Prvi ovogodišnji seminar Hrvatskog sabora kulture uspješno okupio 40-ak tamburaša u Slavonskom Brodu

Hrvatski sabor kulture i Folklorni ansambl Broda proteklog su vikenda u Slavonskom Brodu uspješno organizirali Seminar za voditelje i članove tamburaških orkestara i sastava uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Autor: Brodportal | Datum objave: 09.03.2020
 Riječ je o jednom od brojnih edukacijskih programa u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, krovne udruge kulturno-umjetničkog amaterizma u RH koja okuplja 1050 kulturno-umjetničkih udruga iz cijele države.

Više od 40 tamburaša iz Slavonskog Broda i Hrvatske aktivno je sudjelovalo u dvodnevnoj glazbenoj radionici održanoj 7. i 8. ožujka 2020. godine, a koju su vodili iskusni pedagozi Dražen Varga i Petar Varga. Velik broj mladih svirača prvi je put zajednički zasviralo u seminarskom orkestru s ciljem usavršavanja u tehnici sviranja tambure te upoznavanju s novom glazbenom literaturom. Osim individualnog rada s voditeljima, seminaristi su se upoznali s metodikom rada u tamburaškom orkestru kao i dirigiranjem odabranih djela iz pera Dražena Varge. Ovakvi edukacijski seminari rijedak su primjer stručnog usavršavanja glazbenika i njihovih voditelja u Republici Hrvatskoj u kojoj djeluje velik broj amaterskih orkestara i sastava.

Folklorni ansambl Broda drugi je put bio domaćin nacionalnog tamburaškog seminara čime je dodatno doprinio promociji Slavonskog Broda i Županije Brodsko-posavske kao važnog središta tamburaštva u Lijepoj našoj.

Dodatnu vrijednost za polaznike Seminara pružio je posjet jedinstvenom Muzeju tambure u kazamatu Tvrđave Brod gdje su predstavnici Brodske udruge tamburaša predstavili dio njihove bogate muzejske građe. Jedinstven prikaz povijesti ovog vrijednog hrvatskog tradicijskog glazbala i njegovog razvoja, koji su kroz Muzej detaljno prikazali poznati glazbeni pedagog Mihael Ferić i glazbalar i glazbenik Mladen Jurković uz pomoć Brodske udruge tamburaša, brojnim polaznicima Seminara omogućilo je dodatnu edukaciju o tamburi i njezinoj vrijednosti u cjelokupnoj tradiciji i hrvatskoj kulturi.

Zadnje vijesti

Plenković u Slavonskom Brodu na sjednici ŽO HDZ-a, dogovorena dinamika rada za izbore

Drugi dan Hrvatskog Premier Tenisa obilježio spektakularan meč Majoli, Ivaniševića i mladih snaga

Nogometna akademija NOPO – Legen krenula s radom

VIJESTI

Parlamentarni izbori 2020.

Plenković u Slavonskom Brodu na sjednici ŽO HDZ-a, dogovorena dinamika rada za izbore

FOTO GALERIJA

Brza DC/AC punionica vozila na električnu energiju u gradu Slavonskom Brodu

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu