Prvo okupljanje budućih branitelja

Dogodilo se na današnji dan 21. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 21.01.2017


 Hrvatski ban Franjo Vlašić, nakon što su Mađari u Požunskom saboru donijeli zaključak o uvođenju mađarskog jezika u javni život Hrvatske, predstavkom je 1840. privolio cara i kralja Ferdinanda da ne potvrdi taj zaključak.

 
1820. godine nalogom Centralne komande iz Petrovaradina Brodu je vraćen status grada oduzet 1. studenog 1807. godine. Molbu, da im se status sela podređenog Podvinju ukine i vrati status grada, Brođani su uputili caru Franji II., a molbenicu mu predali za njegova boravka u Brodu 1817. godine. Molba im je uslišena reskriptom Dvorskog vojnog savjeta 31. prosinca 1819. godine. 
 
1864. godine nezapamćena hladnoća zabilježena je u Brodu na Savi, Okučanima, Novoj i Staroj Gradiški. Temperatura zraka bila je od - 20°C.
 
1878. godine umro je u 46. godini života Josip Joso Benčević, najstariji sin Franje Benčevića, otac Colomana, Franje, Ivana i Josipa Benčevića. Bio je vlasnik poznatog brodskog svratišta Crvena kuća koje će naslijediti njegov sin Franjo. 
 
Josip Godlar pjesnik i poznati profesor Gimnazije rođen je na današnji dan 1908. godine. 
 
1928. godine u Novoj Gradiški u Hotelu Grand domaći Stijeg Hrvatskoga Skauta priredio je zabavu s koncertom i igrokazom. To je bila prva zabava Skauta u Novoj Gradiški. 
 
1940. godine u dvorani Kasine održana je skupština Hrvatske seljačke stranke, koja se tada nalazila u ozbiljnim političkim previranjima. Do same skupštine na čelu stranke je odvjetnik dr. Filip Markotić, potpredsjednik je liječnik Vilim Vrkljan, a tajnik Franjo Marinić.  
 
1991. Tijekom noći izvršeno je prvo podizanje pričuvnih postrojbi MUP-a i građana naoružanih lovačkim i osobnim oružjem na tri lokacije u općini Sl. Brod, Oriovac Podvinje i Vrpolje na osnovu  zapovijedi iz MUP-a RH. Zapovjedni stožer bio je u Policijskoj upravi Slavonski Brod, a zapovjednik štaba bio je Luka Dedić, načelnik ove policijske uprave. Pored njega, zapovjedni Štab su činili:  Jozo Meter, predsjednik Općine, Frano Piplović, predsjednik Izvršnog vijeća, Ivo Petrić, sekretar Sekretarijata za obranu, Pero Katalinić, zapovjednik TO i Ante Klarić, zastupnik u Saboru RH.
 
Ostali događaji:
 
Mir u Srijemskim Karlovcima između Turskog Carstva i Habsburške Monarhije potpisan je na današnji dan 1699. godine. 
1774. godine na današnji dan umro je turski sultan Mustafa III.
1793. godine smaknut je za vrijeme Francuske revolucije kralj Luj XVI. na pariškom Trgu revolucije (danas Place de la Concorde).
1899. godine proizveden je prvi Opelov automobil.
Vladimir Iljič Uljanov, poznatiji pod nadimkom Lenjin, umro je na današnji dan 1924. godine u 18:50 po moskovskom vremenu.
1950. godine umro je George Orwell, jedan od najpoznatijih pisaca 20. stoljeća.
1954. godine porinuta je prva nuklearna podmornica u povijesti. Napravljena je u SAD-u i dobila je ime Nautilus, isto kakvo je nosila slavna podmornica kapetana Nema iz romana „20,000 milja pod morem“ Julesa Vernea.
Jedna od najgorih nuklearnih nesreća u povijesti dogodila se na današnji dan 1968. kad je američki bombarder tipa B-52 pao u ledom prekriveno more pokraj Grenlanda.
1976. godine na komercijalnim je linijama počeo letjeti nadzvučni zrakoplov tipa Concorde.
1981. godine započela je proizvodnja poznatog sportskog automobila DeLorean DMC-12.
Iako je Obama svima zavrtio glavom, Afroamerikanci već šest godina nisu najbrojnija etnička manjina u SAD. Od 2003. godine službeno su to postali Hispanoamerikanci.
Crni ponedjeljak na svjetskim burzama dogodio se na današnji dan 2008. godine.
Rođeni na današnji dan su: Francis Bacon, engleski filozof (1561.), talijanski violončelist Antonio Janigro (1918.), Telly Savalas, američki glumac (1922.), britanski glumac Benny Hill (1924.), Genna Davis, američka glumica (1956.),  hrvatski nogometaš Alen Bokšić (1970.), Ivan Ergić, srpski nogometaš (1981.). 
 
Umrli na današnji dan su:  Ignjat Đurđević, hrvatski barokni pjesnik i prevoditelj (1737.), Mustafa III., turski sultan (1774.), Luj XVI., francuski kralj (1793.),  Aleksandr Ivanovič Hercen, ruski književnik i političar (1870.),  Vladimir Iljič Lenjin, ruski revolucionar (1924.), Camillo Golgi, talijanski znanstvenik (1926.), Cecil B. DeMille, američki redatelj i producent (1959.), George Orwell, engleski književnik i novinar (1950.), Ibrahim Rugova, kosovski albanski političar (2006.),.
 
Citat dana: „Najbolji doktori na svijetu su doktor Dijeta, doktor Mir i doktor Veseljak“ ~~ Jonathan Swift

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

U Bukovlju ocijenjena najbolja mlada vina

Sapci jesenski prvaci 2. ŽNL – skupine A

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet