Prvi let pa odlazak na Lonjsko polje, zatim svi zajedno put afričkog Juga

Gnijezdina roda u Brodu i okolici su, narodski rečeno, sve tjesnija, rode roditelji sve su rijeđe u gnijezdima jer nema baš mjesta za sve a i za svoje potomke valja opskrbiti dosta i prave hrane da ojačaju i pripreme za let i samostalan život u prirodi.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 26.06.2018
Prvi let pa odlazak na Lonjsko polje, zatim svi zajedno put afričkog Juga


-Početkom srpnja mlade rode već trebaju stasati za prvi let, početkom kolovoza zauvijek odlaze iz roditeljskog gnijezda na Lonjsko polje, tamo se skupljaju iz svih krajeva Hrvatske i postupno, mjesec dana, navikavaju samostalno živjeti a onda, najkasnije početkom rujna, će svi zajedno na 11.000 kilometara daleki put ka jugu Afrike. I, ne biste vjeroval,i da sve to moraju "proći" u samo pet mjeseci, od "izlaska" iz jajeta do puta "za Afriku"-podučava skrbnik planetarno poznatih brodskovaroškog para roda Malene i Klepetana, umirovljeni školski domar Stipa Vokić.

I nije tijesno samo u gnijezdu Malene i Klepetana koji su ovog proljeća "dobili" četiri ptiča, 58 ukupno u proteklih 14 godina "uzajamne "vjernosti", slična situacija je u gnijezdima na stupovima na brodskovaroškom raskrižju, na krovovima kuća u selima uza Savu, čak i u gnijezdu na graničnom prijelazu Bosanski Brod. Prvo mladi ovih dana "moraju" naučiti sigurno letjeti i samostalno potražiti svoju prvu hranu, onda će svi mladi put Lonjskog polja, tjedan dva kasnije stići će (im) odrasle rode, mladi iz Lonjskog polja put Afrike kreću prvi, odmah za njima, kao "osigurači u letu", kreću i stariji, da bi se s proljeća opet vratili u ove naše krajeve. Zašto moraju baš tako brzo odras(ta)ti i zašto moraju tako daleko, tisuće kilometara, odletjeti, da bi se svakog proljeća ispočetka opet na svoja, slavonska, gnijezda vraćali, znanost nije dokraja razriješila. Kakogod, za njihovim odlaskom žalujemo  ali se njihovom povratku i novim potomcima iznova radujemo.

Zadnje vijesti

Hrvatska reprezentacija na Vijušu ugošćuje Italiju

Štiti od UV zračenja, raka kože i infekcija, štedi vrijeme, zimi daje toplinu

U prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede zadobila 87-godišnja putnica

VIJESTI

Brada u muškaraca, trend ili (zdravstvena) potreba

Štiti od UV zračenja, raka kože i infekcija, štedi vrijeme, zimi daje toplinu

NAJČITANIJE DANAS

Tomislav Bralić i klapa Intrade stižu u Garčin

"Pravi smo ljubitelji kulena, a Slavonci nas na odlasku pjesmom prate do kombija"

FOTO GALERIJA

Otvoren Lovački muzej u Slavonskom Brodu, prvi u Slavoniji!

Lovci darivali garčinskog župnika

Brođani uspješni u Banja Luci

Astra osvojila 5 medalja u Zagrebu

Top dance uspješan na prvom ovosezonskom natjecanju