Promijenjen Ustav Republike Hrvatske

Dogodilo se na današnji dan 9. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 09.11.2019
Promijenjen Ustav Republike Hrvatske
 1799. došao je u Francuskoj na vlast Napoleon Bonaparte.

1880. Zagreb pogodio najrazorniji potres u zabilježenoj povijesti. Epicentar je bio sjeveroistočno od Zagreba i trajao je 10 sekundi. Oštećena je bila otprilike polovica zgrada u tadašnjem Zagrebu, ukupno 1758 kuća. Osobito je teško bila oštećena katedrala. Zvonik joj je morao biti uklonjen, a sljedećih godina sagrađeni su tornjevi koje danas poznajemo. 

1884. otvorena je Strossmayerova galerija u Zagrebu.

1897. na Savi kod Broda zapalio se šlep s 400 tona nafte na istovarnoj stanici tadašnje Tvornice petroleja „Danica“ u Bosanskom Brodu. Šlep je danima gorio, dok se nije raspao i teško zagadio Savu. Stup crnog dima, visok nekoliko stotina metara, danima se zlokobno nadvisio iznad oba Broda. 

1921. Benito Mussolini u Rimu osnovao Fašističku stranku.

1923. osnovan je u Brodu boksački klub koji je nastupio na improviziranoj dvorani s ringom u hotelu „Central“. Nastupila su tri boksačka para, a u najzanimljivijem meču, osnivač kluba Dušan Poluga, prvak države u teškoj kategoriji, boksao je protiv Amerikanca Francesca Jurace. 

1930. u Zgrebu je preminuo slikar i grafičar Menci Klement Crnčić. Djetinjstvo proveo je u Novoj Gradiški. Bavio se i likovnim odgojem i zajedno s Belom Čikošom Sesijom imao privatnu risačku školu, koja je kasnije ušla u sustav zagrebačke umjetničke Akademije. Do kraja života bio je profesor na Akademiji, a od 1920. do 1928. i ravnatelj Strossmayerove galerije. 

1979. otkrivena je na Šetalištu braće Radić u bronci odlivena bista Vladimira Becića, rođenog Brođanina i jednog od najvećih hrvatskih slikara. Bista je rad Ivana Meštrovića. 

1985. Garry Kasparov pobijedio je Anatolija Karpova i postao najmlađi prvak svijeta u šahu, s 22 godine.

1989. Pad Belinskog zida dugačke barijere oko 160 kilometara koja je odvajala Zapadni od Istočnog Berlina. Bio je oličenje Hladnog rata.

1993. Za vrijeme rata u BiH strušen je Stari most u Mostaru koji pripada UNESCO-voj kulturnoj baštini. 

1995. Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu podigao optužnice protiv Veselina Šljivančanina, Milana Mrkšića i Miroslava Radića, oficira jugoarmije odgovornih za stradanje ranjenika iz vukovarske bolnice.

2000. Promjena Ustava Republike Hrvatske. Najvažnija promjena - uvelike su smanjene ovlasti predsjednika i polupredsjednički sustav zamijenjen je parlamentarnim. 

2000. U akciji „Tražimo najbolju INI-nu benzinsku postaju“ koja je započela 1983. godine za 2000. godinu najboljom je proglašena Inina postaja „SVAČIĆEVA – NOVA“ u Svačićevoj ulici u Slavonskom Brodu. Ova postaja svakoga dana istoči oko 25 tisuća litara svih derivata a u trgovini kupcima nudi oko 2000 artikala široke potrošnje, plin u bocama, te usluge auto bara i praonice.

2010. Potpisan ugovor vrijedan 8 milijuna kuna za nabavku magnetske rezonance 1,5 T za Opću bolnicu „dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu. Nabavka magnetne rezonance predstavlja veliki dobitak za pacijente Brodsko-posavske županije i šire a bit će nabavljena vlastitim sredstvima bolnice što je uz bolnicu u Dubrovniku jedina županijska bolnica u Hrvatskoj koja MR nabavlja na ovakav način.

2016. Na izborima za predsjednika SAD, većinom je izabran Donald John Trump.

2017. U Novoj Gradiški biti će otvoren prvi u svijetu, takve vrste Muzej duhana. To je kako je naglašeno na današnji dan, na prigodnoj svečanosti ideja Darija Marenića osnivača tvrtke Elda d.o.o. 

Rođeni: Ivan Turgenjev, ruski književnik (1818.), hrvatski političar Stjepan Radić (1928.), američki astronom Carl Sagan (1934.), Mihail Talj svjetski šampion u šahu (1936.). 

Umrli: Charles de Gaulle, francuski general i političar (1970.), Yves Montand glumac i šansonjer (1991.), Ljerko Spiller, hrvatski violinist (2008.), Nikola Simić, glumac (2014.).

Zadnje vijesti

Županija privremeno obustavlja donacije koje su dodijeljene javnim pozivima

Raspred za Veliki tjedan i Uskrs u Župi Gospe Brze Pomoći

Završena kratka sezona za košarkašice Broda na Savi

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji