Proslava Velike Gospe u župi Uznesenja Bl. Djevice Marije u Brodskom Vinogorju

BRODSKO VINOGORJE - Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo svečano je proslavljena u župi Uznesenja Marijina u Brodskom Vinogorju u kojoj je tijekom dana na više svetih misa i marijanskih pobožnosti sudjelovalo nekoliko tisuća hodočasnika iz brodskoga kraja. Središnje misno slavlje predvodio je vlč. Mato Gašparović, ravnatelj nadbiskupijske Ustanove za uzdržavanje klera i ekonom Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. Koncelebriao je domaći župnik vlč. Krunoslav Karas.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 15.08.2021
Proslava Velike Gospe u župi Uznesenja Bl. Djevice Marije u Brodskom Vinogorju


U prigodnoj propovjedi vlč. Gašparović okupljenim je vjernicima posvijestio Božju poruku u povijesti ljudskoga spasenja – a to je poruka Božje blizine, Božje ljubavi i Božjih obećanja. No, već na početku stvaranja, kazao je, rađa se sumnja koju đavao unosi u srca prvih ljudi i dovodi do zablude da pogrešno razumiju Božju ljubav. Nije to ništa neobično, dodao je, ta počesto ne razumijemo, čak i ne vidimo ljubav bližnjega prema nama i tek kad ga više ne bude, zapitamo se zašto nismo prepoznali ni cijenili dovoljno tu ljubav. „No, Bog se čovjeka nikad ne odriče. Ma koliko puta pogrešno razumjeli Njegovu ljubav, Bog čovjeka ne ostavlja samog, slomljenog ni izgubljenog“, rekao je vlč. Gašparović. 

 
 
„Često je čovjek rušio povjereni mu rajski vrt. No, ljudsku povijest ne treba promatrati po iskustvu zla i grijeha jer je sav čovjek i njegova povijest u Božjim rukama. Bog ispravlja krive putove kojima čovjek često izabire hodati. Jer ulazi u ljudsku povijest i preobražava ju, čineći i samoga sebe žrtvom u obnovi saveza s čovječanstvom. Uključuje se onog trenutka kad je po spremnosti Blažene Djevice Marije čuo njezin: 'Evo me, neka mi bude po riječi Tvojoj!' Mariju je pitao želi li biti njegova suradnica. Pita danas i mene i tebe. Bog dolazi u ljudsku povijest s ljubavlju i poručuje da želi suradnju sa svakim čovjekom. A jedno je potrebno – naš pristanak. Poput Marijinog - Evo me! Bog svoja obećanja uvijek ispunjava i nikad ne zaboravlja, i poziva nas da se ne bojimo čak ni onda kad ne razumijemo zašto nas zove ili zašto se nešto događa u našim životima“, istaknuo je propovjednik. 
 
U nastavku je pojasnio dva načina po kojima nas Bog spašava: oprašta i zaboravlja sve naše grijehe i pomaže nam stojeći uz nas i prateći nas da ne činimo druge grijehe. „Po Mariji na nebo uznesenoj, šalje nam poruku praštanja i ljubavi, po svom Sinu žrtvovanom na drvu križa. I zato svake godine prignuti na koljenima u marijanskim svetištima, pa tako i ovdje u Brodskom Vinogorju, molimo da nas milosrđe Božje izvuče iz grijeha i poput Marije dovede do Boga“, kazao je vlč. Mato te podsjetio da nam papa Franjo, koji je razmatrajući riječi iz poslanice sv. Jakova kako Bog ne može biti napastovan niti ikoga uvoditi u napast, predlaže da u molitvi Oče naš molimo 'ne napusti (ne ostavi) nas u napasti', umjesto 'ne uvedi nas u napast...'
 
 
„Bog je onaj koji se uvijek bori za nas, a ne protiv nas. Zahvaljujemo Bogu i molimo Mariju da nas ona svojim primjerom uvijek predvodi u hodočašću našeg života. Uslijed životnih kušnji i izazova, u Mariji promatrajmo ljubav Božju, koja ljudsko tijelo uzdiže u nebesku proslavu. Dopustimo se očarati Božjim prijateljstvom i ljubavlju koja na osobit način danas zrači po Mariji i iz Marije. Ona nam ostavlja primjer za nasljedovanje. Naš je uzor za sveti život, žena u potpunosti Božja i u vremenu svog zemaljskog života i u svako vrijeme. Majka je svih onih koji su na putu i tragaju za smislom i istinom“, kazao je vlč. Gašparović govoreći o uzornim krepostima Nebeske Majke. 
 
Na kraju je poručio kako su nam potrebna dva zajedništva: s Bogom i s braćom ljudima, dakle jednih s drugima, te kako smo pozvani živjeti rasvijetljeni Božjom blizinom i imati više pozornosti za potrebe bližnjega, jer 'kršćanski život nije samo čežnja za nebo, nego nastojanje da Bog bude s nama ovdje na Zemlji'. „Istinska mudrost je živjeti s nogama na zemlji i s pogledom na nebo. Pod Marijinom zaštitom tražimo utočište u nadi da ćemo baštiniti radost i slavu izgubljenog rajskog vrata, u zajedništvu s Njom i s Isusom raspetim i uskrslim, koji živi i vlada zauvijek“, poručio je vlč. Gašparović. 
 
Misno slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen s. Pavkom Dujmović, redovnicom Služavki Maloga Isusa. Prije središnje blagdanske mise, slavljene su i dvije jutarnje, u 6 sati predvodio je mons. Stjepan Belobrajdić, kanonik Đakovačko osječke nadbiskupije, te u 8 sati župnik vlč. Krunoslav Karas, koji je prevodio i misu uz blagoslov djece od 17 sati.
 
 
Uoči same svetkovine u subotu navečer održana je i misa bdijenja koju je predvodio slavonskobrodski dekan preč. Tomislav Ćurić, župnik župe Bl. Alojzija Stepinca. „Bit ovoga slavlje jest u tome da se prepoznamo u Gospi - tom divnom Božjem stvorenju. Što se u njoj budemo više prepoznavali, što je budemo više slavili to ćemo se više približiti našem Spasitelju, a to je ono što Gospa želi, na što nas motivira i na osobit način posreduje svoje milosti“, rekao je uz ostalo preč. Ćurić. Poručio je i da od Marije učimo kako živjeti, kako biti predan Bogu, kako računati na Božju providnost, učimo kako doživljavati patnju, bolest, smrt...Nakon mise vjernici su od vanjskog oltara u procesiji hodočastili u župnu crkvu gdje su u tišini obilazili Gospin kip, a na kraju ih je u molitvi preč. Ćurić sve povjerio Gospi.
 
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška