Prva nagrada Stjepanu Vučkoviću i Evi Plavšić iz Beravaca za svečanu žensku nošnju zlatom vezenu

Trnjani, malo mjesto u općini Garčin, sinoć se dičilo bogatstvom narodne baštine, ne samo Lijepe Naše, nego i naroda zemalja u regiji. Tradicionalnu, jedinstvenu u Hrvatskoj sedmu po redu Reviju rekonstruiranih narodnih nošnji organizirali su domaći KUD Lovor i Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 29.10.2017


 Brojne muške i ženske narodne nošnje iz svih krajeva Hrvatske, iz susjednih Srbije, Crne Gore, BiH, Slovenije, Makedonije, Mađarske, i iz daleke Litve predstavljene su u Trnjanima. Vidjeli smo i prekrasne nošnje mađarske, slovačke i rumunjske nacionalne manjine u Vojvodini, te nošnje srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Ukupno 22 grupe natjecatelja. A stručni žiri teškim je mukama, po vrlo strogim krirterijima, morao odabrati i nagraditi najbolje i najljepše. U kategoriji hrvatskih narodnih nošnji pobjedila je ženska zlatom krpana i vezena nošnja iz Beravaca, istočno Brodsko Posavlje.

"Riječ je o nošnji izrađenoj na tkanoj svili i ukrašenoj šlingom krpanom i vezenom zlatom. Rukave, rubinu, fertun i pas zajedničkim su snagama izradili Antun Leinveber, Eva Plavšić, Stjepan Vučković, Ljubica Magaš, Marica Lolić i Kata Udovičić. Nošnja je izrađivana pune dvije godine. Strukovi na oplećku i rubini prvo su šlingani a zatim vezeni zlatovezom naskroz. Svečano oglavlje - šamiju krpanu bijelim zlatom preko kartona izradio je Antun Leinveber. Jako sam sretan što je baš u naše ruke došla prva nagrada, nadali smo se tome, iako je bila izuzetno jaka konkurencija prekrasnih narodnih nošnji", rekao nam je  Stjepan Vučković, jedan od  izrađivača pobjedničke narodne nošnje
 
A u kategoriji nošnji drugih naroda prvu nagradu osvojili su predstavnici Srpskog kulturnog centra Vuk Karadžić Stefanović iz Bačke Topole, koji su se predstavili s nošnjama iz Šumadije i okolice Užica, u Republici Srbiji. Posebnu su pažnju privukle nošnje iz daleke Litve, koje su osvojile drugu nagradu. Predstavile su ju domaće djevojke, iz Donjih Andrijevaca, Barbara Koledić i Matea Vinarić, članice KUD-a Tomislav.
 
Domaćinima, KUD-u Lovor iz Trnjana  zaista sve pohvale na organizaciji ove jedinstvene manifestacije koju su prepoznali i podupiru i iz Ministarstva kulture. "Cilj je postignut – revija je dobila međunarodni predznak, jako smo zadovoljni, jer smo uspječi okupiti veliki broj i natjecatelja i narodnih nošnji iz cijele regije", istaknuo je Čedo Malešević, predsjednik KUD-a Lovor.
 
Suorganizatori, Posudionica narodnih nošnji iz Zagreba koja djeluje u okviru Kulturnog centra Travno, ove  su godine za stručni žiri odabrali i ugledne etnologe iz Srbije i Makedonije. Stručna komisija zasjedala je punih 5 sati i detaljno pregledala uratke svakog natjecatelja. Članovi međunarodne stručne komisije su etnolog doktor znanosti Vladimir Janevski iz Skoplja, Makedonija, koji je ujedno bio i predsjednik žirija, diplomirani etnolog i antropolog Ivan Terzić iz Beograda te profesor Josip Forjan iz Zagreba. Stručnu pripremu programa izvršila je etnologinja Bojana Poljaković Popović. Ove godine stručna komisija dodijelila je po tri nagrade u dvije kategorije: rekonstruirane narodne nošnje Hrvatske i rekonstruirane narodne nošnje drugih naroda i država. 
 
Manifestacija je upoptunjena i folklornim nastupima gostujućih društava, bili su tu članovi Kulturno – umjetničkog društva Hrvata ,,Bodrog“ iz Bačkog Monoštora s izvornom pjevačkom skupinom ,,Kraljice Bodroga“, potoom KUD Radost iz Sela kod Siska, te ličko Kulturno umjetničko društvo "Dangubice“ iz Kutereva.

Zadnje vijesti

Nezakonito isplatili više milijuna kuna s računa trgovačkih društava i oštetili državni proračun

"Cilj nam je postati najmoderniji regionalni obrazovni centar na području Slavonije i Baranje"

Dubrovnik deblokiran nakon osmomjesečne opsade

FOTO GALERIJA

Završeni infrastrukturni radovi na obnovi zapadnog dijela Sjevernog kavalira

Osnovan Stručni savjet ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju

Dovršena istočna tribina na novim terenima ŠRC „Klasije“

Vanesa Tot i Gabrijel Veočić najbolji sportaši Slavonskog Broda, ekipe odbojkaši Marsonije i košarkašice Broda na Savi

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima