Promijenjen Ustav Republike Hrvatske

Dogodilo se na današnji dan 9. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 09.11.2019
Promijenjen Ustav Republike Hrvatske


 1799. došao je u Francuskoj na vlast Napoleon Bonaparte.

1880. Zagreb pogodio najrazorniji potres u zabilježenoj povijesti. Epicentar je bio sjeveroistočno od Zagreba i trajao je 10 sekundi. Oštećena je bila otprilike polovica zgrada u tadašnjem Zagrebu, ukupno 1758 kuća. Osobito je teško bila oštećena katedrala. Zvonik joj je morao biti uklonjen, a sljedećih godina sagrađeni su tornjevi koje danas poznajemo. 

1884. otvorena je Strossmayerova galerija u Zagrebu.

1897. na Savi kod Broda zapalio se šlep s 400 tona nafte na istovarnoj stanici tadašnje Tvornice petroleja „Danica“ u Bosanskom Brodu. Šlep je danima gorio, dok se nije raspao i teško zagadio Savu. Stup crnog dima, visok nekoliko stotina metara, danima se zlokobno nadvisio iznad oba Broda. 

1921. Benito Mussolini u Rimu osnovao Fašističku stranku.

1923. osnovan je u Brodu boksački klub koji je nastupio na improviziranoj dvorani s ringom u hotelu „Central“. Nastupila su tri boksačka para, a u najzanimljivijem meču, osnivač kluba Dušan Poluga, prvak države u teškoj kategoriji, boksao je protiv Amerikanca Francesca Jurace. 

1930. u Zgrebu je preminuo slikar i grafičar Menci Klement Crnčić. Djetinjstvo proveo je u Novoj Gradiški. Bavio se i likovnim odgojem i zajedno s Belom Čikošom Sesijom imao privatnu risačku školu, koja je kasnije ušla u sustav zagrebačke umjetničke Akademije. Do kraja života bio je profesor na Akademiji, a od 1920. do 1928. i ravnatelj Strossmayerove galerije. 

1979. otkrivena je na Šetalištu braće Radić u bronci odlivena bista Vladimira Becića, rođenog Brođanina i jednog od najvećih hrvatskih slikara. Bista je rad Ivana Meštrovića. 

1985. Garry Kasparov pobijedio je Anatolija Karpova i postao najmlađi prvak svijeta u šahu, s 22 godine.

1989. Pad Belinskog zida dugačke barijere oko 160 kilometara koja je odvajala Zapadni od Istočnog Berlina. Bio je oličenje Hladnog rata.

1993. Za vrijeme rata u BiH strušen je Stari most u Mostaru koji pripada UNESCO-voj kulturnoj baštini. 

1995. Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu podigao optužnice protiv Veselina Šljivančanina, Milana Mrkšića i Miroslava Radića, oficira jugoarmije odgovornih za stradanje ranjenika iz vukovarske bolnice.

2000. Promjena Ustava Republike Hrvatske. Najvažnija promjena - uvelike su smanjene ovlasti predsjednika i polupredsjednički sustav zamijenjen je parlamentarnim. 

2000. U akciji „Tražimo najbolju INI-nu benzinsku postaju“ koja je započela 1983. godine za 2000. godinu najboljom je proglašena Inina postaja „SVAČIĆEVA – NOVA“ u Svačićevoj ulici u Slavonskom Brodu. Ova postaja svakoga dana istoči oko 25 tisuća litara svih derivata a u trgovini kupcima nudi oko 2000 artikala široke potrošnje, plin u bocama, te usluge auto bara i praonice.

2010. Potpisan ugovor vrijedan 8 milijuna kuna za nabavku magnetske rezonance 1,5 T za Opću bolnicu „dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu. Nabavka magnetne rezonance predstavlja veliki dobitak za pacijente Brodsko-posavske županije i šire a bit će nabavljena vlastitim sredstvima bolnice što je uz bolnicu u Dubrovniku jedina županijska bolnica u Hrvatskoj koja MR nabavlja na ovakav način.

2016. Na izborima za predsjednika SAD, većinom je izabran Donald John Trump.

2017. U Novoj Gradiški biti će otvoren prvi u svijetu, takve vrste Muzej duhana. To je kako je naglašeno na današnji dan, na prigodnoj svečanosti ideja Darija Marenića osnivača tvrtke Elda d.o.o. 

Rođeni: Ivan Turgenjev, ruski književnik (1818.), hrvatski političar Stjepan Radić (1928.), američki astronom Carl Sagan (1934.), Mihail Talj svjetski šampion u šahu (1936.). 

Umrli: Charles de Gaulle, francuski general i političar (1970.), Yves Montand glumac i šansonjer (1991.), Ljerko Spiller, hrvatski violinist (2008.), Nikola Simić, glumac (2014.).

Zadnje vijesti

Zbog štrajka učenicima skraćeni praznici

Potpisan Daytonski sporazum

Pobjeda kuglača Zanatlije nad Šećeranom VIRO

FOTO GALERIJA

Održan prvi ronilački tečaj za hitna spašavanja u Slavonskom Brodu

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno