Promocija energetske uštede energije i vode bez dodatnih investicija, tek promjenom ponašanja korisnika

U dvorani Glazbene škole u Slavonskom Brodu u utorak u podne održana je završna svečanost proglašenja pobjednika regionalnog natjecanja škola „Navike promijeni–školu opremi“, svečanosti su nazočili predstavnici Tuzlanskog kantona u BiH, Brodsko-posavske županije, članovi tima projekta „Pametne škole" i timovi svih 105 škola koje su sudjelovale u natjecanju, 81 škola iz Tuzlanskog kantona i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (HR).

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 29.05.2018


 Cilj natjecanja organiziranog u okviru projekta "Pametne škole" je promocija energetske učinkovitosti i uštede energije i vode, bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekata. Natjecanje se provodilo u projektnoj regiji-Tuzlanskom kantonu i Brodsko-posavskoj županiji, trajalo je četiri mjeseca, 1.prosinca 2017. do 31.ožujka 2018.godine tijekom kojih se pratila potrošnja korisnika i uspoređivala s potrošnjom iz prethodne godine. "Inovativnim umom do pametnih škola" ili skraćeno "Pametne škole" naziv je 1,6 milijuna vrijednog prekograničnog projekta koji se financira iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020.

Na svečanosti su proglašene škole pobjednice koje su ostvarile najbolje rezultate u štednji energije, jedna u Tuzlanskom kantonu a jedna u Brodsko-posavskoj županiji i zaslužile vrijedne nagrade. Projekt implementiraju Centar za razvoj i podršku(CRP) Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, Zelena akcija- Zagreb i Brodsko ekološko društvo (BED)-Slavonski Brod.

-Cilj natjecanja organiziranog u okviru projekta "Pametne škole" je promocija energetske učinkovitosti i uštede energije i vode, bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekata. Natjecanje se provodilo u projektnoj regiji-Tuzlanskom kantonu i Brodsko-posavskoj županiji. Trajalo je četiri mjeseca, od 1.prosinca 2017. do 31.ožujka 2018. godine tijekom kojih se pratila potrošnja korisnika i uspoređivala sa potrošnjom iz prethodne godine, u tri kategorije, štednja električne energije, štednja toplinske energije i štednja potrošnje vode. Svaka škola-pobjednica nagrađena je solarnim fotonaponskim kolektorom(sustavom) za proizvodnju električne energije i solarnim laboratorijem koji će se u suradnji s učenicima i osobljem škole opremiti korisnim stvarima(npr.solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj, solarne lampe, i sl.)-rekla je, uz ostalo, Iris Beneš, programska koordinatorica-Brodsko ekološko društvo-BED.

Ponovimo, organizatori natjecanja bili su Centar za razvoj i podršku(CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija i Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije, te udruge Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo (BED) iz Slavonskog Broda.

Zadnje vijesti

Za Rekord Tim 3 domaće pobjede

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

Beauty lounge RITUAL by Marko Zirdum pretvara snove o sjajnoj i njegovanoj kosi u stvarnost

NAJČITANIJE DANAS

Zabava Udruge "Prsten"

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu potpisalo ugovore o stipendiranju s osam studenata

U tijeku radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

Obilježena 84. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava

Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani

Trešnjevka prejaka za Brod na Savi