Proslavljen blagdan svetog Lovre, zaštitnika Gradskog groblja i grobljanske kapele u Slavonskom Brodu.

Blagdan svetog Lovre, đakona i mučenika Katoličke crkve iz 3. stoljeća, svečano je proslavljen u Slavonskom Brodu, na Gradskom groblju, kojemu je sveti Lovro zaštitnik. Nedavno je obnovljena i grobljanska kapela posvećena tome svecu. Blagdansku je misu u zajedništvu desetak svećenika, predvodio vlč. Josip Matanović, župnik brodske župe sv. Dominika Savia.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 10.08.2017
Proslavljen blagdan svetog Lovre, zaštitnika Gradskog groblja i grobljanske kapele u Slavonskom Brodu.


Tisuće vjernika pohodili su u četvrtak 10. kolovoza Gradsko groblje u Slavonskom Brodu. Blagdan je svetog Lovre, zaštitnika groblja i nedavno obnovljene grobljanske kapele. Znaju to svi, ali, rijetki tek o životu i mučeničkoj smrti tog rimskog đakona iz prvih kršćanskih vremena. 

Sveti Lovro poznat je po tome što je rimskome sucu ondašnjeg vremena doveo sve slijepe, bolesne i siromašne te ih predstavio kao najveće blago Katoličke crkve. Zbog toga je osuđen na mučeničku smrt, koju je podnio hrabro, do posljednjeg daha svjedočeći svoju vjeru u Krista, istaknuo je u propovjedi vlč. Josip Matanović: 

"Lovro je bio učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina uvrstio u broj sedmorice uglednih rimskih đakona. Papa mu je prorekao da ga čeka teška borba za vjeru u Krista te mu dao u zadatak neka povjereno mu crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao te sve podijelio simroašnima i bolesnima. Stoga je mogao za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, uprti prst u siromahe te reći: »Evo blaga Crkve!« Na to je bio mučen, izbičevan te na roštilju spaljen. Nalazeći se na tom užarenom strašnom mučilu, đakon Lovro je odgovarao: na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu". Mučeništvo se Sv. Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258. 

Po primjeru hrabrosti svetog Lovre, svi smo pozvani hrabro svjedočiti svoju vjeru u Boga. No, koliko smo uistinu hrabri u svom kršćanskom životu? Slabo, kaže vlč. Matanović, pred izazovima svakodevice i ovoga svijeta, bojimo se svjedočiti svoju vjeru i živjeti svoja uvjerenja. I Kristov poziv da ako želimo slijediti Njegov put imamo biti poslužitelji i služiti Bogu i brači ljudima, otkrivamo upravo iz života svetog Lovre", kazao je vlč. Josip. 
 
Sveti Lovro zaštintik je siromašnih, bolesnih, osobito unesrećenih od opeklina i od svake opasnosti od vatre, zagovornik je kome se utječu i kuhari, pekari...

Nakon blagdanske mise, uslijedio je ophod i molitva kod grobnice svih pokojnih prezbitera, a u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima svećenici su vjernicima bili na raspolaganju i za pojedinačni blagoslov grobova njihovih pokojnika. 
Zadnje vijesti

FAK su zbog kvalitete već prozvali "Dubrovačkim ljetnim igrama za amatere"

Limena glazba Željezničar nastupila na Korzu

Počeo kamp inovatora u okviru projekta Pametne škole

SPORT

Grad će ugostiti više od 200 mladih kajakaša

Olimpik dobio organizaciju Kupa Hrvatske

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“

Rekordnih 260 sudionika tradicionalne Tijelovske biciklijade