Prvi put spomenut izraz „željezna zavjesa“

Dogodilo se na današnji dan 5. ožujka

Autor: Brodportal | Datum objave: 05.03.2021
Prvi put spomenut izraz „željezna zavjesa“


 1872. George Westinghouse patentirao je zračnu kočnicu koja je omogućila razvoj željezničkog prometa.

1872. nakon stogodišnjeg rada ukinut je brodski kontumac (privremena karantena bolesnih ili potencijalno bolesnih osoba, životinja ili biljaka u svrhu sprečavanja širenja zaraze) na Vijušu. 

1878. u Novskoj je preminuo hrvatski književnik Luka Ilić-Oriovčanin. Rođen je 1817. u staroj oriovačkoj obitelji. 

1916. rodio se u Brodu na Savi general pukovnik Josip Antolović – Hrvat. Radio je kao metalski radnik u Tvornici vagona, strojeva i mostova. Bio je i jedan od organizatora antifašističkog ustanka i u tijeku Drugog svjetskog rata imao je visoke zapovjedne dužnosti. 

1918. Boljševička Rusija premjestila je glavni grad iz Petrograda u Moskvu.

1923. Umrla Dora Pejačević, Hrvatska skladateljica, rođena u Budimpešti., a živjela je i u obiteljskom dvorcu u Našicama, te u Münchenu gdje je i umrla. Sahranjena je u Našicama u obiteljskoj grobnici Pejačevićevih.

1933. Hitler pobijedio na izborima u Njemačkoj.

1942. Temperatura u Brodu se spustila na -30°C, a grad je bio okovan snijegom. Tadašnji gradonačelnik Slavko Vrgoč, naredbom je mobilizirao 700 muškaraca i 40 zaprežnih kola koji su u jednom danu potpuno očistili grad od snijega i leda. 

1946. Winston Churchill je u govoru na Westminster Collegeu u Missouriju po prvi put upotrijebio izraz „željezna zavjesa“ što je postao popularan izraz za graničnu liniju koja je dijelila Europu u dva odvojena politička bloka tijekom perioda hladnog rata.

1953. Umro Josif Visarijonović Džugašvili, poznatiji pod imenom Staljin, sovjetski političar i državnik. Umro je u svojoj dači ( kući za odmor) u moskovskom predgrađu Kuncevo. 

1960. Kubanski fotograf Alberto Korda, snimo je kultnu fotografiju marksističkog revolucionara Che Geuvaru, jednu od najslavnijih fotografija u povijesti. 

1975. Kuvajt nacionalizirao naftnu industriju, uključujući imovinu engleskih naftnih kompanija.

1997. Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje susreli su se prvi put nakon 25 godina kako bi održali mirovne pregovore.

1999. Odlukom Međunarodnog arbitražnog tribunala, grad Brčko dobio je status distrikta pod suverenitetom Bosne i Hercegovine, što je izazvalo oštre proteste u Republici Srpskoj, srpskom entitetu u BiH.

2006. Održana 78. dodjela „Oscara“.

2012. Delegacija Ukrajine u trodnevnom posjetu Brodsko-posavskoj županiji. Uz dugogodišnju povijesnu, kulturnu i bilateralnu suradnju Ukrajine i Slavonije, glavni je naglasak stavljen na buduću gospodarsku povezanost i moguće razvojne projekte.

Rođeni na današnji dan su: Ludovik I. Anžuvinac, hrvatsko-ugarski kralja ( 1326), Giovanni Battista talijanski slikar (1696.), Jagoda Truhelka, hrvatska književnica (1864), njemačka političarka Rosa Luxemburg (1871.), Josip Gostić, operni pjevač (1900.), Zlatko Šnajder, jedan od sedam sekretara SKOJ-a (1903),  filmski redatelj i pisac Pier Paolo Pasolini (1922.), Olivera Katarina, glumica i pjevačica (1940), hrvatski glumac Josip Genda (1943.), Julije Jelaska hrvatski crtač stripa (1969), Aleksandar Vučić, srpski političar (1970).

Umrli na današnji dan su: Alessandro Volta, talijanski fizičar izumitelj baterije (1827), Sergej Prokofjev, ruski kompozitor (1953.), Josif Visarionovič Džugašvili Staljin, sovjetski državnik (1953), Vladimir Jelić, hrvatski slikar ( 1995), Ivan Supek, fizičar (2007), Hugo Chávez, venecuelanski predsjednik (2013.), Vladimir (Vlada) Divljan rok glazbenik i frontmen  Idola (2015).

Zadnje vijesti

Copernicus: Pomoć alergičarima kako počinje sezona peludi

"Ograničite slavlja svete Krizme i Prve pričesti na najužu obitelj i kumove!"

21 nova pozitivna osoba u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO GALERIJA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Obilježena 29. obljetnica 103. brigade HVO Derventa

Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji

Otvorena izložba povodom 100 godina metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Užasne scene kod Okučana: "Dio ljudi je ispao iz kamiona, ostale su prignječile teške role papira"