Prvi telefonski poziv

Dogodilo se na današnji dan 10. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 10.03.2019
Prvi telefonski poziv


 1778. 2.108 vojnika Gradiške pukovnije, kojoj su pripadala sela od Kapele do Broda, krenulo je u rat u Češkoj. Vojnici su prije kretanja na put u Češku dobili kabanice i vojnička odjela besplatno, a izdana je i naredba kojom je dozvoljeno da na put u maršu mogu ići u opancima. Istom naredbom zabranjeno je časnicima u rat voditi svoje žene. U listopadu iste godine vratilo se 386 ranjenih na oporavak.

1830. U Zagrebu je na današnji dan rođena Fani Franjica Daubachy Doljska, slikarica pejsaža i portreta. Udala se za Andriju Torkvata Brlića, a nakon njegove smrti za njegova brata Ignjata Brlića. Umrla je u Brodu 10. siječnja 1883. godine. 

1876. obavljen je prvi telefonski razgovor u svjetskoj povijesti. Naime, tog je dana izumitelj Alexander Graham Bell na novokonstruiranom telefonskom uređaju rekao kroz mikrofon svom asistentu: „Gospodine Watson, dođite ovamo, želim Vas vidjeti“. Watson je to kroz slušalicu jasno čuo u susjednoj sobi.

1922. Uhićen Mahatma Gandhi, i zbog subverzivnog djelovanja i poticanja na nemire osuđen na šest godina zatvora.

1928. u Novoj Gradiški započelo je uređenje velikog prijevoja na središnjeg trgu (danas Trgu kralja Tomislava). Općinsko vijeće je to uređenje dodijelilo novogradiškom vrtlaru Đuri pl. Šughu.

1930. Dr. Anđelko Barbić, rodio se na današnji dan u Brodu. Bio je dugogodišnji profesor gimnazije, Pedagoške akademije, Više komercijalne škole i Pedagoškog fakulteta u Osijeku, znanstveni djelatnik, publicist i pjesnik. Poginuo je u prometnoj nesreći 6. listopada 1988. godine.

1940. Hana i Barbera stvorili su i danas rado gledani animirani film Tom i Jerry u kojem mačak i miš neprestano ratuju.

1941. Objavljen prvi svezak Hrvatske enciklopedije. 

1945. Procjenjuje se da je najsnažniji bombarderski napad u povijesti ratovanja izveden 9. i 10. ožujka 1945. godine, kad su američki bombarderi napali japanski glavni grad Tokio. Poginulo je oko 100.000 ljudi, pa je taj napad bio najsmrtonosniji čak i od nuklearnih udara na Hirošimu i Nagasaki.

1969. James Earl Ray, optužen za ubistvo crnačkog lidera Martina Lutera Kinga 4. travnja 1968. osuđen na 99 godina zatvora.

1990. Održana osnivačka skupština ogranka HDZ-a u Sibinju. U Izvršni odbor izabrani su: Branko Duvnjak, Božo Babić, Antun Grgurević, Mijo Vidaković, Šimo Čeović, Ivan Babić, Ivan Dujmović, Slavica Grgurević i Zlata Babić.

1996. Garry Kasparov, velemajstor po prvi put izgubio šahovsku partiju od računala IBM-a – Deep Blue.

1997. Vatikan uspostavio di0plomatske odnose s Libijom.

2006. Agim Čeku, bivši komandant Kosovskog zaštitnog korpusa izabran za novog premijera Kosova i Metohije.

2006. NASA-ina višenamjenska sonda Mars Reconnaissance Orbiter stigla je do Marsove orbite.

Rođeni na današnji dan su: Joža Horvat, hrvatski književnik, moreplovac i putopisac (1915.), Miroslav Ćiro Blažević, nogometni trener (1935.), Jozef „Sep“ Blater, predsjednik FIFA saveza (1936.), Chuck Norris, američki majstor borilačkih vještina (1940.), muslimanski fundamentalist, osnivač Al Qaede Osama bin Laden (1955.), Sharon Stone, američka glumica (1958.), hrvatski kolumnist, glazbenik i književnik Zoran Žmirić (1969.), Ivan Rakitić hrvatski nogometaš i reprezentativac (1988.).

Umrli na današnji dan su Taras Ševčenko, ukrajinski pjesnik, slikar i humanista (1861.), Jovan Popović Sterija, prvi srpski komediograf (1856.), Mihail Bulgakov, ruski prozaist i dramatičar (1940.) Jan Masaryk, čehoslovački političar (1948.), Velimir Deželić mlađi, hrvatski književnik, (1976.), Vinko Kandija, rukometni trener i sportski radnik (2002.),  Nik Zoricic, kanadski skijaš poginuo u tijekom utrke za Svjetski kup u Švicarskoj (2012.).

Zadnje vijesti

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

TKD Alfa Brod nastupio u Ljubljani

U vrtu pronašla protuzrakoplovni projektil

VIJESTI

Dugogodišnja suradnja

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

FOTO GALERIJA

Mednim doručkom otvorene 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje i 2. Proljetni sajam u Novoj Gradiški

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Održan središnji dio programa povodom obilježavanja Dana grada

U čast svetom Ivanu Nepomuku zapaljen Ivanjski krijes