Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

U filijali Lovčić, župe Preobraženja Gospodinova Bučje, svečano je ovog nedeljnog prijepodneva, 12. srpnja proslavljena 6. obljetnica postavljanja Stope svetog Martina, pokraj drevne crkve posvećene ovom svetom biskupu iz ranokršćanskih vremena, ispred koje je svetu misu predslavio upravitelj župe Bučje Drago Kozić.

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.07.2020
Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću


 Stopa sv. Martina europsko je obilježje spomenika posvećenih ovome svecu iz Toursa čiji se blagdan slavi 11. studenog, a u Lovčiću je svečano otkrivena 5. srpnja 2014. Postavili su je Europska mreža kuturnih centara sv. Martin i Kulturni centar sv. Martin - Hrvatska u suradnji s Brodsko-posavskom županijom, Općinom Brodski Stupnik, Udrugom "Eko-etno selo Lovčić", Župom Bučje i Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba.

Sveti Martin bio je biskup, a prije toga vojnik i hodočasnik. Prehodao je veći dio Europe, a mjesta kojima je prolazio čine zanimljivu mrežu putova koja odgovara rasporedu katedrala, crkvica i kapela. Sama skulptura predstavlja otisak bose stope, diskretno obilježen podijeljenim plaštem. Zamišljeno je da vodi korak po korak tragom svetog Martina i pokazuje pravi put. Kulturni centar sveti Martin-Hrvatska danas je na hrvatskom prostoru postavio osamnaest "Stopa svetog Martina”, simbolički priključivši ta mjesta velikom putu "Via Sancti Martini". Jedno od njih je i Lovčić, drevno slavonsko selo čijim je stazama sveti Martin prema predaji svojedobno također koračao.

Zadnje vijesti

Vraćaju nam se manifestacije, fešte, proslave...

Počinje obnova mosta na Savi kod Ade u Slavonskom Brodu

Završio 5. VukovART: Vukovarsku galeriju obogatilo deset vrhunskih street art djela

VIJESTI

Raspisan natječaj

Ministarstvo obrane prima 50 kandidata/kandidatkinja za časnike/časnice

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan Općine Okučani

Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina

Brojni hodočasnici u Podvinju, na trodnevnici uoči svetkovine 'sveca cijelog svijeta'

30. obljetnica osnutka 3. bojne 3. gardijske brigade Hrvatske vojske