Prve novine na hrvatskom jeziku

Dogodilo se na današnji dan 10. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 10.01.2019
Prve novine na hrvatskom jeziku


 1835.  Današnje Narodne novine vuku porijeklo od novina, koje su počele izlaziti godine 1835. pod imenom Novine Horvatzke. Nakladnik i urednik bio je Ljudevit Gaj. Bile su to prve novine u Zagrebu na hrvatskom jeziku. Sljedeće godine naslov je promijenjen u Novine ilirske, a nakon zabrane ilirskoga imena 1843. u Narodne novine. Novine izlaze pod motom Narod bez narodnosti je tijelo bez kosti. Od broja 29, objavljenog 25. srpnja 1835., novine uvode štokavštinu kao književni jezik te mijenjaju naslov u Danica horvatska, slavonska i dalmatinska.

1863. U Londonu otvorena prva linija podzemne željeznice u svijetu.

1882. u svom rodnom gradu Brodu boravio je dr. Josip Stadler, koji je 20. studenog 1881. godine ustoličen za nadbiskupa vrhbosanskog. U svoj je rodni grad stigao iz Đakova, a Brođani su ga svečano dočekali. Nadbiskup je u Brodu boravio dva dana. 

1888. Otvorena je željeznica od Sunje do Nove Gradiške. Iste godine 18. kolovoza počela je gradnja željezničke pruge Nova Gradiška- Slavonski brod, a izgradnja je završena 16. rujna 1889.

1901. Slike tornjeva na naftnim bušotinama u Americi i teksaški naftni baroni s kaubojskim šeširima dio su filmskog folklora od samih početaka industrije, no među manje poznate činjenice spada podatak da je upravo na današnji dan Antun Lučić rođen u Splitu, 9. rujna 1855., pomorski časnik, mineralog, najzaslužniji za prvu naftnu bušotinu u Teksasu u mjestu Spindletop, kraj Beaumonta.

1918. Kraljevsko redarstveno povjerenstvo u Brodu izdalo je naredbu u kojoj „ukazuje općinstvu da navala neprijateljskih zračnih vozila na grad Brod za sada nije moguća, ali da će se ukoliko do toga dođe, dolazak neprijateljskih zrakoplova najaviti zvonjavom svih zvona u ovdašnjim crkvama…“

1920. Kolo posavskih jahača u Brodu pripremilo je jedinstvenu zabavu. Dvorana najstarijeg brodskog sastajališta Kasine pretvorena je u hollywoodsku ulicu, koja je svojim šarenilom predstavljala i pružala sliku svjetske filmske metropole. Središte zabave bit će originalni kaubojski salon Black John. Kako se tih godina, kada svjetska ekonomska kriza hara planetom, zabavljalo u Brodu, govori i podatak iz 1931. godine kada je samo u veljači, u raznim brodskim dvoranama, organizirano 13 gala zabava. 

1922. u Podcrkavlju je rođen Mladen Zvonarević, profesor psihologije na zagrebačkom sveučilištu. Bio je redoviti profesor Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gost profesor u SAD-u i Kanadi, a 1967.-1971. ekspert UNESCO-a za obrazovanje odraslih. Umro je u Zagrebu. 

1930. gradsko načelstvo Broda na čelu s gradonačelnikom Vendelinom Djanješićem donijelo je odluku o prestanku javnog oglašavanja bubnjanjem i prekinulo ugovor s bubnjarom Stjepanom Novakovićem, zvonarom crkve sv. Stjepana. 

1971. Gabrielle „Coco“ Chanel umrla je na današnji dan u 88. godini života u hotelu Ritz u Parizu.

1992. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman donio je prvu uredbu o odličjima za ratne zasluge.

1994. Gotovo 99 posto mještana Podvinja potpisalo prijedlog za izdvajanje Podvinja iz sastava Grada Slavonskog Broda u čiji je sastav ušlo 1980. godine. Kako su naglasili Podvinjci  koji su pisali prijedlog njihovo naselje ima sve povijesne, gospodarske, kulturne, prometne i socijalne temelje da bi egzistiralo kao samostalna općina kojoj bi se priključila još neka okolna sela. Podvinje ima suvremenu školu, ambulantu, trgovinu, poštu, privatna poduzeća i razvijenu infrastrukturu. Gradsko Poglavarstvo nije podržalo prijedlog i takav stav uputio gradskom vijeću i Saboru koji nisu udovoljili  prijedlogu Podvinja koje nije postalo selo već ostalo grad. U svom odgovoru Podvinjci su odgovorili da nije sramota biti selo,  veća je sramota kad „seljaci“ vladaju gradom.

2003. u Posavini visina snijega iznosila je prosječnih 40 cm. I nadalje je snježni pokrivač zadavao najviše muke vozačima osobnih i teretnih automobila. 

2004. je poznati brodski kirurg traumatolog Zvonimir Hrečkovski – Rus, rođen u Vranovcima 16. svibnja 1931. godine. Bio je dugogodišnji voditelj odjela kirurgije u gradskoj bolnici u Slavonskom Brodu. 

2008. umro je dr. Ivan Jelić rođen u Bošnjacima 26. prosinca 1947. godine. Od 1970. radi kao kustos muzeja u Županji, a 1981. dolazi u Muzej Brodskog Posavlja u Brodu otkuda 1986 .prelazi u Centar za povijest Slavonije i Baranje. Potom je ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja, a od 1994. do smrti radi u Podružnici za povijest Slavonije, Srijema i Baranje. 

2014. U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga „Otrovi biljaka i gljiva“ patera Marija Crvenke i prof. Tomislava Lukića, koja je objavljena u nakladi Posavske Hrvatske iz Slavonskog Broda. Kako su naglasili autori, tanka je granica između otrova i lijeka, jer je neosporno da biljke sadrže otrove ali stvar je u količinama. Obrađeno je 117 biljaka i gljiva.

Rođeni na današnji dan su: ruski svećenik i vidovnjak Grigorij Raspućin (1864.), Aleksej Nikolajevič Tolstoj, ruski pisac (1883.), Dobriša Cesarić, hrvatski pjesnik, krugovima (1902.), Janko Bobetko, general Hrvatske vojske (1919.), američki pjevač Frank Sinatra mlađi (1944.), Rod Steward, engleski pjevač (1945.),Nikola Plećaš, hrvatski košarkaš (1948),  američki boksač George Foreman (1949.) Šime Vrsaljko, hrvatski nogometaš ( 1992). 

Umrli na današnji dan su: Laza Lazarević, srpski pisac i liječnik (1891), “Buffalo Bill” Cody, jahač „Pony Expresa (1917.), Marinus van der Lubbe (1934.), Chester Wilmot, američki glumac (1954.), Gabriela Mistral, čileanska književnica (1957.),  Howlin’ Wolf, američki pjevač i glumac (1976.), Josip Pankretić, hrvatski političar (1998.),Carlo Ponti, talijanski filmski producent( 2007), Boško Petrović, hrvatski glazbeni (2011), Dejvid Boui, engleski rok glazbenik (2015).

Zadnje vijesti

Prezentacija klastera Slavonija u mađarskom Pečuhu

Naslov iz Slavonskog Šamca vinkovačkoj Cibaliji

NK Graničar iz Slavonskog Šamca novi županijski prvoligaš

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine

Turnir u pogađanju trica u sjećanje na Dražena Petrovića

Više od 250 sudionika svih generacija pedaliralo od Garčina do Grabovca