Prvi kažnjenici dopremljeni na Goli otok

Dogodilo se na današnji dan 9. srpnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 09.07.2019
Prvi kažnjenici dopremljeni na Goli otok


 1357. započela izgradnja najpoznatijeg praškog mosta, koji od 1870. prema caru nosi ime Karlov most.

1409. Napuljski i hrvatsko-ugarski kralj Ladislav Napuljski Veneciji je za 100 tisuća dukata prodao Zadar, Novigrad, Pag, Vranu i svoja prava na Dalmaciju, događaj koji je u povijesti ostao zapamćen kao „sramna prodaja Dalmacije“. 

1827. godine u svoje se korito vratila Sava, koja je dugo vremena, zbog obilnih kiša, bila izlivena u nižim dijelovima Broda i uzvodno i nizvodno od njega. 

1875. Bosansko-Hercegovački ustanak započet na današnji dan, nazvan još i Nevesinjska puška, po prvi puta je započeo kao opći oružani pokret protiv Turaka.

1877. Održan je prvi teniski turnir u Wimbledonu.

1922. Johnny Weissmuller, je čovjek koji je prvi put preplivao 100 metara za manje od jedne minute, za 58,6 sekundi.

1938. za predsjednika brodskog „Rotary cluba“ izabran je inženjer šumarstva i dr. prava Eduard Danda(23.9.1886.-27.1.1944.).

1949. prva skupina od 1.200 političkih kažnjenika iskrcana je na Goli otok. Taj otok između Raba i Krka bio je stoljećima nenaseljen, a služio je za ispašu ovaca stanovništvu iz okolnih područja. Prvi put je upotrijebljen kao zarobljenički logor za vrijeme Prvog svjetskog rata, kad je Austro-Ugarska na njemu smjestila ruske zarobljenike s Istočnog bojišta. Nakon Drugog svjetskog rata Tito je, navodno na prijedlog Ivana Krajačića „Steve“, odlučio Goli otok pretvoriti u logor za političke disidente. Ukupno je do kraja Jugoslavije na Golom otoku zatočeno između 16,000 i 32,000 zarobljenika. Ženski zatočenici stavljani su na susjedni otok Sveti Grgur. Robijaši na Golom otoku morali su obavljati prisilni rad u kamenolomu i rudnicima boksita. Mnogo zarobljenika stradalo je od loših uvjeta ili su počinili samoubojstvo. Smatra se da broj umrlih premašuje 400 osoba.

1989. Tvornica namještaja „Oriolik“ iz Oriovca, proslavila je 30. godišnjicu postojanja i tom je prilikom otkrivena spomen-bista jednog od zaslužnih utemeljitelja i dugogodišnjem ravnatelju Mati Gabriću. 

1989. na 13. Svjetskoj smotri studenata i mladeži u glavnom gradu Sjeverne Koreje za državnu reprezentaciju u tae kwon dou nastupile su Dejana Gajić, Daliborka i Snježana Bardak te Suzana Sremac i u konkurenciji 24 zemlje, potpomognute jednom vinkovačkom i jednom vukovarskom kolegicom, osvojile su drugo mjesto u srebrnu medalju. 

1991. Velikosrpski agresori okupirali su i spalili hrvatsko selo Ćelije. 

2001. Na današnji dan postigao je Goran Ivanišević najveći uspjeh u povijesti hrvatskog tenisa, osvojivši prestižni Wimbledon turnir u Velikoj Britaniji. U finalu je na današnji dan pobijedio Patricka Raftera, svojedobno prvog igrača svijeta, rezultatom 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7. Meč je trajao nešto više od tri sata. Zanimljivo je da kao 125. na svijetu Ivanišević nije mogao 2001. automatski ući na Wimbledon, pa su mu organizatori dali pozivnicu (engl. wildcard). Njegova pobjeda na Wimbledonu ušla je u anale svjetskog sporta jer je postao jedini igrač s pozivnicom koji je ikada pobijedio na jednom Gran Slam turniru i najniže rangirani igrač u povijesti koji je osvojio Wimbledon. 

2006. Finale svjetskog prvenstva u nogometu u Njemačkoj: Italija – Francuska 1:1 (5:3).

Rođeni: Bora Stanković, dugogodišnji generalni sekretar Međunarodne košarkaške organizacije (1925.), Helena Buljan, hrvatska glumica (1941.), hrvatski akademik i skladatelj, Marko Ruždjak (1946.), američki glumac, Tom Hanks (1956.), Neven Valent, hrvatski operni i koncertni pjevač (1964.), Vlatko Cvrtila, znanstvenik (1965.), Nikola Đuričko, glumac (1974.).

Umrli: Božidar Adžija, hrvatski političar i publicist (1941.), Otokar Keršovani, hrvatski publicist, novinar, kritičar i političar (1941.),Dušan Vukotić, jedini hrvatski oskarovac (1998.), Zoran Franičević, hrvatski novinar (2008.).

Zadnje vijesti

Preokret Brođana i prva pobjeda u Superligi

Pucnjava u Slavonskom Brodu: Muškarac pucao u maloljetnika

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

FOTO GALERIJA

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...