Proslavljen blagdan Gospe od anđela - Porcijunkula

Blagdan Blažene Djevice Marije od Anđela – Porcijunkula svečano je u ponedjeljak 2. kolovoza proslavljen u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Svečanu misu predslavio je župnik Župe Gospe Brze Pomoći Ivan Lenić, a suslavio je gvardijan fra Klaudio Milohanović.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 03.08.2021
Proslavljen blagdan Gospe od anđela - Porcijunkula


"Blagdan Gospe od Anđela, porukom Božje riječi i Otajstvom koje ona objavljuje, te tradicijom slavljenja napose u velikoj franjevačkoj obitelji diljem svijeta, vraća nas počecima naše vjere i postojanja, ali i franjevačkim izvorima koji su duboko kršćanski i evanđeoski, tako životni i programatski za svako i ovo vrijeme", istaknuo je na početku prigodne homilije vlč. Lenić.

Naglasivši da je sveti Franjo posebno častio Blaženu Djevicu Mariju rekao je da mu je ona „bila učiteljica slušanja Božjega glasa pod zidinama male, trošne crkvice; ona ga je poticala na do kraja predano služenje Kristu siromašnom, čistom i poslušnom, kakvom se ona predala. I sigurno je dar božanske Providnosti da su Franjini počeci novoga života, njegova obraćenja, slušanja i nasljedovanja Krista, okupljanja braće i svega drugoga, pa i prijelaza s ovoga svijeta u sretnu vječnost povezani za malu njezinu crkvicu, crkvicu Gospe od Anđela – Porcijunkule. Ona zato sve sljedbenike i vjerom otvorene učenju od Franjina puta vraća na početke: Kristovu utjelovljenja koje se dogodilo i vazda živi u nama – krštenima; vraća nas njegovoj mudrosti koju nam uvijek novom svježinom otkriva njegovo evanđelje i to želi danas kada smo često ‚probiratelji‘ evanđeoskih savjeta koji nam idu ili ne idu ‚u prilog‘, koje od nas traže manje ili više promjene; vraća nas njegovoj milosti i milosrđu koje prati i pomaže sve naše nove korake i odluke, baš kako je to bilo na primjeru Djevice Marije; također i sv. Franje“, rekao je župnik Lenić.

„Gospa od Anđela – Porcijunkula zato je danas nama darovano mjesto i vrijeme, u ovom drevnom franjevačkom zdanju našega grada, kao milosna prigoda zastajanja i sabiranja mudrosti Kristova Evanđelja, da bi obnovili svoje živote, svoj krsni savez i osnažili tako potrebno kršćansko svjedočenje. Gospa od Anđela – Porcijunkula je od Boga nam dana prilika za novo iskustvo Božje blizine, u kakvoj je živjela Marija, te prihvatila i donijela svima Spasitelja", naglasio je vlč. Lenić, te ponovio kako je u tajni Utjelovljenja početak naše vjere i spasenja, vremena milosti i milosrđa Gospodnjega, što je davno potvrdila Crkva uvodeći praksu moljenja molitve 'Anđeo Gospodnji' tri puta dnevno i posvijestio da bi ta molitva u vjernicima trebala probuditi spomen Kristova Utjelovljenja.
 
Kako nakon 16 godina župničke službe u središnjoj brodskoj župi Gospe Brze Pomoći uskoro odlazi na novu službu u Đakovo, župnik Lenić zahvalio je ocima franjevcima na lijepoj suradnji i pastoralnoj pomoći u župi, vjernicima za svaku blizinu, gestu dobrote, a osobito molitve i dioništva u euharistiji.
Misi je prethodila franjevačka krunica. Na kraju mise gvardijan fra Klaudio pjevajući je predmolio litanije Blaženoj Djevici Mariji pred slikom izloženom na oltaru Svetoga Križa, koja prikazuje Isusa i Gospu okruženu anđelima i sv. Franju koji je u Porcijunkuli 1216. godine imao viđenje.
Prostrana barokna franjevačka crkva i klaustar omogućili su brojnim vjernicima sudjelovanje u slavlju mise, kao i u procesiji sa svijećama i slikom Gospe od Anđela, koja je završila u klaustru ispred kipa sv. Franje, gdje su nakon zajedničke molitve na nakanu Svetoga Oca, koju je predvodio župnik Lenić, vjernici mogli primiti porcijunkulski oprost.
 
 
Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava od petka 30. srpnja do nedjelja 1. kolovoza u kojoj su mise predslavili domaći franjevci.
 
 
tekst: Brankica Lukačević
foto: ivica v.

Zadnje vijesti

Vanesa Tot u novom spotu Dine Jelusića

Održan pikado turniru povodom 29. obljetnice VRO Maslenica

U 2022. godini obilježava se 50 godina postojanja Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“

VIJESTI

VIDEO

U 2022. godini obilježava se 50 godina postojanja Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“

FOTO GALERIJA

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Održana Konferencija o budućnosti Europe na temu mladih i održive poljoprivrede

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Otvorena izložba „Kronika hrvatske gluposti“ Nika Titanika

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj