Prvi hrvatski kralj Tomislav nadmoćno je pobijedio bugarsku vojsku cara Simeona

Dogodilo se na današnji dan 27. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 27.05.2019
Prvi hrvatski kralj Tomislav nadmoćno je pobijedio bugarsku vojsku cara Simeona


 927. Prvi hrvatski kralj Tomislav nadmoćno je pobijedio bugarsku vojsku cara Simeona. Granice se nisu mijenjale, ali je Hrvatsko kraljevstvo ojačalo s vojnog i gospodarskog aspekta i time izniknulo u jednu od najjačih država u okvirima ranog srednjeg vijeka.

1285. ponovno je posvećena zadarska katedrala sv. Stošije nakon obnove kroz čitavo 13. stoljeće. Katedrala je trobrodna romanička građevina, ujedno i najveća crkva u Dalmaciji. Počeci gradnje zadarske katedrale sežu u daleku povijest, još u 4. ili 5. stoljeće.

1703. Ruski car Petar Veliki osnovao je Sankt Petersburg, oko pet kilometara udaljen od ušća Neve u more. Tada je započela i gradnja prve građevine -tvrđava Petra i Pavla. Od 1917 grad je preimenovan u Petrograd, 1923. u Lenjingrad, a 1991. vraćeno mu je ime Sankt Petersburg.

1741. u ranim jutarnjim satima Trenkovi panduri gromovitim pozdravom uz sviranje vojničke glazbe pozdravili caricu Mariju Tereziju.

1806. Nakon što je Napoleonova vojska ušla u Dalmaciju, Rusi, kao Napoleonovi neprijatelji, htjeli su to spriječiti. Neutralna Dubrovačka Republika time se našla ukliještena između dvije velike sile. Rusi su bombardirali grad s mora, a njihovi saveznici Crnogorci napali su kopneni teritorij Republike Nakon odbrane, Francuzi nisu napuštali Dubrovnik, nego su, dapače, dvije godine kasnije ukinuli Republiku i stavili njen teritorij u sastav Francuskog Carstva.

1875. Rođen je u Garčinu bosansko-srijemski i đakovački biskup Antun Akšamović, profesor teologije i rektor sjemeništa u Đakovu. Za biskupovanja obnovio je đakovačku katedralu koja je 1933. stradala u požaru. Na vlastelinstvu đakovačkih biskupa dao je podići mlin, dvije tvornice špirita i ciglanu. 

1933. U distribuciju je pušten Disneyev crtani film Tri raščića, koji je nagrađen Oscarom.

1937. U kalifornijskom gradu San Franciscu otvoren je most Golden Gate, jedan je od najvećih visećih mostova na svijetu, (osmo mjesto u svijetu). Ukupna dužina mosta je 2,7 kilometara, a visina od vode 67 metara dok se vrhovi tornjeva uzdižu do 227 metara.

1942. U okupiranoj Čehoslovačkoj smrtno je ranjen šef Gestapoa Reinhard Heydrich. Agenti koji su padobranima izbačeni nad Češkom iz britanskog aviona, priredili su Heydrichu zasjedu kad je u svom otvorenom Mercedesu prolazio kroz praško predgrađe. 

1947. u Slavonskom Brodu se pojavila epidemija tifusa koja je vladala gotovo mjesec dana. 

1992. Tog kobnog proljetnog poslijepodneva granata ispaljena sa srpskih položaja na planini Motajici u susjednoj Bosni na Slavonski Brod u naselju Plavo polje, usmrtila je troje djece Dejana Mijatovića, Sabinu Hodžić i Bojana Timarca.

1994. Ruski književnik Aleksandar Solženjicin, nakon dvije decenije provedene u izbjeglištvu, vratio se u domovinu.

1995. američkom glumcu Cristopheru Reeveu dogodila se jedna od najtežih nesreća koje mogu zadesiti čovjeka. Naime, nakon pada s konja slomio je vratnu kralježnicu i ostao paraliziran od vrata naniže. To se stanje zove tetraplegija i karakterizira odsutnost osjeta i mogućnosti pomicanja svih mišića ispod mjesta ozljede.

1999. Međunarodni sud u Hagu optužio Slobodana Miloševića i još četvoricu najviših funkcionera Jugoslavije i Srbije za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu.

2006. U snažnom zemljeotresu u indonezijskom gradu Jogjakartu poginulo oko 5.000 ljudi.

2014. Turistička zajednica grada Slavonskog broda u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, predstavila je u Zagrebu turistički klaster „Slavonska košarica“. Riječ je o klasteru više od stotinu proizvođača hrane, pića i rukotvorina te pružatelja turističkih usluga s područja regije Slavonije. 

Rođeni: Ante Trumbić, hrvatski pravnik i političar (1864.), Aleksa Šantić, pjesnik (1868.), Henry Kissinger, američki diplomata i političar (1923.), Branko Sokač, hrvatski geolog (1933.), Ivo Brešan, hrvatski književnik i scenarist (1936.), hrvatski glumac, Zlatko Crnković (1936.), Branko Đurić, bosanskohercegovački glumac (1962.), Jamie Oliver, engleski kuhar i tv voditelj (1975.).

Umrli: car Niccolò Paganini, talijanski violinist i skladatelj (1840.), bakteriolog Robert Koch (1910.), Vjekoslav Spinčić, hrvatski političar (1933.), Vuk Vrhovec, liječnik edokrinolog (1952.), Džavaharlal Nehru, indijski državnik (1964.).

Zadnje vijesti

Dvije nove pozitivne osobe u županiji, aktivnih slučajeva 121

13. Memorijal ''Ostat ću mlad – Krešimir Blažević'' u Centru mladih i na YouTubeu

Leona i Antonela 4. u finalu na 1000 metara

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“