Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima

Zadnje dvije godine na području Općine Klakar provodilo se projekt "Žene snaga zajednice" u sklopu programa Zaželi. Nažalost on se bliži kraju, no Općina se prijavila i na drugu fazu koja bi uskoro trebala početi.

Autor: Brodportal | Datum objave: 30.07.2020
Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima


 Nemjerljiva je pomoć koju je gospođa Anica iz Klakara imala od svoje gerontodomaćice Ivanke. U zadnje dvije godine postala joj je i gotovo svakodnevno društvo.

"Popijemo kavu i popričamo, to mi je najbitnije. Dođe mi i kad nije na rasporedu da me pita kako sam. Nemam nikoga ovdje u selu, kada dođe onda mi je fino", kaže gospođa Anica Pudić iz Klakara, korisnica projekta "Žene - snaga zajednice".

Ivanka je na projektu "Žene - snaga zajednice" zaposlena zadnje dvije godine i svjesna koristi koju projekt ima za cijelu zajednicu.

"Brinem se za šest korisnika, to je pretežito starija populacija žena kao baka Anica, njima je pomoć potrebna svaki dan. To je starija populacija ljudi koja se ne kreće puno i njima smo jedino društvo mi koji dolazimo u sklopu projekta, mi žene iz sela, sve starije od 50 godina, ovo je stvarno idealan program i za nas koje nismo bile zaposlene", kaže Ivanka Atvanović, djelatnica na projektu "Žene - snaga zajednice".

Gospođa Anica iznimno je zadovoljna pomoći koju je primila u sklopu projekta Zaželi u Općini Klakar.

"Svaka čast onome tko se sjetio pomoći nam na ovakav način. Da nam dolaze ove žene i pomažu u onome što mi same više ne možemo raditi", zahvalna je gospođa Anica.

S pomoći koju je dobio zadovoljan je i gospodin Mijo. Žao mu je što se projekt bliži kraju.

"Odlično je, dobro smo se složili i nije bilo nesuglasica. Ja sam se na pomoć navikao, a sve sam stariji i pomoć mi je sve više potrebna, teško mi je obavljati kućanske poslove iako se trudim koliko mogu, kaže Mijo Gačić.

Djelatnice na projektu na biciklima i obilasku korisnika već su od samog jutra.

"Ujutro krenemo s kavom i pričom pa počistimo i obavimo kućanske poslove za naše starije korisnike", govori Natalija Stanić, djelatnica na projektu "Žene - snaga zajednice".

Više od same pomoći u kućanskim poslovima, korisnicima je potrebno druženje i razgovor.

"To je i najbitnije u cijelom ovom projektu da oni imaju s nekim razgovarati, kome se povjeriti jer postali smo kao jedna obitelj, povjeravaju mi se i znam sve njihove probleme, dosta smo povezani", dodaje Natalija.

Upravo je to i bio cilj projekta vrijednog 1.963.665,90 kuna koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je počeo u lipnju 2018., a završava u rujnu ove godine. Iz Općine Klakar najavljuju kako s projektom planiraju nastaviti i u drugoj fazi.

"Cilj samog projekta je bio da mi osnažimo žene na tržištu rada, da korisnicima pružimo socijalnu podršku i samo uključivanje u zajednicu. Danas smo posjetili dvoje korisnika. Oni su izrazito zadovoljni i strah ih je što će biti kada projekt završi. Djelatnice rade još do sutra, ali prijavili smo i drugu fazu projekta i očekujemo da ćemo ga realizirati", kaže Gabriela Jandrlić, voditeljica projekta "Žene - snaga zajednice".

Druga faza uključuje i povećanje broja sudionika u projektu, djelatnica i korisnika. Za žene zaposlene na projektu osigurana je i dodatna edukacija kako bi se ojačale njihove kompetencije na tržištu rada. Kroz projekt je educirano 9 žena njih dvije su položile vozački ispit, a sedam je polagalo za računalnog operatera.

I Ivanka je u sklopu projekta došla do vozačke dozvole, nešto što možda inače ne bi uspjela.

"Vjerojatno sama ne bi se odvažila, ali u ovom programu jesam. Sada mogu više pomoći korisnicima, mogu automobilom otići po lijekove, kupiti kruh ili plin, bilo što im je potrebno u kućanstvu", kaže Ivanka.

Ukupno je kroz projekt prošlo 12 zaposlenih žena i 78 korisnika, a očekivanja uključenih su i više nego ispunjena.

"Kada je cijeli projekt krenuo bilo je tu i odbijanja od strane žena i korisnik se nije toliko javilo na projekt, no kada su vidjeli o čemu je riječ, da je to jedna pomoć, da je to njima usluga, onda je krenula navala", zaključuje Jandrlić.

A istim rezultatima se nadaju i u drugoj fazi. Jer starijih osoba kojima je pomoć potrebna, nažalost sve je više.

 

 

Zadnje vijesti

Kako su se do sada škole snašle u covid situaciji?

Suvremena plesna predstava "Prostor ni ja" u Galeriji Ružić

Nevjerojatna polusezona nogometaša Omladinca iz Gornje Vrbe!

FOTO GALERIJA

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta „Kuće sretnih ciglica“

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu