Prvi višestranački parlamentarni izbori u Hrvatskoj

Dogodilo se na današnji dan 22. travnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 22.04.2020
Prvi višestranački parlamentarni izbori u Hrvatskoj
 1846. rođen je u Brodu na Savi geolog i paleontolog Gjuro Pilar. Bio je prvi profesor mineralogije i geologije na zagrebačkom sveučilištu. Pilar je umro 19. svibnja 1893 u Zagrebu gdje je i sahranjen.

1900. osnovano Društvo hrvatskih književnika.

1934. U Brodu osnovan Aeroklub „Naša krila“. Predsjednik inicijativnog odbora bio je ravnatelj Tvornice vagona i mostova Vrbanić, a predsjednik aerokluba postao je Makso Bosnić, ravnatelj DI „Slavonje“ i predsjednik NK „Marsonia“. 

1977. prva upotreba optičkih vlakana u telefonskom prometu.

1990. Na današnji dan održani su u Hrvatskoj prvi višestranački parlamentarni izbori. U predizbornoj kampanji najuočljivije su bile tri snage: Tuđmanova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), vladajući Račanov Savez komunista Hrvatske (koji je svome imenu dodao Stranka demokratskih promjena – SDP) i Koalicija narodnog sporazuma (KNS), u koju su ušli HSLS, HKDS, SDSH i HDS, a na čelu su joj bili nestranački Miko Tripalo i Savka Dabčević-Kučar. Na izborima je pobijedio HDZ, osvojivši 42% glasova i 58% zastupničkih mjesta. Razlog takvoj razlici u postotku bio je većinski izborni sustav (za razliku od današnjeg razmjernog). Druga stranka po snazi bio je SKH-SDP s 26% osvojenih glasova i 30% zastupnika, dok je treća bila Koalicija (KNS) s 15% glasova i 5.9% zastupničkih mjesta.

1993. Na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća općine Cernik za predsjednika je izabran Mato Ordanić HDZ, a potpredsjednik Ivan Tadić, HDZ. Za načelnika općine izabran je Nikola Jugović HDZ, a njegovog zamjenika Milan Babić, HDZ.

1993.  U Zagrebu je osnovana informativna katolička agencija.

1999. U zračnim napadima NATO-a na Jugoslaviju pogođena je rezidencija Slobodana Miloševića. Rezidencija je prije toga bila ispražnjena.

2009.  U Slobodnici počela izgradnja Sportskog centra Rehlicki, prve privatne i jedne od najvećih športskih dvorana u Brodsko-posavskoj županiji. Na 13.500 metara kvadratnih gradi se objekt 68 x 40 metara a ukupna investicija veća je od 14 milijuna kuna.

2013. U 77 godini preminuo je dr. Petar Aničić, dugogodišnji liječnik Odjela ginekologije opće bolnice dr. Josipa Benčevića.

Rođeni na današnji dan su: Vladimir Iljić Ljenjin, ruski državnik (1870),  Vladimir Nabokov, rusko-američki književnik (1899),  Robert Oppenheimer, američki fizičar (1904), Jack Nicholson, američki filmski glumac (1937),  Miodrag Krivokapić, glumac (1949), Ante Tomić, hrvatski književnik i novinar (1970),  Maja Katić, hrvatska glumica (1982.).

Umrli na današnji dan su: Miguel de Cervantes, španjolski pisac (1616.), Sir Henry Royce, osnivač kompanije „Rols-Rojs“ (1933.), Richard Nixon, američki političar i državnik (1994.), Nina Simone, američka jazz-pjevačica (2003).

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"