Radnici "Đure Đakovića“ spriječili pokušaj da se gotovi tenkovi izvezu iz kruga tvornice

Dogodilo se na današnji dan 6. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.05.2019
Radnici "Đure Đakovića“ spriječili pokušaj da se gotovi tenkovi izvezu iz kruga tvornice
 1840. prvi put u povijesti, puštena je u promet marka kao sredstvo plaćanja poštanskih usluga u Velikoj Britaniji.

1889. Eiffelov toranj u Parizu otvoren za posjetitelje. 

1895. Istaknuti zagovornik radničkih pravica i sindikalni aktivist Ivan Fajerbah rođen je na današnji dan. Kao poznatom i zaslužnom Brođaninu jednoj ulici u Brodu dano je njegovo ime. 

1957. godine u Brodu i bližoj okolici palo je 10 centimetara snijega. 

1989. zadarska grupa Riva pobijedila na natjecanju za pjesmu Eurovizije – Eurosongu. Natjecanje je održano u švicarskom gradu Lausanni. Glavni vokal grupe Riva bila je pjevačica Emilija Kokić.

1954. početak prodaje televizora u boji.

1991. Radnici „Đure Đakovića“ spriječili su pokušaj da se gotovi tenkovi izvezu iz kruga tvornice. Pokušaj su izveli vojnici JNA od kojih su trojica rafalno zapucali u zrak (navodno bez naređenja). Pred razjarenim radnicima vojnici su se povukli iz kruga tvornice.

1992. Šestog svibnja umro je inženjer šumarstva Ivo Borevković-Baja, predsjednik brodske općine od travnja 1969. do travnja 1976. i dugogodišnji direktor „Brodvina“. U vrijeme njegovog gradonačelnikovanja sagrađen je Spomen-dom Đuro Salaj, danas KKD „Ivana Brlić Mažuranić“, „Dom umirovljenika“, zgrada nove gimnazije, neboderi na glavnom gradskom trgu, nova zgrada kirurgije, dječji vrtić u Budakovoj i Osječkoj, Osnovna škola „Bogoslav Šulek“, a započeta je gradnja novog željezničkog kolodvora. Samo od 1971. – 1975. godine izgrađeno je u Brodu 724 stana.  

1992. Petog svibnja MIG-ovi su dvanaest puta raketirali i bombardirali Slavonski Brod, a 6. svibnja, konačno je nastalo zatišje. Zrakoplovi su četiri puta nadlijetali, ali nisu napadali. Sa srpskih položaja u Bosni grad je napadan granatama. Ranjeno je šest osoba i pogođen naftni terminal u Rušćici. 

1994. Svečano otvoren Eurotunel ispod La Manchea koji izravno povezuje Englesku i Francusku. Tunel je dužine 50 kilometara. Sastoji se od dvije cijevi, a ima i treću koja je tu zbog sigurnosti i održavanja tunela. Vlakovi koji prometuju s jedne na drugu stranu prevezu putnike za oko 35 minuta, dok se automobili i kamioni prevoze posebnim željezničkim vlakovima. 

2001. Papa Ivan Pavao II tokom posjete Siriji posjetio džamiju, čime je postao prvi papa koji je ušao u džamiju.

2011. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu srušen je Guinnessov rekord, a Hrvatska je postala zemlja s najvećim „smiješkom“ koji se formirao od ljudskog štita. S više od 700 okupljenih građana, oboren je rekord iz Latvije i glavnog grada Rige s 515 sudionika.

Rođeni: francuski revolucionar, Maximilien Robespierre (1758.), Ivan Dežman, hrvatski književnik i liječnik (1841.), austrijski neurolog i utemeljitelj psihoanalize, Sigmund Freud (1856.), američki filmski glumac, Rudolph Valentino (1895.), Orson Welles, američki redatelj i glumac, (1915.), Ivica Osim, nogometaš (1941.), Tony Blair, britanski političar (1953.), američki glumac, redatelj, scenarist i producent George Clooney (1961.), Marijan Mrmić, hrvatski nogometni vratar (1965.), hrvatski glumac, Frano Mašković (1978.), Martina Tomčić, operna pjevačica (1975.). 

Umrli: Maurice Maeterlinck, belgijski književnik, nobelovac (1949.), Skender Fabković, hrvatski pedagog i pisac (1905.), Marlene Dietrich, njemačko-američka glumica (1992.), Đorđe Novković, hrvatski kompozitor (2007.), Giulio Andreotti, talijanski političar (2013.).

Zadnje vijesti

Brođanin Vjekoslav Škrinjar, bivši igrač zagrebačkog Dinama, prisjetio se bogate nogometne karijere

Počinje duhovno molitvena trodnevnica uoči velike kršćanske svetkovine Presvetog Trojstva!

Svi su mislili da je uginuo, ali Klepetan se ipak vratio Malenoj

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline