Prvi višestranački izbori

Dogodilo se na današnji dan 22. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 22.01.2019
Prvi višestranački izbori


 1506. Švicarska garda kao obrambena snaga Vatikana nastala je na današnji dan, za vrijeme pape Julija II.

1798. umro je pisac i karijerni vojnik Matija Antun Relković, koji je sa 16 godina bio zastavnik u brodskoj graničarskoj pukovniji. 

1876. Poznati brodski krojački Đuro Matić, majstor u modnim salonima Münchena, Beča, Züricha, Pariza, Nice, Londona i Zagreba, rodio se na današnji dan u Brodu na Savi. Godine 1908. biran je u Zagrebu za prvog predsjednika Sveza hrvatskih obrtnika. 

1927. održan je prvi radio prijenos nogometne utakmice.

1934. osnovan je u Brodu Foto-klub. Osnivačka skupština održana je u poznatoj brodskoj gostionici Terkal u Berislavićevj ulici, poznatoj po popularnim šnapsl turnirima i birtašu Tomi Adroviću, koji posustalu gostionicu udove Terkal i Jakoba Kutuzovića ponovno vraća u orbitu popularnih u gradu. 

1935. Sava kod Broda se zaledila nakon nekoliko hladnih dana s temperaturom ispod 20°C.

1947. novoosnovano brodsko Tiskarsko poduzeće „Plamen“ imalo je pogone u Novoj Gradiški i Vinkovcima. Sjedište poduzeća bilo je u Slavonskom Brodu. Djelatnost se u početku svodila samo na proizvodnju i prodaju tiskarskih proizvoda. Deset godina potom proizvodnja je proširena na kartonažu (proizvodnja papirnate ambalaže). 

1970. Boeing 747 ušao u komercijalnu upotrebu.

1975. umro je u 75. godini života Lina Španić, u Brodu svima znani „čika Lina“, koji je punih četrdeset godina prodavao novine na istom mjestu – u kiosku koji se nalazio na Cipelarskom trgu, tj. na uglu Široke i Gupčeve ulice. Stari zeleni kiosk, koji su Brođani zvali budica, i čika Lina širokog osmjeha krcatog zlatnih zuba, utkani su u pamćenje i generacije Brođana. 

1984. računalo Apple Macintosh ušlo u prodaju.

1990. slovenska i hrvatska delegacija napustile su 14. kongres SKJ.

1990. Održani prvi višestranački izbori u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.

1993. U Zagrebu je osnovana informativna katolička agencija.

1993. započela je Operacija Maslenica, oslobodilačka operacija Oružanih Snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH, kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zračna luka Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruča. U samo 72 sata postrojbe HV-a oslobodile su, a zatim i zadržale Masleničko ždrilo i zaleđe Zadra, kao i važnu stratešku točku na Velebitu – Tulove grede. Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je Rezolucijom 802 povlačenje HV-a na ranije položaje, no to se nije dogodilo. 

2006. Polarna zima u Moskvi odnijela 5 života- broj umrlih od posljedica smrzavanja se popeo na 130.

2012. Na referendumu o pristupanju Hrvatske, Europskoj Uniju, građani Hrvatske i hrvatsko iseljeništvo, izjasnilo se dvotrećinskom većinom za ulazak u EU koji je predviđen 1. srpnja 2013. godine. 

Rođeni na današnji dan su: Francis Bacon, engleski filozof, jedan od osnivača moderne znanosti i moderne filozofije (1561.), engleski književnik George Gordon Byron (1788.), Isidor Kršnjavi, hrvatski slikar (1845.), Robert Oppenheimer, američki fizičar (1904.), hrvatski svećenik don Dinko Vranković (1906.), Josip Salač, zagrebački biskup (1908.), austrijski kardinal Christoph Schönborn (1945.), Nikolina bevanda, spisateljica (1975.), Borko Perić, hrvatski glumac (1981.). 

Umrli na današnji dan su: Antun Relković, književnik, prevoditelj i prosvjetitelj (1798.), Lyndon B. Johnson, američki predsjednik (1973.), Miodrag Andrić- Ljuba Moljac, kazališni i filmski glumac (1989.), Telly Savalas, američki glumac i pjevač (1994.), Anton Marti, TV i kazališni režiser (2004.), Petar Guberina, jezikoslovac (2005.), Abbé Pierre (2007.), Heath Ledger (2008.), Nikola Batušić, teatrolog, akademik (2010.). 

Zadnje vijesti

U čišćenje gospodarske zgrade pronašao oružje

Ponavljačica prometnih prekršaja isključena iz prometa

Taksijem došao od Pule do Broda pa pobjegao ne plativši račun

FOTO GALERIJA

Kroz projekt "Stronger" do znanja potrebnih za proizvodnju, prodaju i promociju proizvoda ljekovitog i aromatičnog bilja

Među Bijelo–crne vratili se Bundavica i Mirković, novo ime Jašarević

Eva Plavšić i Filip Beketić - najljepši snaša i momak 53. Đakovačkih vezova

Fra Josip Ivkić, novozaređeni svećenik franjevac, proslavio svoju mladu misu

FOTOGALERIJA - UŠR Petnja organizirala 3. Malu školu ribolova za djecu