Radnici "Đure Đakovića“ spriječili pokušaj da se gotovi tenkovi izvezu iz kruga tvornice

Dogodilo se na današnji dan 6. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.05.2019
Radnici "Đure Đakovića“ spriječili pokušaj da se gotovi tenkovi izvezu iz kruga tvornice


 1840. prvi put u povijesti, puštena je u promet marka kao sredstvo plaćanja poštanskih usluga u Velikoj Britaniji.

1889. Eiffelov toranj u Parizu otvoren za posjetitelje. 

1895. Istaknuti zagovornik radničkih pravica i sindikalni aktivist Ivan Fajerbah rođen je na današnji dan. Kao poznatom i zaslužnom Brođaninu jednoj ulici u Brodu dano je njegovo ime. 

1957. godine u Brodu i bližoj okolici palo je 10 centimetara snijega. 

1989. zadarska grupa Riva pobijedila na natjecanju za pjesmu Eurovizije – Eurosongu. Natjecanje je održano u švicarskom gradu Lausanni. Glavni vokal grupe Riva bila je pjevačica Emilija Kokić.

1954. početak prodaje televizora u boji.

1991. Radnici „Đure Đakovića“ spriječili su pokušaj da se gotovi tenkovi izvezu iz kruga tvornice. Pokušaj su izveli vojnici JNA od kojih su trojica rafalno zapucali u zrak (navodno bez naređenja). Pred razjarenim radnicima vojnici su se povukli iz kruga tvornice.

1992. Šestog svibnja umro je inženjer šumarstva Ivo Borevković-Baja, predsjednik brodske općine od travnja 1969. do travnja 1976. i dugogodišnji direktor „Brodvina“. U vrijeme njegovog gradonačelnikovanja sagrađen je Spomen-dom Đuro Salaj, danas KKD „Ivana Brlić Mažuranić“, „Dom umirovljenika“, zgrada nove gimnazije, neboderi na glavnom gradskom trgu, nova zgrada kirurgije, dječji vrtić u Budakovoj i Osječkoj, Osnovna škola „Bogoslav Šulek“, a započeta je gradnja novog željezničkog kolodvora. Samo od 1971. – 1975. godine izgrađeno je u Brodu 724 stana.  

1992. Petog svibnja MIG-ovi su dvanaest puta raketirali i bombardirali Slavonski Brod, a 6. svibnja, konačno je nastalo zatišje. Zrakoplovi su četiri puta nadlijetali, ali nisu napadali. Sa srpskih položaja u Bosni grad je napadan granatama. Ranjeno je šest osoba i pogođen naftni terminal u Rušćici. 

1994. Svečano otvoren Eurotunel ispod La Manchea koji izravno povezuje Englesku i Francusku. Tunel je dužine 50 kilometara. Sastoji se od dvije cijevi, a ima i treću koja je tu zbog sigurnosti i održavanja tunela. Vlakovi koji prometuju s jedne na drugu stranu prevezu putnike za oko 35 minuta, dok se automobili i kamioni prevoze posebnim željezničkim vlakovima. 

2001. Papa Ivan Pavao II tokom posjete Siriji posjetio džamiju, čime je postao prvi papa koji je ušao u džamiju.

2011. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu srušen je Guinnessov rekord, a Hrvatska je postala zemlja s najvećim „smiješkom“ koji se formirao od ljudskog štita. S više od 700 okupljenih građana, oboren je rekord iz Latvije i glavnog grada Rige s 515 sudionika.

Rođeni: francuski revolucionar, Maximilien Robespierre (1758.), Ivan Dežman, hrvatski književnik i liječnik (1841.), austrijski neurolog i utemeljitelj psihoanalize, Sigmund Freud (1856.), američki filmski glumac, Rudolph Valentino (1895.), Orson Welles, američki redatelj i glumac, (1915.), Ivica Osim, nogometaš (1941.), Tony Blair, britanski političar (1953.), američki glumac, redatelj, scenarist i producent George Clooney (1961.), Marijan Mrmić, hrvatski nogometni vratar (1965.), hrvatski glumac, Frano Mašković (1978.), Martina Tomčić, operna pjevačica (1975.). 

Umrli: Maurice Maeterlinck, belgijski književnik, nobelovac (1949.), Skender Fabković, hrvatski pedagog i pisac (1905.), Marlene Dietrich, njemačko-američka glumica (1992.), Đorđe Novković, hrvatski kompozitor (2007.), Giulio Andreotti, talijanski političar (2013.).

Zadnje vijesti

Priznata treća autohtona pasmina svinja – Banijska šara svinja

Omladinac u Gornjoj Vrbi s 3:0 bolji od Lipika 1925

Brodski hodaton: otvoren europski tjedan mobilnosti 2019.

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu