Prvi neboder na brodskom trgu

Dogodilo se na današnji dan 25. veljače.

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 25.02.2015


 1865. godine umro je Stjepan pl. Jarić von Broodberg. Plemstvo je dobio 1796. godine za zasluge u austrijsko-turskom ratu potpomažući carsku vojsku robom i novcem. U plemenitaškom grbu mu je sidro što može značiti kako je svojevremeno imao brodove kojima je potpomagao austrijsku vojsku. U njegovom je svratištu Žuta kuća 1817. godine, odsjeo, sa svojom svitom, car i kralj Franjo I. Jarići su se bavili trgovinom i ugostiteljstvom, kao i držanjem skladišta ogrjeva za pogon savskih parobroda koji su i po dva puta tjedno plovili na liniji Sisak-Zemun. Osim svratišta Žuta kuća bili su vlasnici velikog i majura i vinograda.

1920. godine u Brodu na Savi osnovan je Šah klub. Šah se, naravno igrao i davno prije toga u gotovo svim većim i boljim svratištima i gostionama, no tek na poticaj braće Franje i Dragutina Schwendemanna uz pomoć Židova Sterna, Spitzera i Mandla utemeljen je klub. Ostalo je vrlo malo podataka o rezultatima kluba u zastojima u radu. 

Na današnji dan 1928. godine započela je sjednica zagrebačke organizacije KPJ na kojoj je Josip Broz izabran za sekretara. Bila je to tzv. VIII. partijska konferencija zagrebačke partijske organizacije, a vrlo je zanimljivo da je održana u jednoj kući na Pantovčaku. Radilo se o kući na današnjoj adresi Pantovčak 178A, koja je u to vrijeme funkcionirala kao svojevrsna gostionica. Ta se kuća i danas može lako vidjeti, a nalazi se na Pantovčaku sa suprotne strane ceste od Predsjedničkih dvora i nekoliko stotina metara na južno. Toj partijskoj sjednici davano je kasnije u poslijeratnoj Jugoslaviji veliko povijesno značenje, ponajviše u kontekstu Titove karijere. Sjednica se održala noću i u tajnosti, u spomenutoj gostionici. Dotadašnji Mjesni komitet KPJ Zagreba raspušten je, a izabran je novi na čelu s Josipom Brozom kao sekretarom. Međutim, Broz je još iste godine uhićen i izveden pred sud. U tzv. Bombaškom procesu osuđen je na pet godina robije, tako da je duže vrijeme boravio u zatvoru.

1932. godine tisak je objavio vijest, kako je održana osnivačka skupština obnovljenog Brodskog šah kluba kojem je odmah pristupilo 42 člana kao i da je za predsjednika izabran Otto Popović, tajnika Fedor Biljčević, a blagajnika Karlo Schwendemann. 

Na današnji dan 1942. godine policija NDH uhitila je Andriju Hebranga koji je tada bio sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske. Dogodilo se to u policijskoj akciji na području općine Stenjevec u Zagrebu. Sam Hebrang bitku je opisao ovako: „Došli su na stan, opkolili kuću i mene našli unutra. Oni su pucali i ja sam pucao. Tako dva sata. Dovukli su neko pojačanje. Branio sam se dok nisam pao ranjen“. Hebrang je ranjen u glavu i odvezen u bolnicu Sveti Duh, a zatim premješten u zatvorsku ambulantu na Savskoj cesti. Od tamo je odvezen u istražni zatvor na Trgu Kulina bana (danas Trg žrtava fašizma). Na kraju je završio u logoru u Staroj Gradiški.

1969. godine završen je prvi deseterokatni neboder na glavnom gradskom trgu, no tehnički će prijem, zbog brojnih problema, početi tek 18. srpnja.

2014. godine u brodskoj Kazališno-koncertnoj dvorani Ivane Brlić Mažuranić, nastavku 11 Dana plesa posvećenih najslavnijoj hrvatskoj balerini Miji Čorak Slavenskoj, izvedena je predstava Na putu prema gore u izvedbi Branka Bankovića te sat potom predstava Love Will Tear Us Apart u izvedbi Luke Švajde. 

Ostali događaji:

-Papa Pio V. izdao je 1570. papinsku bulu Regnans in Excelsis, kojom je ekskomunicirao Kraljicu Elizabetu I. i njene sljedbenike u Engleskoj Crkvi.
- 1601. godine održano je jedno od najpoznatijih smaknuća sjekirom u povijesti. Naime, odsječena je glava poznatom dvorjaniku engleske kraljice Elizabete I. – lordu Essexu.
- 1713. godine umro je prvi pruski kralj Fridrik I. – vladar iz moćne dinastije Hohenzollern.
- Samuel Colt je 1836. godine patentirao svoj revolver, prvi pištolj s rotacijskim bubnjem.
- 1888. godine rođen je jedan od najpoznatijih američkih državnih tajnika (ministara vanjskih poslova), koji je ujedno bio i jedan od najvažnijih ljudi u doba Hladnog rata. Ime mu je bilo John Foster Dulles.
- Godine 1901. J. P. Morgan i Elbert H. Gary osnovali su United States Steel Corporation koji je danas sedmi po veličini proizvođač čelika u svijetu.
- Charles Jenkins Laboratories iz Washingtona 1928. godine postao je prvi licencirani televizijski medij prema Federalnoj radijskoj komisiji SAD-a.
- 1932. godine Adolf Hitler je putem naturalizacije postao njemački građanin što mu je omogućilo da se iste godine kandidira za poziciju Reichspräsidenta.
- U Amsterdamu se 1942. godine dogodio tzv. Februarski štrajk. Radilo se o prvom generalnom štrajku u znak prosvjeda protiv nacističkih rasnih zakona i odnosa prema židovskom stanovništvu.
- 1947. godine prestala je postojati pruska država.
- U argentinskom Buenos Airesu 1951. godine otvorene su prve Panameričke igre.
- Na današnji dan 1964. godine umro je nacistički ratni zločinac Hinrich Lohse.
- Corazón Aquino inaugurirana je 1986. godine za predsjednicu Filipina nakon što je Ferdinand Marcos poslije 20 godina autoritarnog režima napustio zemlju uslijed mirne narodne pobune poznate pod nazivom EDSA revolucija ili jednostavno filipinska revolucija.
- Na današnji je dan 1994. desničarski izraelski Židov Baruch Goldstein pobio 29 i ranio 125 muslimana u jednoj džamiji u Jeruzalemu.
 
Rođeni na današnji dan su: Carlo Goldoni, talijanski komediograf i reformator komedije (1707.), francuski slikar Pierre-Auguste Renoir (1841.), Karl May, njemački književnik (1842.), talijanski filozof, političar, povjesničar umjetnosti i literarni kritičar Benedetto Croce (1866.), Vjačeslav Molotov, sovjetski političar (1890.), talijanski pjevač Enrico Caruso (1873.), Boris Papandopulo, hrvatski skladatelj i dirigent (1906.), hrvatski teolog, povjesničar, književnik, svećenik i redovnik Ivo Bagarić (1919.), George Harrison, britanski glazbenik, basist, vokalist sastava The Beatles (1943.), hrvatski prozaik, esejist i kritičar Igor Žic (1961.), Adam Končić, hrvatski glumac (1977.), hrvatski nogometaš brazilskih korjena Eduardo Alves da Silva (1983.). 
 

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

Vanesa Tot osma najbolja kanuistica na svijetu

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu