Prva modna revija u Slavonskom Brodu

Dogodilo se na današnji dan 29. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 29.10.2019
Prva modna revija u Slavonskom Brodu
 1787. Premijerno izvedena opera „Don Giovani“ s glazbom Wolfganga Amadeusa Mozarta i libretom Lorenza da Pontea, u Državnom kazalištu u Pragu, „Don Giovanni“ se smatra jednim od najvećih glazbenih djela ikad skladanim.

1809. godine u cijeloj Posavini pada obilna kiša s jakim vjetrom i grmljavinom. 

1890. Na četvrtoj sjednici Dalmatinskog sabora zastupnik Miho Klaić predložio da se u zadarskoj gimnaziji umjesto talijanskog uvede Hrvatski kao naukovni jezik.

1907. umro je znameniti hrvatski političar Josip Gržanić. Vjerojatno je najpoznatiji po jednoj zgodi iz Hrvatskog sabora, kad je nogom udario tadašnjeg hrvatskog bana Dragutina Károlyja Khuena Héderváryja u stražnjicu. Cijeli taj skandalozni incident u sabornici obično se naziva „Khuenov vritnjak“ ili „saborski vritnjak“. Zanimljivo je da je Khuenov režim isprva čak pokušao zataškati da se taj sramotni događaj uopće dogodio, da bi se izbjegla sramota u javnosti. Ipak, istina je izašla na vidjelo i pravaši su rigorozno kažnjeni. Gržanić i njegovi kolege osuđeni su na zatvorske kazne, no zbog toga su u javnosti dobili herojski i mučenički status.

1918. Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija prestaje postojati 29. listopada 1918. raskidanjem državnopravnih veza s Carevinom Austrijom i Kraljevinom Ugarskom te stvaranjem Države Slovenaca, Hrvata i Srba, a potom i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

1928. u Brodu na Savi odigrana je prijateljska nogometna utakmica između mjesnog ŠK Proleter i nogometaša ŠK Slavija iz Osijeka. Osječani su Brođane pobijedili rezultatom 5:0. 

1939. u Sibinju je, pod predsjedanjem kotarskog povjerenika Đuke Šarića iz Slavonskog Broda, održan sastanak svih predsjednika i povjerenika Seljačke sloge za gornji dio Brodskog kotara. Na sastanku se raspravljalo o suzbijanju nepismenosti te o programu budućeg kulturnog i prosvjetnog rada na podizanju seljačke kulture. 

1949. Brodski list izvješćuje da je žetva riže na Jelasu završena. Ovršeno je 37 vagona riže. U berbi su Frontovci gradske organizacije dali 40 tisuća „dobrovoljnih sati“. Frontovci su o tom pothvatu ispjevali i pjesmicu: „Od kad sam se rodio, nisam ništa radio, a sad idem dobre volje, na rižino polje“.

1960. U Slavonskom Brodu održana prva modna revija. Naime, tada najveći brodski dućan tekstila i odjeće „Brodski magazin“ na glavnom gradskom trgu organizirao je modnu reviju pod nazivom „Revija suvremenog odijevanja“. Modele su nosili prodavači – „manekeni“ iz same trgovine, ali i lijepe atraktivne Brođanke.

1964. godine dogodila najveća pljačka dragulja u američkoj povijesti. Ukradeno je drago kamenje iz Američkog prirodoslovnog muzeja) u New Yorku.

1971. na naslovnoj strani Brodskog lista udarni članak najavljuje da 28. studenoga 1971. godine, na svečano otvaranje Spomen-doma „Đuro Salaj“ u Brodu, dolazi glavom Josip Broz Tito, koji će biti nazočan i izvedbi opere Ivana Zajca „Nikola Šubić Zrinski“ za koju je libreto napisao brodski sin Hugo Badalić. Operu će izvesti HNK iz Zagreba. Međutim niti je Tito došao, niti je opera izvedena. Čak ni Dom nije otvoren. 

1992. Srbi su okupirali Jajce. Oko 40 000 Hrvata i Muslimana povuklo se u smjeru Travnika. 

1999. Hrvatski sabor proglasio je 18. studenog Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. 

2001. Republika Hrvatska potpisala je Sporazum o stabilizaciji pridruživanju u Luksemburgu.

2013. Pješčana plaža Sportsko- rekreacijskog centra „Poloj“ na Savi u Slavonskom Brodu proglašena jednom od četiri najbolje hrvatske plaže na Danima hrvatskog turizma. Tim povodom Gradu Slavonskom Brodu dodijeljen je „Turistički cvijet“ Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije među 900 pregledanih hrvatskih plaža.

Rođeni na današnji dan su: Fernando Alvarez de Toledo Alba, španjolski vojskovođa (1507.), hrvatski akademik Šime Spaventi (1925.), Rino Gaetano, talijanski kantautor (1950.), hrvatski glumac Velimir Čokljat (1958.), Finola Hughes, britanska glumica (1960.), američka glumica Winona Ryder (1971.), Robert Pires, francuski nogometaš (1973.), američki bejzbolaš Dana Eveland (1983.).

Umrli na današnji dan su: Tituš Brezovački, hrvatski književnik (1805.), Silvije Strahimir Kranjčević, hrvatski pjesnik (1908.), Joseph Pulitzer, američki novinar i publicist (1911.), švedski kralj Gustaf V. (1950.), Ivan Matičević, hrvatski politički emigrant (1974.), Mate Prpić, hrvatski politički i emigrant (1974.), Frane Matošić, hrvatski nogometaš (2007.). 

Zadnje vijesti

U Davoru radovi na projektima teku nesmetano unatoč situaciji s koronavirusom

Građani se odlučili na dragovoljnu predaju oružja i pozvali policiju

Učenici medicinske škole povodom Svjetskog dana zdravlja dali podršku svim zdravstvenim djelatnicima

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji