Prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije na nekom velikom natjecanju

Dogodilo se na današnji dan 11. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 11.06.2019
Prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije na nekom velikom natjecanju
 1761. postavljena su tri kamena kipa na pročelje crkve Sv. Trojstva. Na sjevernu stranu pročelja postavljena je statua sv. Franje Serafskog, s južne sv. Dominika, a po sredini crkvenog pročelja veliki kip sv. Trojstava s po dva anđela sa svake strane. Kipovi su nabavljeni iz Pečuha. 

1871. s dozvolom carskog vojnog ministarstva, osnovana je u Brodu Cesarsko-kraljevska građanska škola, koja nema svoj prostor, nego u početku radi u Franjevačkom samostanu. Gradnja zgrade Građanske škole započela je 1874. godine, a useljenje u novu katnicu na glavnom gradskom trgu bilo je 1875. godine. Školskim zakonom od 31. listopada škola postaje Viša pučka škola, a 1918. postaje gimnazija. 

1871. nedaleko Siska, u Trebarjevu Desnom rođen je Stjepan Radić, jedan od najznačajnijih hrvatskih političara svih vremena, zajedno sa bratom Antunom 1904. osnivač i prvi predsjednik Hrvatske pučke seljačke stranke. Stjepan Radić umro je 8. kolovoza 1928. godine, od posljedica ranjavanja a njegovo tijelo položeno je na odar u Hrvatskom seljačkom domu u Zagrebu, na Zrinjevcu, gdje je bio četiri dana kako bi mu narod iskazao posljednju počast. Sahranjen je 12. kolovoza u Zagrebu na Mirogoju a prilikom sprovoda bilo je nazočno oko 100.000 ljudi.

1923. rođena je u Brodu na Savi slikarica Lidija Kašpar Stanić. Na Likovnoj akademiji u Zagrebu diplomirala je slikarstvo. 

1937. Sovjetski diktator Staljin riješio se vojnih zapovjednika za koje je vjerovao da bi zbog svojih sposobnosti i utjecaja u budućnosti mogli biti opasni za njegovu vlast. Glavni Staljinov trn u oku bili su Mihail Tuhačevski, te Vorošilov, Jegorov, Bljuher, Budjoni.

1947. Rođen je u Slavonskom Brodu profesor Antun Toni Bartek. Radio kao, učitelj u Osnovnoj školi „Hugo Badalić“ a uz to pisao i pjesme. Kao novinar suradnik surađivao je u Glasu Slavonije, Brodskom listu, Posavskoj Hrvatskoj, Radio Brodu i Radio Slavoniji. Suradnik je u Nogometnom leksikonu Leksikografskog zavoda u Zagrebu. Bio je zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda. Član je Matice hrvatske preko četiri desetljeća. 

1949. Pretpostavlja se da je na današnji dan u zloglasnom beogradskom zatvoru Glavnjača ubijen Andrija Hebrang. Nekada visoki dužnosnik Komunističke partije Hebrang je određeno vrijeme slovio za jednog od najbližih Titovih suradnika u čiju je nemilost Hebrang je došao u doba raskida veza Tito-Staljin. Zbog toga je Tito naredio Aleksandru Rankoviću da uhiti Hebranga. Na današnji dan pronađen je mrtav u ćeliji. 

1995. Na željezničku postaju Okučani vlakom „Mimara“ došao je predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman s predstavnicima hrvatske Vlade i cjelokupnim Diplomatskim korom kojeg je predvodio apostolski nuncij Giulio Einaudi. Nakon trideset minutne šetnje Okučanima i razgovoru s mještanima i političkim vodstvom Brodsko-posavske županije predsjednik je nastavio obilazak Slavonije. Tog je dana Privredna banka Zagreb u Okučanima otvorila svoju poslovnicu.  

1996. Prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije na nekom velikom natjecanju bila je protiv Turske  Hrvatska je pobijedila 1:0 golom Gorana Vlaovića. 

2005. Mike Tyson privremeno završio karijeru.

2009. početkom radova na prvoj dionici zapadnog regionalnog vodovoda Davor – Nova Gradiška, Oštri Vrh-Štivice, započela provedba nacionalnog projekta „Unutarnje vode“. Vrijednost radova 115 milijuna eura.

2011. godine u Splitu je održan prvi Split Pride, koji je prekinut zbog divljanja prosvjednika. 

Rođeni: Richard Strauss, njemački skladatelj (1864.), hrvatski političar, Antun Radić (1868.), hrvatska glumica, Smiljka Bencet (1934.), prof. Antun Bartek, književnik (1947.), Marijan Beneš, jedan od najboljih jugoslavenskih boksača (1951.), Jean Alesi, francuski vozač Formule 1 (1964.), hrvatski glumac, Dražen Mikulić (1964.), Davor Moravek, hrvatski liječnik i pisac (1965.). 

Umrli: Toma Bakač, državni kancelar i jurski biskup (1521.), Aleksandar Obrenović, srpski kralj (1903.), Željko Tomičić, arheolog (1942.), Andrija Hebrang (otac), hrvatski političar i državnik (1949.), Oton Župančić, slovenski pjesnik (1949.), John Wayne, američki filmski glumac (1979.).

Zadnje vijesti

Pijani vrijeđali goste u lokalu i policajce

Zapljenjeni kokain, marihuana i amfetamin

Udruga 'Sikirevački motivi' objavila CD izvornih slavonskih pučkih pjesama 'Sikirevci, selo moje'

SPORT

Humanitarno-edukacijsko-sportska akcija

Malonogometni klub "Moby Dick" iz Nove Kapele u sjećanje na stradalog suigrača u prometu organizira akciju "Netko te čeka"

FOTO GALERIJA

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole

Tot, Hucaljuk, nogometašice Viktorije i boksači Radničkog najbolji u Brodu