Radi li se o "ukletom" datumu ili ne?

Danas je petak, datum 13., za mnoge koji vjeruju u ukletost tog i takvog datuma prava je "prilika" da cijeli dan, od jutra do počinka, paze, kako će se ponašati da ne bi štogod lošeg izazvali.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 13.10.2017
Radi li se o "ukletom" datumu ili ne?


 Ove godine, na svu sreću tih i takvih, samo su dva petka 13-ta, pa bi slijedom toga i svojevrsnog straha od "takvog" petka trebalo biti manje. Naime, lani "ih" je bilo čak pet.

Ako ne znate kako objasniti taj strah od ovog ''ukletog datuma'' postoji riječ koja opisuje fobiju te vrste, zove se paraskavedekatriafobija, pojašnjava "Večernji list". Pprije nego vam se stegne u grlu, donosimo neka pojašnjenja zašto je petak 13. uopće tako neželjen, gotovo sablastan. Prema 1.biblijskom tumačenju strah od tog datuma pojavljuje se u srednjem vijeku. Neki povjesničari tvrde kako je upravo na petak 13. Eva pojela jabuku sa stabla spoznaje, Noa je upregnuo svoju barku, a Babilonska kula se urušila. U Novom zavjetu, pak, stoji kako je 13 osoba sjedilo za stolom za posljednje Isusove večere, prije no što je razapet. dalje, na petak 13. u studenom 1307. francuski kralj Filip IV. uhitio je stotine templara. U petak 13. siječnja 1976. Daz Baxter iz New Yorka bio je toliko preplašen ovog datuma da je odlučio ostati u svom krevetu, ali, na nesreću, ne zadugo jer je na njega pao strop. Godine 2009. na premijeri Slagalice strave u Thorpe parku posjetitelji su doživjeli neobično zamračenje, računalo je je "odbilo" poslušnost. Godine 2010. jednog 13-godišnjaka na petak 13. u 13:13 sati pogodio je grom. Broj 13 smatrao se nesretnim mnogo prije Kristova rođenja: broj 12 (broj apostola) smatra se brojem cjeline, 13. je po tome ''zločesti rođak''. U mnogim zapadnjačkim zemljama mnoge zgrade nemaju 13. , mnoge kuće nemaju kućni broj 13., mnogi hoteli nemaju sobu s brojem 13, smatra se nesretnim kad 13 osoba objeduje za istim stolom, itd.

Na vama je da "odlučite" ima li u tome svemu nešto ili ne, u svakom slučaju povećana pozornost na svoje ponašanje i okolinu nije suvišna, da poslije nebi bilo, trebao sam a nisam. 

Zadnje vijesti

DJ Pacco dolazi u Slavonski Brod

Ovoga petka održava se dobrotvorna priredba Božićna zvijezda

Lovački savez donirao računalo i projektor školi u selu Ravan

FOTO GALERIJA

Tri medalje za Boćarski klub „Dan“ za osobe s invaliditetom

Vrhunac slavlja 60. obljetnice svetišta Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

Potpisani Sporazumi o suradnji na razvoju širokopojasnog interneta

Pater Arek Krasicki: Mladi, ohrabrite se i otvorite srca za ljubav

Borna Čengić i Borna Mađarević uspješni na Prvenstvu Hrvatske