Proslavljen blagdan svetog Lovre, zaštitnika Gradskog groblja i grobljanske kapele u Slavonskom Brodu.

Blagdan svetog Lovre, đakona i mučenika Katoličke crkve iz 3. stoljeća, svečano je proslavljen u Slavonskom Brodu, na Gradskom groblju, kojemu je sveti Lovro zaštitnik. Nedavno je obnovljena i grobljanska kapela posvećena tome svecu. Blagdansku je misu u zajedništvu desetak svećenika, predvodio vlč. Josip Matanović, župnik brodske župe sv. Dominika Savia.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 10.08.2017
Proslavljen blagdan svetog Lovre, zaštitnika Gradskog groblja i grobljanske kapele u Slavonskom Brodu.


Tisuće vjernika pohodili su u četvrtak 10. kolovoza Gradsko groblje u Slavonskom Brodu. Blagdan je svetog Lovre, zaštitnika groblja i nedavno obnovljene grobljanske kapele. Znaju to svi, ali, rijetki tek o životu i mučeničkoj smrti tog rimskog đakona iz prvih kršćanskih vremena. 

Sveti Lovro poznat je po tome što je rimskome sucu ondašnjeg vremena doveo sve slijepe, bolesne i siromašne te ih predstavio kao najveće blago Katoličke crkve. Zbog toga je osuđen na mučeničku smrt, koju je podnio hrabro, do posljednjeg daha svjedočeći svoju vjeru u Krista, istaknuo je u propovjedi vlč. Josip Matanović: 

"Lovro je bio učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina uvrstio u broj sedmorice uglednih rimskih đakona. Papa mu je prorekao da ga čeka teška borba za vjeru u Krista te mu dao u zadatak neka povjereno mu crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao te sve podijelio simroašnima i bolesnima. Stoga je mogao za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, uprti prst u siromahe te reći: »Evo blaga Crkve!« Na to je bio mučen, izbičevan te na roštilju spaljen. Nalazeći se na tom užarenom strašnom mučilu, đakon Lovro je odgovarao: na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu". Mučeništvo se Sv. Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258. 

Po primjeru hrabrosti svetog Lovre, svi smo pozvani hrabro svjedočiti svoju vjeru u Boga. No, koliko smo uistinu hrabri u svom kršćanskom životu? Slabo, kaže vlč. Matanović, pred izazovima svakodevice i ovoga svijeta, bojimo se svjedočiti svoju vjeru i živjeti svoja uvjerenja. I Kristov poziv da ako želimo slijediti Njegov put imamo biti poslužitelji i služiti Bogu i brači ljudima, otkrivamo upravo iz života svetog Lovre", kazao je vlč. Josip. 
 
Sveti Lovro zaštintik je siromašnih, bolesnih, osobito unesrećenih od opeklina i od svake opasnosti od vatre, zagovornik je kome se utječu i kuhari, pekari...

Nakon blagdanske mise, uslijedio je ophod i molitva kod grobnice svih pokojnih prezbitera, a u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima svećenici su vjernicima bili na raspolaganju i za pojedinačni blagoslov grobova njihovih pokojnika. 
Zadnje vijesti

Tijekom akcije utvrđen 131 prekršaj prekoračenja brzine i 19 ostalih prekršaja

Nogometaši Marsonije sutra gostuju u Vukovaru

Prof. dr. Andrija Hebrang: pomirba s bivšim agresorom moguća je samo na temelju istine

SPORT

U Vukovar bez Mišića i Mađarevića

Nogometaši Marsonije sutra gostuju u Vukovaru

NAJČITANIJE DANAS

U sklopu Katarinskog sajma održana kreativna božićna radionica

Cilj je potaknuti kreativnost pri ukrašavanju vlastitoga doma

FOTO GALERIJA

Radionica za učenike "Šest pitanja koja život znače"

"Sjajni momci" 8. prosinca dolaze u Slavonski Brod

42 plesača Top dance na Kupu Hrvatske

Igrači, trener i uprava Marsonije zapalili svijeće u sjećanje na pad Vukovara

Veliki gaf "Ubojstva u Orijent Expressu", pogledajte kako izgledaju planine oko Slavonskog Broda