Prva vjetroelektrana u Hrvatskoj

Dogodilo se na današnji dan 9. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 09.02.2020
Prva vjetroelektrana u Hrvatskoj
 1573. održana presudna bitka između plemića i seljačke vojske pod vodstvom Matije Gupca kod Stubičkih Toplica, kojom je seljačka buna propala.

1748. rođen je Luther Martin, jedan od američkih "Očeva osnivača".

1881. umro je znameniti ruski književnik Fjodor Mihajlovič Dostojevski.

1895. službeno predstavljen novi sport -odbojka, koja se prilično brzo proširila svijetom i postala olimpijski sport.

1900.  Ustanovljeno je tenisko natjecanje Davis Cup. Idejni pokretači bila su četiri harvardska studenta, koja su željela izazvati Britance na dvoboj u tenisu.

1933. godine na današnji dan podnesen je izvještaj vezan za izgradnju zgrada tijekom protekle 1932. godine u Novoj Gradiški, u kojem se navodi da je u gradu te godine izgrađeno 18 prizemnica i četiri jednokatnice. 

1935. Slavni hrvatski pisac Ksaver Šandor Gjalski umro je na današnji dan u 81. godini u svom dvorcu Gredice, nedaleko Zaboka. Gjalski je ostao najpoznatiji po svojim pripovijetkama iz života zagorskog plemstva. Bavio se i politikom, pa je tako dosegao položaje saborskog zastupnika i župana Zagrebačke županije. Umro je na današnji dan u 81. godini života.

1941. rodio se u Stružanima nedaleko od Slavonskog Broda hrvatski pjesnik Valentin Benošić. Njegov kratki život pjesnika i sanjara bio je ispunjen nerazumijevanjem, omalovažavanjem i okrutnošću provincijalnog duha i mentaliteta. Umro je u zagrebačkoj bolnici u 27. godini, a pokopan je u Sibinju. 

1965. Prve američke borbene trupe poslane se u Vijetnam.

1968. U nizozemskom gradu Rotterdamu otvorena podzemna željeznica.

1971. otvorena je u Brodu Robna kuća „Vesna“ koju je projektirao ing. arh. Milivoj Peterčić iz Zagreba. Robnu kuću otvorila je prof. Blaženka Gogić. 

1997.  Prilikom vađenja šljunka iz Save na šljunčari Dubočica kod Slavonskog Šamca otkrivena je Rimska diploma iz 76. godine i odnosi se na Brod, jer se na njoj spominje Marsonija ime antičkog grada na prostoru današnjeg Broda. Rimske vojničke diplome  rijetki su nalazi u našim krajevima pa i šire.

2005. Na Pagu na predjelu Ravne iznad paške solane otvorena prva vjetroelektrana u Hrvatskoj. Vjetroelektrana ima nazivnu snagu 5,95 MW koju proizvodi sedam generatora tipa Vestes V52, pojedinačne snage 850 kw. Izgradila ju je tvrtka Adria Wind Power, na inicijativu HEP-a, kao prvi komercijalni projekt korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije.

2018. Otvorene XXIII zimske olimpijske igre u Pjongčangu, Južna Koreja.

Rođeni na današnji dan su: austrijski skladatelj Alban Berg (1885.), Brendan Behan irski književnik (1923), hrvatski katolički svećenik Vatroslav Frkin (1939.), Carla del Ponte, glavna tužiteljica Haaškog suda (1947.), hrvatski košarkaš i košarkaški trener Velimir Perasović (1965.), Jasmin Mekić, bosanskohercegovački glumac (1980.),Michael B. Jordan, američki glumac 

Umrli na današnji dan su: Fjodor Mihajlovič Dostojevsk, ruski književnik (1881.), Ksaver Šandor Gjalski, hrvatski književnik (1935),  Carla del Ponte, glavna tužiteljica Haaškog suda (1947), Sergej Iljušin, ruski konstruktor aviona (1977.), Bill Haley, američki glazbenik (1981.), Jurij Andropov, sovjetski političar (1984.), Milovan Ilić Minimaks, i televizijski novinar ( (2005), Boba Stefanović , pjevač (2015), Nebojša Glogovac, glumac (2018). 

Zadnje vijesti

Brođanima ne smetaju rigorozne mjere protiv epidemije

Epidemija stvorila probleme i hrvatskim uzgajivačima junetine

Županija otvorila Javni poziv za financiranje programa projekata udruga

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji