Prva vjetroelektrana u Hrvatskoj

Dogodilo se na današnji dan 9. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 09.02.2019
Prva vjetroelektrana u Hrvatskoj


 1573. Presudna bitka između plemića i seljačke vojske pod vodstvom Matije Gupca kod Stubičkih Toplica, kojom je seljačka buna propala dogodila se na današnji dan.

1748. rođen je Luther Martin, jedan od američkih "Očeva osnivača" (Founding Fathers).
 
1881. umro je znameniti ruski književnik Fjodor Mihajlovič Dostojevski.
 
1895. Voditelj vježbaonice u jednom YMCA centru u Massachusettsu, W. G. Morgan na današnji je dan službeno predstavio novi sport koji je smislio kako bi razbio monotoniju vježbanja, odbojku, koja se prilično brzo proširila svijetom i postala olimpijski sport.
 
1933. podnesen je izvještaj vezan za izgradnju zgrada tijekom protekle 1932. godine u Novoj Gradiški, u kojem se navodi da je u gradu te godine izgrađeno 18 prizemnica i četiri jednokatnice. 
 
1935. umro je slavni hrvatski pisac u svom dvorcu Gredice, nedaleko od Zaboka (u tom se dvorcu danas nalazi hotel i restoran dvorac Gjalski, nedaleko od autoceste Zagreb-Krapina). Zanimljivo je da je njegovo pravo ime bilo Ljubo Babić (Ljubomil Tito Josip Franjo Babić), a Ksaver Šandor Gjalski bio je pseudonim pod kojim je pisao i koji je uzeo od djeda po majci. Ljubo Babić rođen je u spomenutom dvorcu Gredice u plemićkoj obitelji (bio je u rodu s obližnjim plemićima Mihanovićima čiji je jedan pripadnik – Antun Mihanović – spjevao hrvatsku himnu). Gjalski je ostao najpoznatiji po svojim pripovijetkama iz života zagorskog plemstva (zbirka „Pod starim krovovima“, iz koje je mnogima ostala u sjećanju pripovijetka „Illustrissimus Battorych“). Bavio se i politikom, pa je tako dosegao položaje saborskog zastupnika i župana Zagrebačke županije. Umro je na današnji dan u 81. godini života.
1941. rodio se u Stružanima nedaleko od Slavonskog Broda hrvatski pjesnik Valentin Benošić. Cijelog života bio je teško bolestan. Prohodao je tek u desetoj godini života, zbog tuberkulozom oboljelog kuka. Njegov kratki život pjesnika i sanjara bio je ispunjen nerazumijevanjem, omalovažavanjem i okrutnošću provincijalnog duha i mentaliteta. Darovitog pjesnika nisu htjeli objavljivati, bolesnog čovjeka otpustili su s posla, a mjesec dana prije smrti otpustili su ga iz bolnice kao ozdravljenog. Instinktivno sluteći smrt pjevao je o njoj. Izdao je tri zbirke pjesama za života, a četvrtu nije dočekao. Umro je u zagrebačkoj bolnici u 27. godini, a pokopan je dostojno svom mjestu u hrvatskom pjesništvu između sedamdesetih i osamdesetih godina, krajem svibnja 1968. godine u Sibinju. 
1965. Prve američke borbene trupe poslane se u Vijetnam.
 
1971. otvorena je u Brodu Robna kuća „Vesna“ koju je projektirao ing. arh. Milivoj Peterčić iz Zagreba. Robnu kuću otvorila je prof. Blaženka Gogić. 
 
2001. Američka podmornica USS Greeneville slučajno je pri izranjanju potopila japanski brod Ehime Maru.
 
2005. na Pagu na predjelu Ravne iznad paške solane otvorena prva vjetroelektrana u Hrvatskoj. Vjetroelektrana ima nazivnu snagu 5,95 MW koju proizvodi sedam generatora tipa Vestes V52, pojedinačne snage 850 kw. Izgradila ju je tvrtka Adria Wind Power, na inicijativu HEP-a, kao prvi komercijalni projekt korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije.
Rođeni na današnji dan su: William Henry Harrison, američki političar i predsjednik (1773.), slovenski pisac, politički vladar i rimokatolički svećenik u Mađarskoj, Jožef Borovnjak (1826.), Franc Saleški Finžgar, slovenski književnik (1871.), austrijski skladatelj Alban Berg (1885.), Brendan Behan irski književnik (1923.), američki ilustrator Frank Frazetta (1928.), Rinus Michels, nizozemski nogometaš i trener (1928.), Ksaver Šandor Gjalski, hrvatski književnik (1935.), hrvatski katolički svećenik Vatroslav Frkin (1939.), Carla del Ponte, glavna tužiteljica Haaškog suda (1947.), hrvatski košarkaš i košarkaški trener Velimir Perasović (1965.), Jasmin Mekić, bosanskohercegovački glumac (1980.).
Umrli na današnji dan su: Fjodor Mihajlovič Dostojevski, ruski književnik (1881.), Miklós Horthy, mađarski diktator (1957.), Sergej Iljušin, ruski general i konstruktor aviona (1977.), Bill Haley, američki glazbenik i kompozitor (1981.), Jurij Andropov, sovjetski političar i šef sovjetske države (1984.), Howard Martin Temin, američki genetičar, nobelovac (1994.), princeza Margareta od Velike Britanije (2002.), Milovan Ilić Minimaks, poznati televizijski novinar i voditelj (2005.), Boba Stefanović, pjevač i kompozitor (2015.). 
 

Zadnje vijesti

Ponavljačica prometnih prekršaja isključena iz prometa

Taksijem došao od Pule do Broda pa pobjegao ne plativši račun

Održana 1. „Zlatna bućka“ u sportskom ribolovu

FOTO GALERIJA

Kroz projekt "Stronger" do znanja potrebnih za proizvodnju, prodaju i promociju proizvoda ljekovitog i aromatičnog bilja

Među Bijelo–crne vratili se Bundavica i Mirković, novo ime Jašarević

Eva Plavšić i Filip Beketić - najljepši snaša i momak 53. Đakovačkih vezova

Fra Josip Ivkić, novozaređeni svećenik franjevac, proslavio svoju mladu misu

FOTOGALERIJA - UŠR Petnja organizirala 3. Malu školu ribolova za djecu