Prvi broj Posavske Hrvatske u prodaji

Sklopljen Aachenski mir, Gvozdansko pod Turcima, umro Wyatt Earp, Josip Broz Tito izabran je za predsjednika Jugoslavije, otkrivena su još tri Uranova satelita, Sveta Stolica priznala suverenost i nezavisnost Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman donio je odluku o imenovanju niza časnika, Bill Clinton došao je prvi put u Zagreb

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 13.01.2015


Znameniti katolički svetac Remigije umro je na današnji dan 533. godine. Možda pod tim imenom i nije toliko poznat, ali svatko je vjerojatno čuo za francuski oblik njegovog imena – Saint Remy. Naime, sv. Remigije upravo je u Francuskoj najviše slavljen svetac jer je imao ključnu ulogu u pokrštavanju Franaka. Sv. Remigije pokrstio je 496. godine prvog kralja koji je ujedinio Franke – poznatog Klodviga iz dinastije Merovinga. Klodvig je tako postao prvi kršćanski kralj u Galiji, a njegovo obraćenje bilo je ključno za pokrštavanje čitavog stanovništva te zemlje na prostoru današnje Francuske. Sv. Remigije imao je funkciju biskupa grada Reimsa. Za francusku povijest Reims je jedno od najvažnijih crkvenih središta jer su se u tamošnjoj katedrali redovito krunili francuski kraljevi tijekom više od 1000 godina. Krunidbu je obavljao nadbiskup Reimsa, a najvažniji obred bilo je pomazanje kralja Svetim Uljem. Prema legendi, upravo je u grobu sv. Remigija pronađena ampula sa Svetim Uljem kojim su zatim pomazivani francuski vladari. Zbog ogromnog značenja te Svete Ampule (franc. Sainte Ampoule) – čuvali su je osobno opati samostana sv. Remigija u Reimsu i to noseći je na lancu oko vrata. Sv. Remigije umro je mučeničkom smrću na današnji dan upravo u gradu Reimsu.

812. godine sklopljen je Aachenski mir, mirovni ugovor koji je bizantski car Mihajlo I. Rangabe sklopio s Karlom Velikim.

Na današnji dan 1177. godine umro je austrijski vojvoda Henrik II. Jasomirgott. On je osobito značajan po tome što je prijestolnicu Austrije preselio u Beč, grad koji je zbog toga s vremenom dobivao sve više na značenju. Dakako, Beč je kasnije postao prijestolnica čitavog jednog carstva, a i milijunski grad s golemim kulturnim značenjem. Henrik II. Jasomirgott bio je zapravo prva osoba u povijesti koja je nosila titulu austrijskog vojvode (lat. dux Austriae). Naime, prethodno je Austrija bila obična markgrofovija, a tek je u njegovo doba uzdignuta na status vojvodstva. To uzdignuće obavljeno je ispravom cara Fridrika Barbarosse koja je danas poznata pod nazivom „Privilegium Minus". Tom je ispravom Austrija izdvojena iz sastava vojvodstva Bavarske, unutar koje je ranije bila markgrofovijom, te je i sama uzdignuta u vojvodstvo praktički ravnopravno Bavarskoj. Po obiteljskoj pripadnosti Henrik II. Jasomirgott potjecao je iz dinastije Babenberg, koja je Austrijom vladala prije mnogo poznatijih Habsburgovaca. Prije vladavine Henrika II. Jasomirgotta grad Beč nije imao veći značaj od drugih okolnih austrijskih gradova - Kremsa, Melka ili Klosterneuburga (otac Henrika II. Jasomirgotta stolovao je upravo u Klosterneuburgu – gradu na Dunavu sjeverno od Beča). Naprotiv, kasnije se Beč toliko razvio da je postao jedna od najvažnijih prijestolnica u Europi.

1448. godine granica Požeške županije protezala se južno rijekom Savom, a istočna crta se od Klakara, istočno od Broda na Savi, penjala na sjever prema Vrhovini.

Elizabeta I. okrunjena je 1559. godine za kraljicu Engleske.

Hrvatska utvrda Gvozdansko podno Zrinske gore pala je u ruke Turaka na današnji dan 1578. godine. Gvozdansko je svojedobno bilo u vlasništvu slavne obitelji Zrinski, koja se tijekom srednjeg vijeka preselila iz nekadašnje postojbine u Dalmaciji sjevernije prema središnjoj Hrvatskoj. Prema utvrdi Zrin na području današnje Banovina, obitelj Šubić uzela je pridjev Zrinski, a s vremenom je izvorno prezime Šubić zaboravljeno, sve dok ga ponovno nisu otkrili povjesničari. Od utvrde Zrin pa do nedalekog Gvozdanskog ima svega 15-tak kilometara zračne linije. Gvozdansko je nekada za Zrinske bilo važan izvor prihoda zbog tamošnjih rudnika. Zrinski su u Gvozdanskom imali čak i vlastitu kovnicu novca. Turska opsada Gvozdanskog započela je još 1577., a trajala je tijekom jeseni i zime te godine. Turska strategija opsade tog mjesta sastojala se u njegovom odsijecanju od ostatka Hrvatske. Turci su zauzeli okolne utvrde oko Gvozdanskog, te spriječili dostavljanje vojne i materijalne pomoći opsjednutima. Procjenjuje se da je u utvrdi Gvozdansko bilo oko 300 branitelja, od čega su neki bili lokalni rudari. Nakon tri mjeseca opsade, posada Gvozdanskog najvjerojatnije je ostala bez hrane i ogrjeva, nužnog u ovim zimskim mjesecima. Tada su Turci udarili na Gvozdansko topovskom paljbom, te pokušali jurišom zauzeti utvrdu. Kad su na kraju prodrli u grad, navodno su zatekli samo smrznuta tijela branitelja koji su ostali bez hrane i ogrjeva.

Galileo Galilei otkrio je 1610. godine Kalista, Jupiterov mjesec.

1894. godine kolportiran je na ulicama Broda prvi lokalni brodski list nazvan Posavska Hrvatska. Uređivao ga je isto tako prvi brodski profesionalni novinar Milan Kerdić, a potaknula ga je Starčevićeva Stranka prava. Navodno je list i dobio ime po prijedlogu samog Ante Starčevića. List su izdavali  dr. Vatroslav Brlić odvjetnik, Stjepan Benčević, obrtnik, Zefir Marac, tadašnji gradonačelnik, Antun Kosić, opančar i Šandor Lorschy, vlasnik tvornice koža čija su materijalna sredstva za početak ovog pothvata bila odlučujuća. Uredništvo lista u početku je bilo u gostioni Kod zlatnog križa u Starčevićevoj ulici. Od 1. srpnja 1894. godine u kući Lize Maričević „preko puta samostana“. Petnaestog listopada 1895. uredništvo je u gradskoj kući na Mollinaryjevom šetalištu koju je kupio Zefir Marac. Od 26. lipnja 1897. godine pa do kraja izlaženja novina uredništvo je u „kući Hardy spram Glasije“. Posavksa Hrvatska imala je svog službenog cenzora: bio je to senator Radinić, a nakon njega državni odvjetnik Stola sedmorice u Slavonskoj Požegi. Cenzori su često plijenili nakladu lista ili izbacivali iz njega tekstove. Posljednji broj prvog brodskog lokalnog lista izašao je 26. ožujka 1898. godine „…zbog materijalnih teškoća, a i sve žešće cenzure u Slavonskoj Požegi“. Jedini komplet Posavske Hrvatske od 1894. do 1898. godine sačuvan je u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Ovaj list pojavit će se još tri puta: od 1907. do 1918. godine, od 1939. do 1941. godine i od 1992. godine pa sve do danas.

U Velikoj Britaniji žene su 1917. dobile pravo glasa.

Na današnji dan 1929. godine umro je slavni šerif s Divljeg zapada – Wyatt Earp. Umro je u Los Angelesu od kroničnog cistitisa. Pokopan je na tamošnjem židovskom groblju, jer mu je supruga bila Židovka. Wyatt je rođen 1848. godine i imao je četvero braće: Jamesa, Virgila, Morgana i Warrena. Sva petorica braće proslavili su se više ili manje na Divljem zapadu. Najstariji brat James bio je vlasnik saloona. Virgil je bio čuvar zakona i revolveraš čak važniji od Earpa, no manje poznat. Morgan je ranjen u okršaju kod OK Corrala, a kasnije i ubijen. Najmlađi brat Warren također je bio revolveraš i sudjelovao je u vendetti koju su Earpovi organizirali da osvete Morganovu smrt. U okršaju kod OK Corrala sudjelovala su ukupno tri brata: Virgil, Wyatt i Morgan. Wyatt je sve nadživio i ostao je do danas najpoznatiji od braće.

1943. godine za velikog župana Velike župe Posavje sa sjedištem u Brodu, postavljen je doktor prava Derviš Omerović. Dotadašnji župan, također doktor prava Vladimir Sabolić, premješten je u Bjelovar.

1953. Josip Broz Tito izabran je za predsjednika Jugoslavije. Rođen je 7. svibnja 1892. u Kumrovcu u Hrvatskom Zagorju. U raznim su se dokumentima pojavljivali razni datumi rođenja, pa se u jednom dokumentu iz vremena kada je služio austrijsku vojsku navodi kao datum rođenja 25. svibnja 1892. Taj se datum već za vrijeme rata počeo slaviti kao Titov rođendan, pa je i Hitler naredio desant na Drvar na taj dan 1944. g. Poslije rata, nastavilo se na taj dan slaviti Titov rođendan i tzv. Dan mladosti. Otac mu je bio težak Franjo Broz, a majka Marija, rođena Javoršek, bila je Slovenka. Preci Brozovih u Zagorju mogu se pratiti sve do prve polovice XVI. stoljeća. Josip je bio sedmi od petnaestoro djece. Godine 1901.-1905. u Kumrovcu je završio četverogodišnju pučku školu. U slijedeće dvije godine radi kao težak na imanju svojeg ujaka u Podsredi. Dolazi u Sisak 1907. s namjerom da uči zanat konobara, ali ubrzo odlučuje postati mehaničar. Godine 1907.-1910. uči bravarski zanat i pohađa šegrtsku školu. Tijekom 1910., u Sisku se ilegalno osnivaju sindikati, a u rujnu Josip Broz završava zanat i postaje bravarski pomoćnik. Odlazi u Zagreb, gdje se na dva mjeseca zaposlio u bravarskoj radionici kod Haramine u Ilici. Upisuje se u Savez kovinarskih radnika, i time također postaje i član Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slavonije. Tražeći posao, odlazi u Ljubljanu, Trst, pa ponovno u Zagreb, gdje je usavršio zanat kod poznatog majstora Augusta Knausa.  U listopadu 1912. dolazi u Beč, a zatim u Bečko Novo Mesto. Zapošljava se u tvornici automobila „Daimler“, u kojoj je radio i Martin, te postaje probni vozač automobila. Rujna 1913. Broz stupa na odsluženje vojnog roka, prvo u Beču, a zatim na vlastitu molbu u 25. domobranskom puku u Zagrebu. Krajem 1913. upućen je u dočasničku školu i postao najmlađi vodnik u puku. Broz se zaposlio u Zagrebu kao mehaničar i odmah se upisao u KPJ. Na izborima u studenom 1920. komunisti su osvojili 59 mandata i postali treća stranka po snazi u Kraljevini SHS. Kraljev režim to nije htio tolerirati; proglašena je tzv. Obznana, kojom je KPJ stavljena van zakona. Nakon ubojstva Stjepana Radića, KPJ preko Nezavisnih sindikata, letkom koji potpisuje Josip Broz, poziva na masovne prosvjede. Broz je prisiljen prijeći u ilegalu, ali ostaje u Zagrebu i obavlja razne poslove za partiju i sindikate. Biva uhićen 4. kolovoza 1928. ispred stana u kojem je pronađeno nekoliko bomba, po čemu je suđenje Brozu i drugovima, održano 6.-14. studenoga 1928., dobilo naziv Bombaški proces. Kaznu služi u kaznionicama u Lepoglavi i u Mariboru, a zatim odslužuje još 3,5 mjeseca ranije kazne u Ogulinu.  Ožujka 1934., Broz izlazi iz zatvora u kućni pritvor u Kumrovcu, ali ubrzo odlazi i počinje živjeti s lažnim dokumentima i promijenjenim izgledom - postaje „profesionalni revolucionar“. U partijskom radu počinje koristiti ime Tito (kako kaže, to je često ime u Zagorju i nema neko posebno značenje). Kasnije, za rada u Kominterni, bit će poznat kao Walter. Komunistička partija Hrvatske osnovana je u blizini Samobora 1-2. kolovoza 1937. U razdoblju 1936-1940. Broz više puta putuje u Moskvu, Beč, Pariz. Josip Broz će u to doba sve više biti poznat pod imenom 'Tito, a u krugovima neposrednih suradnika, koji su 15-20 godina mlađi, zovu ga „Stari“. Tijekom 1937. Broz nekoliko puta putuje između Jugoslavije i Pariza, gdje radi na prebacivanju dobrovoljaca u Španjolsku. Nakon napada Njemačke na Jugoslaviju osniva u Zagrebu 10. travnja 1941. Vojni komitet za pružanje otpora osovinskim silama. U Drugom svjetskom ratu Tito je nesporni vođa komunističkoga partizanskoga pokreta otpora i glavni organizator strategije i taktike partizanskoga tipa ratovanja, kao i političkih odluka koje će oblikovati buduću Jugoslaviju na razvalinama uništenih osovinskih saveznika i spriječiti obnovu monarhističke karađorđevićevske Jugoslavije. Josip Broz Tito je iz rata izašao kao priznati državnik, vođa u antifašističkom ratu. Za Hrvatsku, zaslužan ne samo što su vraćeni dijelovi Dalmacije koje je Pavelić ustupio Italiji, nego i za to što su u sastav Hrvatske ušli Istra, Rijeka i kvarnerski otoci (u čemu su veliku pomoć pružili i tamošnji katolički svećenici), te proširenje Slovenije. Na planu unutarnje politike Tito 1950. započinje uvođenje radničkoga samoupravljanja kao pokušaj sprječavanja daljnje birokratizacije jednopartijskoga sustava, uvedeno je tržište roba, raspuštene su seljačke radne zadruge. Decentralizacija, povećanje ovlasti republika, smanjenje represije, demokratizacija društvenog i političkog života. U siječnju 1953. izabran je za predsjednika Jugoslavije.

Na današnji dan 1964. godine postao je Karol Wojtyla nadbiskup Krakova u Poljskoj. Njegovo uzdignuće na čast nadbiskupa obavljeno je odlukom tadašnjeg pape časnog Pavla VI. (Giovanni Battista Montini). Na području Krakovske nadbiskupije Karol Wojtyla ujedno je i rođen 1920. godine, a u toj je nadbiskupiji zaređen za svećenika, u doba nadbiskupa kardinala Adama Stefana Sapiehe (inače po rođenju poljskog kneza tj. princa iz ugledne plemićke obitelji Sapieha). Zanimljivo je da je Karol Wojtyla, prije nego što je postao nadbiskup Krakova, bio naslovni biskup Ombija u Egiptu. Ombi je naziv za današnje egipatsko mjesto Kom Ombo u kojem se nalazi povijesno značajan hram posvećen bogu Sobeku (egipatski bog s glavom krokodila). Kom Ombo nalazi se na rijeci Nilu, nešto sjevernije od poznate Asuanske brane. Zašto je Karol Wojtyla ima titulu biskupa jedne biskupije u Egiptu? Radi se o tome da se u Katoličkoj crkvi pomoćnim biskupima velikih dijeceza dodjeljuju titule biskupa nekadašnjih povijesnih biskupija. Nekoć se to nazivalo biskupijama „in partibus infidelium", što znači „u krajevima nevjernika".

1969. godine rođen je u Slavonskom Brodu Tvrtko Vuković, sveučilišni nastavnik, književnik, znanstvenik i pjesnik. Objavio je zbirke pjesama „Slijeganje ramenima“ i „Golmanu, lovcu i šumaru“, uredio i pogovorom je popratio panoramu hrvatskog pjesništva devedesetih „Off line“. Modernim znanstvenim diskursom napisao je knjigu „Svi kvorumaši znaju da nisu kvorumaši“.

Na snimkama letjelice Voyager 2, 1986. godine otkrivena su još tri Uranova satelita: Belinda, Dezdemona i Rozalinda.

Na današnji dan 1988. godine umro je tajvanski državnik Čang Čing-kuo, sin poznatog generalisimusa Čang Kaj-šeka. Dakako, država Tajvan nastala je kad su kineski nacionalisti – pristalice Čang Kaj-šeka – izbjegli iz kontinentalne Kine i pronašli utočište na otoku Tajvanu. Oni su i dalje nastavili tvrditi da predstavljaju legitimnu kinesku vlast, zbog čega Tajvan i danas nosi službeni naziv Republika Kina (za razliku od komunističke Kine koja se naziva Narodna republika Kina). Na Tajvanu je generalisimus Čang Kaj-šek sa svojom strankom Kuomintang vladao autoritarno sve do svoje smrti 1975. godine. Njegov sin, spomenuti Čang Čing-kuo bio je neka vrsta prijestolonasljednika. Naime, još u doba kad je Čang Kaj-šek vladao na kineskom kontinentu, njegov mladi sin držao je utjecajne položaje, a uoči egzila na Tajvan otac i sin navodno su zajedno zapovijedali posljednjom obranom nacionalističkih uporišta na kontinentu. U vladi formiranoj na Tajvanu Čang Čing-kuo bio je ministar, a od 1972. godine čak i premijer (otac mu je tijekom cijelog tog razdoblja bio predsjednik države). Nakon očeve smrti, Čang Čing-kuo zadržao je premijersku poziciju, a postao je i predsjednik stranke Koumintang. Kasnije je postao i predsjednik države, čime je dospio na praktički isti položaj kao i njegov otac. Također je autoritarno vladao, no ipak različito od oca. Pod njegovim režimom Tajvan je nastavio doživljavati neslućen gospodarski uspon, kao jedan od tzv. Azijskih tigrova. U životu Čang Čing-kua osobito je bila zanimljiva epizoda iz doba kad je boravio na školovanju u Staljinovom SSSR-u. Naime, premda mu je otac bio antikomunist, poslao je onamo sina radi održavanja dobrih odnosa sa SSSR-om. U Moskvi je Čang Čing-kuo dobio pseudonim Nikolaj Vladimirovič Elizarov, a čak je pristao i uz trockizam. Zanimljivo je da se ondje oženio Bjeloruskinjom koja mu je ostala suprugom do smrti. Ime joj je bilo Faina Ipatjevna Vahreva. Kasnije je na Tajvanu ona postala prva dama, kao predsjednikova supruga, a zvali su je Čang Fang-liang.

1992. godine Sveta Stolica priznala suverenost i nezavisnost Republike Hrvatske, dva dana prije nego što će to učiniti većina europskih zemalja. Podsjetimo, do datuma Vatikanskog priznanja priznale su nas već Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija, Island i Estonija. Od tih je država jedino Island bio međunarodno općepriznat, dok su ostale države bile, poput Hrvatske, tek u procesu borbe za priznanje. Stoga je vatikanski korak bio značajan, a imao je i veliko simboličko značenje za Hrvatsku. Smatra se da je činjenica da nas je Vatikan priznao prije, a ne poslije većine europskih zemalja bila zasluga poglavito pape Ivana Pavla II., koji je imao posebnu vezu s Hrvatima i Hrvatskom.

Na današnji dan 1992. godine predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman donio je odluku o imenovanju niza časnika Hrvatske vojske na dužnosti u Glavnom stožeru Oružanih snaga Republike Hrvatske. Inače, Glavni stožer OS RH osnovan je u rujnu prethodne godine (1991.), a na čelo mu je postavljen general Anton Tus. On je tu funkciju vršio sve do 20. studenog 1992. godine.

Japan se 1992. ispričao za seksualna zlostavljanja korejskih žena u Drugom svjetskom ratu.

Američki predsjednik Bill Clinton došao je prvi put u Zagreb 1996. godine. Iskrcao se iz svog zrakoplova Air Force One na Plesu, gdje ga je dočekao predsjednik Franjo Tuđman. Clinton je bio na povratku iz Bosne i Hercegovine, gdje je posjetio američke trupe. Bio je u kožnoj pilotskoj jakni američkog zrakoplovstva, koja je odskakala od službenog protokola kojim je bio dočekan na Plesu. Clinton je obavio razgovore s Tuđmanom u prostorijama zračne luke, dok je zrakoplov čekao njegov odlazak. Razgovori su trajali više od sat i pol. Inače, Tuđman se prije toga s Clintonom bio sastao već pet puta. Ubrzo nakon obavljenih razgovora Clinton je ušao u zrakoplov i odletio iz Hrvatske.

Više od 800 žrtava stradalo je u potresu 2001. godine u El Salvadoru.

Rođeni na današnji dan su: Prosper Jolvot Crebillon, francuski književnik (1674.), hrvatski skladatelj Luka Sorkočević (1734.), Ljudevit Vukotinović, hrvatski književnik, znanstvenik i političar, jedan od hrvatskih prevoditelja (1813.), njemački književnik Karl Bleibtreu (1859.), Ivo Ćipiko, hrvatski književnik (1867.), hrvatski zrakoplovac Rudolf Fizir (1891.), Vitalij Šerbo, bjeloruski gimnastičar (1972.), hrvatski glumac Dražen Šivak (1974.), Matej Mamić, hrvatski košarkaš (1975.), hrvatska glumica Srđana Šimunović (1976.), Orlando Bloom, glumac (1977.), argentinski tenisač Guillerno Coria (1982.). 

Zadnje vijesti

FAK su zbog kvalitete već prozvali "Dubrovačkim ljetnim igrama za amatere"

Limena glazba Željezničar nastupila na Korzu

Počeo kamp inovatora u okviru projekta Pametne škole

SPORT

Grad će ugostiti više od 200 mladih kajakaša

Olimpik dobio organizaciju Kupa Hrvatske

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“

Rekordnih 260 sudionika tradicionalne Tijelovske biciklijade