Prvi broj Posavske Hrvatske u prodaji

Godine 1894., na današnji datum 13. siječnja, kolportiran je na ulicama Broda prvi lokalni brodski list nazvan Posavska Hrvatska.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 13.01.2018
Prvi broj Posavske Hrvatske u prodaji


 1448. granica Požeške županije protezala se južno rijekom Savom, a istočna crta se od Klakara, istočno od Broda na Savi, penjala na sjever prema Vrhovini. 

1730. ustanovljena je podjela nekad cjelovitog brodskog naselja Gornji varoš – uz staru brodsku tvrđavu i Donji varoš – Brod. 

1894. kolportiran je na ulicama Broda prvi lokalni brodski list nazvan Posavska Hrvatska. Uređivao ga je isto tako prvi brodski profesionalni novinar Milan Kerdić, a potaknula ga je Starčevićeva Stranka prava. Navodno je list i dobio ime po prijedlogu samog Ante Starčevića. List su izdavali dr. Vatroslav Brlić odvjetnik, Stjepan Benčević, obrtnik, ZefirMarac, tadašnji gradonačelnik, Antun Kosić, opančar i Šandor Lorschy, vlasnik tvornice koža čija su materijalna sredstva za početak ovog pothvata bila odlučujuća. Uredništvo lista u početku je bilo u gostioni Kod zlatnog križa u Starčevićevoj ulici. Od 1. srpnja 1894. godine u kući Lize Maričević „preko puta samostana“.
 
Petnaestog listopada 1895. uredništvo je u gradskoj kući na Mollinaryjevom šetalištu koju je kupio ZefirMarac. Od 26. lipnja 1897. godine pa do kraja izlaženja novina uredništvo je u „kući Hardy spram Glasije“.
 
Posavska Hrvatska imala je svog službenog cenzora: bio je to senator Radinić, a nakon njega državni odvjetnik Stola sedmorice u Slavonskoj Požegi. Cenzori su često plijenili nakladu lista ili izbacivali iz njega tekstove. Posljednji broj prvog brodskog lokalnog lista izašao je 26. ožujka 1898. godine „…zbog materijalnih teškoća, a i sve žešće cenzure u Slavonskoj Požegi“. Jedini komplet Posavske Hrvatske od 1894. do 1898. godine sačuvan je u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Ovaj list pojavit će se još tri puta: od 1907. do 1918. godine, od 1939. do 1941. godine i od 1992. godine pa sve do danas, za vrijeme direktora Branka Penića i urednice Ane Adrović. 
 
1943. za velikog župana Velike župe Posavlje sa sjedištem u Brodu, postavljen je doktor prava Derviš Omerović. Dotadašnji župan, također doktor prava Vladimir Sabolić, premješten je u Bjelovar. 

1953. Josip Broz Tito izabran je za predsjednika Jugoslavije.
 
1969. rođen je u Slavonskom Brodu Tvrtko Vuković, sveučilišni nastavnik, književnik, znanstvenik i pjesnik. Objavio je zbirke pjesama „Slijeganje ramenima“ i „Golmanu, lovcu i šumaru“, uredio i pogovorom je popratio panoramu hrvatskog pjesništva devedesetih „Off line“. Modernim znanstvenim diskursom napisao je knjigu „Svi kvorumaši znaju da nisu kvorumaši“. 

1992. Sveta Stolica priznala suverenost i nezavisnost Republike Hrvatske, dva dana prije nego što će to učiniti većina europskih zemalja. Podsjetimo, do datuma Vatikanskog priznanja priznale su nas već Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija, Island i Estonija. Od tih je država jedino Island bio međunarodno općepriznat, dok su ostale države bile, poput Hrvatske, tek u procesu borbe za priznanje. Stoga je vatikanski korak bio značajan, a imao je i veliko simboličko značenje za Hrvatsku. Smatra se da je činjenica da nas je Vatikan priznao prije, a ne poslije većine europskih zemalja bila zasluga poglavito pape Ivana Pavla II., koji je imao posebnu vezu s Hrvatima i Hrvatskom.

1992. predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman donio je odluku o imenovanju niza časnika Hrvatske vojske na dužnosti u Glavnom stožeru Oružanih snaga Republike Hrvatske. Inače, Glavni stožer OS RH osnovan je u rujnu prethodne godine (1991.), a na čelo mu je postavljen general Anton Tus. On je tu funkciju vršio sve do 20. studenog 1992. godine.

