Prvi Susret kazališta Hrvatske u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 28. rujna

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 28.09.2019
Prvi Susret kazališta Hrvatske u Brodu
 1809. počela je padati kiša i nije prestajala tri dana. Došlo je do tako silovite poplave Save, da su Brođani brali kukuruz iz čamaca. Pomoć izvana nije mogla stići, jer su putovi bili toliko blatni da kola nisu mogla stići, a Sava tako visoka da ni brodovi nisu plovili.

1850. Današnji dan važan je za povijest telekomunikacija u Hrvatskoj jer je toga dana službeno otvoren telegrafski (brzojavni) ured u Zagrebu, čime je uspostavljena prva telekomunikacijska veza Hrvatske s ostatkom svijeta. Električni telegraf (brzojav) bio je uređaj razvijen u prvoj polovici 19. stoljeća kao prvo daljinsko električno sredstvo komunikacije. Telegrafska je žica dovedena sve do Banskih dvora na gornjogradskom Markovu trgu.“

1886. rodio se u Brodu na Savi pjevač tenora Jarić Muk (pravo ime Stjepan). Debitirao je 1913. godine kao Don Jóse u pruskom Dvorskom kazalištu u Kasselu, gdje dobiva stalni angažman i 1914. godine nastupa kao Faust.. Prema vlastitoj izjavi, pjevačku karijeru završio je 1928. godine. 

1894. rođen je u Brodu na Savi pravnik, publicist i književnik Ivo Brlić. Pravo s doktoratom završio je u Zagrebu. Bio je urednik lista „Liga naroda“ i izvjestitelj o radu ove organizacije iz Ženeve. Bavio se prevođenjem i pisanjem za djecu. Umro je u Zagrebu 26. travnja 1977. godine. 

1934. rodio se u Krnjeuši, općina Bosanski Petrovac, Josip Jurjević profesor. Radio je u Gundincima, Vrpolju, Slavonskom Brodu i Osijeku. U dva četverogodišnja mandata bio je direktor i glavni odgovorni uredni informativne ustanove „Brodski list i Radio Brod“. 

1969. U Gunji sagrađena prva džamija na području Hrvatske.

1951. u prodavaonici Borovo na glavnom gradskom trgu prodano je oko 500 pari obuće u jednom danu. Dnevna je prodaja bila popraćena neviđenim gužvama i redovima jer je vladala velika nestašica obuće. Za odjeću i obuću čekalo se po cijelu noć kako bi se ujutro moglo doći na red za kupnju. Cijele obitelji izmjenjivale su se čekajući u redovima. 

1974. Brod je svečano ukrašen panoima, plakatima i zastavama s amblemima svih kazališnih kuća čiji će dramski umjetnici sudjelovati u prvom Susretu profesionalnih kazališta Hrvatske, koji će trajati dva tjedna. Bila je to sigurno najznačajnija kulturna manifestacija ikad održana u Brodu, a nakon Dubrovačkih ljetnih igara i najznačajnija kulturna manifestacija u Hrvatskoj. Više od 500 vrhunskih glumaca, režisera, scenografa, kostimografa i drugih kulturnih radnika, i dvadeset novinara koji su to pratili, govore o značaju ovog kulturnog događaja u kojem su, osim Brođana, uživali i ljubitelji kazalište iz Požege, gradiške, Đakova, Županje i Osijeka. 

1981. umro je stomatolog dr. Ivo Čupar, rođen u Brodu na Savi 29. rujna 1901. godine. Bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta, član Akademije znanosti i dobitnik nagrade za životno djelo. 

1992. oko 13 sati pet zrakoplova Mig-23 obrušavanjem je ispalilo na industrijske i civilne objekte 17 raketa, a potom još i osam teških aviobombi „krmača“. Stradali su rubni dijelovi Mjesne zajednice „J. J. Strossmayer“ napose između kraja Ulice sv. Lovre i Donje Vrbe i uz Glogovicu. Deset je osoba lakše i teže ranjeno, a materijalne su štete velike. Granatama je Brod napadan u 8.15, 8.32, 9.40, 17.47, 11.55, 14.20, 14.30, 14.55, 15.46 i 17.05 sati. Ponovno je teško stradalo naselje Slavonija I., Pilareva ulica i Krešimirova. 

2000. Posjetom bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona jeruzalemskoj „Svetoj stijeni“, muslimanima poznatoj kao Al-Haram As-Sharif na kojoj se nalazi džamija Al-Aqsa, jedno od najsvetijih mjesta Islama, započela je Druga Intifada.

2001. umro je u zagrebu neurokirurg Anto Matković rođen u Novom Selu pokraj Bosanskog Broda 7. studenog 1943. godine. Bio je šef odjela i ravnatelj bolnice u Zagrebu, utemeljitelj je i dužnosnik Hrvatskog neurokirurškog društva i član europske i svjetske asocijacije neurokirurga. 

2005. Počeli radovi na izgradnji koridora 5c nedaleko Starih Perkovaca. Brođani grade najzahtjevniji dio trase.

2012. U nakladi Posavske Hrvatske i Gradske knjižnice objavljena je i promovirana na današnji dan.

2012. predstavljena knjiga Tomislava Lukića „Toksikologija gljiva“. Knjiga je izazvala veliku pozornost javnosti a na promociji su se okupili uz ostale i gljivari iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije. U knjizi je obrađeno 65 otrovnih gljiva u Europi. 

2014. u Berlinu srušen svjetski rekord u maratonu.

Rođeni: Caravaggio, talijanski slikar (1573.), Mate Balota, hrvatski književnik i ekonomist (1898.), talijanski filmski i kazališni glumac Marcello Mastroianni (1923.), francuska glumica Brigitte Bardot (1934.), finski vozač Formule 1 Mika Häkkinen (1968.), Dušan Bućan, hrvatski glumac (1976.), Bojan Jambrošić, hrvatski pop pjevač (1985.), hrvatska atletičarka Danijela Grgić (1988.), Marin Čilić, hrvatski tenisač (1988.). 

Umrli: Stevan Mokranjac kompozitor (1914.), egipatski državnik Gamal Abdel Naser (1970.), Vicko Krstulović, hrvatski političar (1988.), Miles Davis američki jazz pjevač (1991.), Pierre Trudeau, kanadski državnik (2000.), Elia Kazan, američki filmski režiser (2003.), Tea Altara, hrvatsko-njemačka arhitektica (2004.), Šimon Peres izraelski političar (2016.), Predrag Ejdus, glumac (2018.). 

 

Zadnje vijesti

HZJZ objavio nove upute za dječje vrtiće i škole

Brza DC/AC punionica vozila na električnu energiju u gradu Slavonskom Brodu

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

FOTO GALERIJA

Brza DC/AC punionica vozila na električnu energiju u gradu Slavonskom Brodu

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu