Proširenje groblja u Novoj Gradiški

Dogodilo se na današnji dan 6. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.02.2018
Proširenje groblja u Novoj Gradiški


 1597. u Rimu je umro hrvatski filozof Franjo Petrić (poznat i kao Frane Petrić, a na latinskom jeziku kao Franciscus Patricius). Bio je filozof značajan na europskoj razini, osobito u smislu neoplatoničke filozofije i antiaristotelizma. Petrić je rođen na otoku Cresu 1529. godine, u doba kad je taj otok pripadao Mletačkoj Republici. Posljednje godine proveo je Petrić u papinskom gradu Rimu, gdje je na današnji dan i umro u 68. godini života. Pokopan je u crkvi sv. Onofrija na rimskom brežuljku Janikulu. Zanimljivo je da se ta crkva nalazi samo nekoliko stotina metara od Vatikana, i to u smjeru jugoistoka.

1876. rođen je Ivan Rittig u Brodu na Savi. Nakon mature studirao je pravo, a potom pohađao Vinogradarsko-voćarski zavod u Klosterneuburgu i Reutlingenu. Praktične nauke završio je u Belgiji i Francuskoj. Kasnije je uredio Vinogradarsku i voćarsku školu u Iloku i Petrinji. U Petrinji je organizirao školu za domaćice i zimsku gospodarsku školu. Od 1923. godine profesor je vinogradarstva i voćarstva na Gospodarsko šumarskom fakultetu u Zagrebu.

1919. rulja pijanih i naoružanih srpskih vojnika pokušala je provaliti u Radnički dom u Brodu. Kad su radnici pružili otpor, došlo je do pucnjave i ranjavanja nekolicine radnika. Bila je to čista režimska provokacija, koja je trebala poslužiti kao izlika za zatvaranje Radničkog doma. 

1926. izašao je prvi broj lista Hrvatska svijest, glasila Hrvatske federalističke stranke, koja je bila u sukobu s Hrvatskom seljačkom strankom i napadala Stjepana Radića zbog popuštanja Beogradu. Izdavač i vlasnik lista bio je Radovan Golubić, a odgovorni urednik Marijan Alković. List se tiskao u Zdravkovićevoj tiskari. Nakon četvrtog broja prestao je izlaziti. 

1937. godine konzorcij novinskih dopisnika, vlasnika i izdavača pokrenuo je humorističko-satirički lokalni list i nazvao ga Ondulirani jež. Glavna urednica bila je Beta Tadijanović. Ovo glasilo izlazilo je do potkraj 1941. godine. Posljednji broj 44. tiskan je na Božić 1941. godine. Ondulirani jež bio je brodski humorističko-satirični list s najdužim stažem izlaženja. 

1940. Hrvatsko pjevačko društvo „Davor“ prikazalo je u Građanskoj kasini šaljivu operu Antuna Stohra „Matek i Janica“. Mateka je pjevao Braco Leskovac, a Janicu Zora Exle rođ. Perković. Operetu je postavio i uvježbao bračni par Zvonimir i Blanka Stopić. 

1944. Gradsko poglavarstvo Nove Gradiške donijelo je odluku kojom je izvlastilo više od 2.000 četvornih hvati zemljišta za proširenje novogradiškog groblja. 

1952. Kraljica Elizabeta II započela vladanje.

1945. Partizani su ušli u Široki Brijeg i masakrirali 12 franjevaca, te potpuno devastirali franjevački samostan.

1992. Velikosrbi poduzeli pješački napad na Novu Gradišku.

2001. Ariel Sharon pobijedio na izborima za izraelskog premijera.

2004. u eksploziji vlaka moskovskog metroa poginulo 40 a teže ranjeno 250 ljudi. Čečenski separatisti optuženi.

Ostali događaji:

 • 1778. godine potpisan je u Parizu važan sporazum o savezu između novoproglašenih Sjedinjenih Američkih Država i Francuske.
 • 1891. godine braća Dalton su opljačkala vlak na Južno-pacifičkoj željeznici.
 • 1900. godine osnovan je Međunarodni sud u Haagu.
 • 1911. godine rođen je američki predsjednik Ronald Reagan.
 • 1912. godine rođena je Hitlerova ljubavnica i supruga Eva Braun.
 • 1918. Žene su dobile pravo glasa u Velikoj Britaniji.
 • 1935. godine u prodaju puštena igra Monopoly.
 • 1936. Otvorene su IV. Zimske olimpijske igre u Garmisch-Partenkirchenu (Njemačka).
 • 1945. godine rođen je u selu Nine Mile na Jamajci Bob Marley, punim imenom Nesta Robert Marley.
 • 1952. Britanska vladarica Elizabeta II. postala je kraljica na današnji dan, u trenutku kad je umro njen otac – kralj George VI. – vladar Commonwealtha, a do 1947. i car Indije.
 • 1968. godine otvorene su X. Zimske olimpijske igre u Grenoblu (Francuska).
 • 2000. Rusija je zauzela čečenski glavni grad Grozni.

Rođeni na današnji dan su: Džore Držić, hrvatski pjesnik (1461.), turski sultan Mustafa II. (1664.), Ema Pukšec, hrvatska sopranistica (1834.), američki igrač baseballa Babe Ruth (1895.), Alberto Cavalcanti, brazilski filmski redatelj (1897.), hrvatski arhitekt Vladimir Turina (1913.), Zsa Zsa Gabor, mađarska glumica (1917.), čileanski skladatelj hrvatskog podrijetla Gabriel Brnčić Isaza (1942.), Zvonko Maković, hrvatski povjesničar umjetnosti, pjesnik, esejist (1947.), hrvatska glumica Mirela Brekalo (1956.), Axl Rose, američki pjevač (1962.), hrvatski nogometaš Ivan Bošnjak (1979.). 

Umrli na današnji dan su: Franjo Petrić, filozof, grecist i latinist (1597.), engleski kralj Charles II. (1685.), papa Klement XII. (1740.), general Thomas-Alexandre Dumas (1806.), Zvonimir Rogoz, kazališni i filmski glumac (1988.), Marko Japundžić, svećenik (2000.), Frankie Laine, američki glazbenik i glumac (2007.), Gary Moore, irski blues glazbenik (2011.).

Zadnje vijesti

'Brodski list' postao 'Posavska Hrvatska'

U župi Sibinj počinje trodnevna duhovna priprava uoči slavlja mlade mise vlč. Filipa Sertića

Briljantan uspjeh za brodske "Alfe" na turniru u Ohridu: 2 zlatne i 2 srebrne medalje!

VIJESTI

Prvi mladomisnik nakon 40 godina

U župi Sibinj počinje trodnevna duhovna priprava uoči slavlja mlade mise vlč. Filipa Sertića

SPORT

ITF Taekwon-do turnir Ohrid Open 2019.

Briljantan uspjeh za brodske "Alfe" na turniru u Ohridu: 2 zlatne i 2 srebrne medalje!

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

U dječjem folklornom kampu u Donjim Andrijevcima sudjelovalo 40 učenika

U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine