Prošlo je 26 godina od tragičnog stradavanja Brođana u Domovinskom ratu

3. svibnja 1992. godine jedan je od najtužnijih datuma u čitavoj povijesti Slavonskog Broda. Krvnički napad velikosrpske vojske za sobom je ostavio nezamislivu tragediju. U jednom danu smtrno je stadalo 16 nedužnih civila, do toga čak 6-ero djece. Brođani su se danas prisjetili tužne obljetnice, najteže je ipak roditeljima poginulih branitelja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 03.05.2018
Taj 3. svibnja nitko od Brođana nikada neće zaboraviti. Bombe jugogoslovenskih aviona sijale su smrt, a zračna opasnost oglašavana čak 5 puta. Epilog – 16-ero mrtvih od toga 6-ero nevine djece, 60 ranjenih od toga 30 teško. Tragičnih događaja prisjetili su se danas članovi Udruge civilnih stradalnika i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Unatoč strahotama koje su proživjele, civilne žrtve rata i dalje nisu zadovoljne zakonskim okvirima koji bi se konačno ove godine trebali mijenjati. Nevinih dječjih žrtava i svih civila stradalih u DR prisjetili su se danas i predstavnici policije, braniteljskih udruga, županije, grada te političkih stranaka, HDZ-a i SDP-a.

Prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata upravo je Slavonski Brod među gradovima koji su najviše stradali. Procjenjuje se da je u bombardiranjima grada oštećeno gotovo 7 i pol tisuća stambenih jedinica. Tijekom rata u borbi za slobodu i samostalnost život je izgubilo 768 hrvatskih branitelja s područja županije, a nedužno stradalo više od 300 civila, od toga i 28-ero brodske djece. 

Više u informativnom programu SBTV-a od 20 do 22 sata. 

 

Zadnje vijesti

Na ulazu u Polikliniku brodske Opće bolnice temperaturu vam mjeri nova termovizijska kamera

STK "Sibinj" stabilni član Druge lige

Započeo novi veliki projekt HCK koji je namijenjen novonezaposlenim osobama

VIJESTI

VRIJEDNA DONACIJA ROTARY KLUBA BRODSKOJ BOLNICI

Na ulazu u Polikliniku brodske Opće bolnice temperaturu vam mjeri nova termovizijska kamera

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline