećanja.  Kako navode iz sindikata, rješenja su otišli tražiti u Ministarstvo zato što je država i dalje jedan od većinskih vlasnika. O ovoj temi raspravljalo se i na danas održanoj sjednici Hrvatskog sabora. Saborski zastupnik Pero Ćosić (HDZ) uputio je pitanje ministru financija Zdravku Mariću o Đuri Đakoviću.

"Javnost BPŽ solidarna je s radnicima Đure Đakovića i dajemo im punu podršku u njihovom pravu na rad i pravu na isplatu plaća. Radnici Đure Đakovića ne štrajkaju jer su nezadovoljni ponuđenom povišicom ili koeficijentom radnog mjesta, već štrajkaju jer nisu primili nikakve plaće i jer je njima i njihovim obiteljima ugrožena gola egzistencija zbog mogućeg gubitka radnih mjesta. Zato Vas i cijelu Vladu još jednom molim da uložite dodatne napore kako bi se nastavila proizvodnja i sačuvala radna mjesta u Đuri Đakoviću", upitao je Ćosić ministra Marića.

"Vlada je upoznata sa situacijom i u listopadu prošle godine dali su kreditno jamstvo od 95 milijuna kuna koja su trebala biti namijenjena za restrukturiranje i nastavak projekata i procesa koji su trebali biti nastavljeni.- Godinu dana nakon toga nije se ostvarilo ono što je bilo prezentirano od strane Uprave uz obrazloženje da je jedna od banaka uskratila likvidnost i kreditiranje što je dovelo do neisplate plaće i prekida proizvodnje. Sada smo suočeni s neisplatom plaće i dat ćemo maksimalni doprinos da se to riješi. Kada gledamo dugoročnu perspektivu a to je pitanje tretmana poduzetnika u teškoćama valja napraviti kvalitetnu analizu i aktivno sudjelovanje svih vlasnika te raditi na okviru koji će značiti injekciju financijskog tipa koja je u skladu s pravilima a koji će dozvoliti da se omogući poslovanje ali uz temeljito restrukturiranje", odgovorio je ministar financije i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić.

Sindikati, po tko zna koji put ističu – ono što Đuri Đakoviću treba, su investicije. S obzirom da niti njih, a niti plaća nema, radnici od sutra, do isplate plaća, ponovno neće raditi.

Za samo nekoliko dana, više neće biti riječ o samo jednoj, već dvije neisplaćene plaće. 

Zadnje vijesti

Bespilotne letjelice i za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Slavonskog Broda

Košarkaši Rekord Tima poraženi u završnici utakmice

Dvojicu udario metalnim montiračem, vrijeđao i policajce

FOTO GALERIJA

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno

Godina za pamćenje brodskih gimnastičara, ostvareni rezultati na ponos