1996. Američki predsjednik Bill Clinton došao je prvi put u Zagreb. Iskrcao se iz svog zrakoplova Air Force One na Plesu, gdje ga je dočekao predsjednik Franjo Tuđman. Clinton je bio na povratku iz Bosne i Hercegovine, gdje je posjetio američke trupe. Bio je u kožnoj pilotskoj jakni američkog zrakoplovstva, koja je odskakala od službenog protokola kojim je bio dočekan na Plesu. Clinton je obavio razgovore s Tuđmanom u prostorijama zračne luke, dok je zrakoplov čekao njegov odlazak. Razgovori su trajali više od sat i pol. Inače, Tuđman se prije toga s Clintonom bio sastao već pet puta. Ubrzo nakon obavljenih razgovora Clinton je ušao u zrakoplov i odletio iz Hrvatske.

Ostali događaji:
Hrvatska utvrda Gvozdansko podno Zrinske gore pala je u ruke Turaka na današnji dan 1578. godine. Gvozdansko je svojedobno bilo u vlasništvu slavne obitelji Zrinski, koja se tijekom srednjeg vijeka preselila iz nekadašnje postojbine u Dalmaciji sjevernije prema središnjoj Hrvatskoj. Prema utvrdi Zrin na području današnje Banovina, obitelj Šubić uzela je pridjev Zrinski, a s vremenom je izvorno prezime Šubić zaboravljeno, sve dok ga ponovno nisu otkrili povjesničari. Od utvrde Zrin pa do nedalekog Gvozdanskog ima svega 15-tak kilometara zračne linije. Gvozdansko je nekada za Zrinske bilo važan izvor prihoda zbog tamošnjih rudnika. Zrinski su u Gvozdanskom imali čak i vlastitu kovnicu novca. Turska opsada Gvozdanskog započela je još 1577., a trajala je tijekom jeseni i zime te godine. Turska strategija opsade tog mjesta sastojala se u njegovom odsijecanju od ostatka Hrvatske. Turci su zauzeli okolne utvrde oko Gvozdanskog, te spriječili dostavljanje vojne i materijalne pomoći opsjednutima. Procjenjuje se da je u utvrdi Gvozdansko bilo oko 300 branitelja, od čega su neki bili lokalni rudari. Nakon tri mjeseca opsade, posada Gvozdanskog najvjerojatnije je ostala bez hrane i ogrjeva, nužnog u ovim zimskim mjesecima. Tada su Turci udarili na Gvozdansko topovskom paljbom, te pokušali jurišom zauzeti utvrdu. Kad su na kraju prodrli u grad, navodno su zatekli samo smrznuta tijela branitelja koji su ostali bez hrane i ogrjeva.
1559. Elizabeta I. okrunjena za kraljicu Engleske.
1610. Galileo Galilei otkrio je Kalista, Jupiterov mjesec.
1910. prvi javni radio prijenos u povijesti (emitiran u New Yorku).
1917. U Velikoj Britaniji žene su. dobile pravo glasa.
1929. godine umro je slavni šerif s Divljeg zapada – WyattEarp.
1942. Henry Ford patentirao je plastični automobil.
1964. godine postao je Karol Wojtyla nadbiskup Krakova u Poljskoj.
2012.potapanje broda CostaConcordia kod talijanske obale.

Rođeni na današnji dan su: Prosper Jolvot Crebillon, francuski književnik (1674.), hrvatski skladatelj Luka Sorkočević (1734.), Ljudevit Vukotinović, hrvatski književnik, znanstvenik i političar, jedan od hrvatskih prevoditelja (1813.), njemački književnik Karl Bleibtreu (1859.), Ivo Ćipiko, hrvatski književnik (1867.), hrvatski zrakoplovac Rudolf Fizir (1891.), Vitalij Šerbo, bjeloruski gimnastičar (1972.), hrvatski glumac Dražen Šivak (1974.), Matej Mamić, hrvatski košarkaš (1975.), hrvatska glumica Srđana Šimunović (1976.), Orlando Bloom, glumac (1977.), argentinski tenisač Guillerno Coria (1982.). 

Umrli na današnji dan su: Juraj Dobrila, biskup, tiskar i dobročinitelj iz Istre (1882.), Antonio Bajamonti, splitski gradonačelnik i liječnik (1891.), Nadežda von Meck (1894.), David Schwarz, hrvatski izumitelj židovski-austrijskog porijekla (1897.), Aleksandar Stjepanovič Popov (1906.), kraljica Sofija od Grčke (1932.), James Joyce, irski pisac (1941), Nikola Miličević, hrvatski emigrantski djelatnik(1980.), Goran Ipe Ivandić, bosanskohercegovački rock – bubnjar (1994), Neda Andrić, hrvatska ekonomistica i političarka (2010.), Miodrag „Miki“ Jevremović, pjevač zabavne glazbe (2017.).
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Sukob Bad Blue Boysa i Torcide, jedna osoba lakše ozlijeđena

U Supernova Colosseumu i dalje velika zimska sniženja!

Započinju radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

SPORT

Druga Hrvatska kuglačka liga

Pobjeda kuglačica Obrtnika u županijskom derbiju

FOTO GALERIJA

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu