Proglašene sigurnosne mjere od poplava u BPŽ

Dogodilo se na današnji dan 18. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 18.05.2017
Proglašene sigurnosne mjere od poplava u BPŽ


 Jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika i po nekim mišljenjima najveći Hrvat u cijeloj povijesti – Ruđer Bošković – rođen je na današnji dan 1711. godine u Dubrovniku. Ruđer je imao čak osmero braće i sestara, a s nekima od njih ostao je blizak tijekom cijelog života, naročito sa sestrom Anicom i bratom Barom. Ruđer je školovanje započeo u Dubrovniku, a s 14 godina poslan je u Rim, gdje se školovao kod isusovaca na slavnom Rimskom kolegiju (CollegiumRomanum), jednom od najpoznatijih svjetskih sveučilišta toga vremena (katolički ekvivalent Oxfordu i Cambridgeu). Nakon svršenog studija zaređen je za svećenika i stupio je u tada silno moćni Isusovački red. Na Rimskom kolegiju predavao je matematiku, a znanstveno se bavio teorijom sila u fizici. Njegova je izvorna zamisao bila da se sva materijalna tijela (kamen, stol itd.) sastoje od točaka koje nemaju protežnosti, ali djeluju jedne na druge silama koje ovise o njihovoj međusobnoj udaljenosti. Revolucionarno u tome bila je misao da se ono što vidimo kao čvrstu materiju zapravo sastoji od praznog prostora ispunjenog samo točkama. Njegove ideje uvelike su se pokazale ispravnima otkrićem atoma, a i danas daju inspiraciju za pronalaženje unificirane teorije sila u prirodi. Zanimljivo je da se Bošković, nakon što je otišao iz Dubrovnika s 14 godina, u njega vratio samo jednom, za vrijeme ljetnih praznika 1747. (kad mu je bilo 36 godina). Boškovićev rad na polju astronomije dao je ploda u osnivanju zvjezdarnice u milanskoj Breri (po toj četvrti u Milanu zove se i jedan model Alfe Romea, automobilske marke kojoj je sjedište također u Milanu). Zvjezdarnica u Breri pod Boškovićevim vodstvom postala je jedna od najmodernijih na svijetu. Po Boškoviću je nazvan jedan krater na Mjesecu (nedaleko od kratera Julije Cezar). Pri kraju života Bošković je dobio zaposlenje na francuskom kraljevskom dvoru. Bio je prijatelj moćnog ministra grofa de Vergennesa, osobe koja je uvelike zaslužna što su Amerikanci uspjeli pobijediti Britance u Ratu za nezavisnost. Zanimljivo je da se Bošković u doba boravka u Londonu susreo sa slavnim znanstvenikom Benjaminom Franklinom, s kojim je razgovarao o elektricitetu, pojavi koja je u to vrijeme bila u žarištu najnaprednije znanosti. Britanci su Boškovića imenovali članom slavnog Royal Societyja. Bošković je prijateljevao s više kardinala, s papom, pa i s poljskim kraljem, uz čiju je pomoć uspio jednom prilikom spriječiti ruski napad na Dubrovnik. Naime, kad su Rusi namjeravali intervenirati u Dubrovniku svojom ratnom flotom, Bošković je napisao pismo poljskom kralju i zamolio ga za pomoć. Poljski kralj uputio je molbu ruskoj carici i opasnost za Dubrovnik bila je otklonjena. Bošković je boravio i na dvoru slavne carice i kraljice Marije Terezije, koju je opisao kao izrazito pobožnu ženu, koja se u doba bitke u kojoj je sudjelovala njena vojska usrdno molila, zajedno s drugim ženama s dvora. Ruđer Bošković umro je u Milanu u 77. godini života.

1832. godine đakovački biskup Pavao Matija Sučić, na svom putovanju u Zagreb, na ustoličenje Franje Vlašića za hrvatskog bana, zadržao se jedan dan u Brodu. Odsjeo je kod župnika JurjaHartmanna u župnom dvoru, gdje je primio zapovjednika Tvrđave F.M.L. de Deuchterslebena i gvardijana franjevačkog samostana fra Stjepana Ninkovića. 
 
1857. godine podarhiđakon Ivan Matijevac, blagoslovio je željezno raspelo s kamenim postoljem, koje je dao podići Josip Maričević zvani Jozo Mišan, iza samostanske zgrade na početku naselja Mucvanj. Raspelo postoji i danas. 
 
1919. godine utemeljena je Marijina kongregacija učenika Realne gimnazije u Brodu. 
 
1929. godine izašao je prvi broj lokalnog lista  Brodske novosti. Vlasnik i izdavač bio je Šandor Mikličan, a odgovorni urednik Branko Cvjetković. List se smatrao „kulturno-privrednim tjednikom“, a tiskan je kod Vilima Buka. List je pokrenuo i temu „Uspomene na stari Brod“. Do 16. studenog 1929. godine izašlo je 27 brojeva, a onda je list promijenio ime u Posavska štampa. 
 
1944. godine rođen je u Vinkovcima etnolog Zvonimir Toldi. Školovao se u Slavonskom Brodu i Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao etnologiju i povijest. Godine 1968. zapošljava se u Muzeju Brodskog Posavlja gdje se tijekom godina ističe prikupljanjem značajne etnološke zbirke, te formiranjem pozamašne fototeke. Postavio ej brojne i zapažene izložbe popraćene kvalitetnim i zanimljivim katalozima. Sudjeluje u više televizijskih emisija kao poznata i pozvana osoba na području istraživanja tradicijske kulture u Hrvatskoj. Objavio je niz etnoloških članaka i članaka o prošlosti Slavonskog Broda. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. 
 
1991. godine osnovana je specijalna postrojba Ministarstva obrane, bojna  „Zrinski“.
 
2001. godine umro je Ratko Svilar, generalni direktor Tvornice vagona i mostova «Đuro Đaković» u vrijeme najvećeg uspona ovog nekadašnjeg industrijskog giganta, koji je zapošljavao i do šesnaest tisuća radnika. Rođen je u Trnjanima 19. veljače 1922. godine. Bio je učesnik hrvatskog antifašističkog pokreta od 1941. godine. Već 1946. je pomoćnik generalnog direktora tvornice „Đuro Đaković“, a od 1959. do 1974. godine je generalni direktor. Bio je član Izvršnog odbora Privredne komore Hrvatske i Jugoslavije, predsjednik Savjeta metalne industrije Jugoslavije i član Međudržavne komisije za tehničku suradnju SFRJ, predsjednik jugoslavenske komisije za strojogradnju Savjeta Europskog Vijeća, predsjednik upravnih odbora poslovnih udruženja Ingra i drugih. 
 
2005. godine umro je u Slavonskom Brodu farmaceut mr. sc. Ivan Grgić.  Rođen je u Slavonskom Brodu 18. lipnja 1935. U Brodu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a  u Zagrebu Farmaceutsko biokemijski fakultet. Magistrirao je 1964.  godine. Od 1965. do 1990. bio je ravnatelj Opće bolnice „Josip Benčević“. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. U političkom životu Broda bio je poslanik Savezne skupštine u Beogradu, Sabora Hrvatske, a 1985. predsjednik Skupštine općine Broda. Bio je veliki zaljubljenik u sport, posebice u košarku, u kojoj je prošao put od dugogodišnjeg aktivnog igrača, preko trenera, državnog košarkaškog suca sve do predsjednika košarkaškog saveza.  
 
2014. godine u nastavku borbe s vodenom stihijom vodostaj Save kod Slavonskog Broda iznosio je 939 cm te su proglašene sigurnosne mjere u slučaju poplave. Stanje u Slavonskom Šamcu bilo je kritično. Danima kvašen i opterećen vodenom silom, nasip je počeo popuštati kod Šamcu i u Oprisavcima, Jarugama, Novome Gradu, Zbjegu Dubočcu i Drugim mjestima. Županijski stožer zaštite i spašavanja donio je odluku o prekidu nastave u osnovnim i srednjim školama u Brodsko-posavskoj županiji, a nisu radili ni vrtiću u Slavonskom Brodu. 
 
Ostali događaji: 
 • Mamelučki sultan Baibars1268. godine uništio je križarsku kneževinu Antiohiju.
 • 1804. godine Napoleon Bonaparte proglašen je carem Francuza (franc. EmpereurdesFrançais).
 • 1868. godine rođen je posljednji vladajući ruski car - Nikolaj II. – potomak dinastije koja je službeno nosila ime Romanov.
 • Vjerojatno najpoznatiji horor roman svih vremena, Drakula irskog pisca BramaStokera, prvi je put objavljen 1897. godine u Londonu.
 • Blaženi Ivan Pavao II. rođen je pod imenom Karol JózefWojtyła na današnji dan 1920. godine, u gradiću Wadowice, 50 kilometara od Krakowa.
 • Rimski ugovor potpisan je na današnji dan 1941. godine.
 • 1964.  godine stotine mladih u Engleskoj dobilo je zatvorsku kaznu nakon masovne tučnjave između tzv. „modova“ i „rockera“.
 • Apollo 10, četvrta Apollo misija s ljudskom posadom koju su činili ThomasStafford, John W. Young i Eugene AndrewCernan, lansirana je 1969. godine iz svemirskog centra Kennedy.
 • 1974. godine Indija je detonirala svoju prvu nuklearnu bombu. Test je obavljen usred pustinje Thar, na lokaciji zvanoj „Testno područje Pokhran“.
 • Ian Curtis, pjevač JoyDivisiona, izvršio je samoubojstvo 1980. godine. 
 • Vulkan Mount SaintHelens, koji je od 1857. godine mirovao, eruptirao je jačinom ekvivalentom 10-megatonskoj bombi 1980. godine. Stratovulkan u saveznoj državi Washington u ožujku te godine počeo je pokazivati znakove pojačane aktivnosti, a u magmatskoj komori počeo se stvarati pritisak koji je izdizao planinu uzrokujući izbočenje na sjevernoj strani vulkana.
 • 1995. godine 35-godišnji Shawn Nelson, stanovnik San Diega u Kaliforniji, ukrao je vojni tenk iz oružarnice američke Nacionalne garde i provezao ga ulicama grada uništavajući sve pred sobom.
 • Romano Prodi postao je 1996. godine premijer 55. talijanske vlade od II. Svjetskog rata. 
 • Radovan Karadžić, optužen 1996. godine zbog ratnih zločina, povukao se s mjesta predsjednika Republike Srpske. 
 • 1998. godine vlada SAD-a podnijela je tužbu protiv Microsofta zbog monopola. 
Rođeni na današnji dan su: Alfons V., portugalski princ (1475.),  hrvatski gitarist i skladatelj, Ivan Padovec (1800.), James BichenoFrancis, britansko-američki inženjer (1815.), bački hrvatski svjetski putnik, lovac, pustolov, fotograf, istraživač i putopisac, Oskar Vojnić (1864.), Nikolaj II. Romanov, posljednji ruski car (1868.), engleski filozof, matematičar i društveni reformator, Bertrand Russell (1872.), Walter Gropius, njemački arhitekt i teoretičar arhitekture (1883.), američki filmski redatelj, Frank Capra (1897.), Fred Perry, engleski tenisač (1909.), hrvatski nogometaš, Franjo Wölfl (1918.), Ivan Večenaj, hrvatski slikar i književnik (1920.), hrvatski stolnotenisač, Anton Stipančić (1949.), MahamadouDiarra, malijski nogometaš (1981.).
 
Umrli na današnji dan su: papa sv. Ivan I. (526.), kardinal Jean od Lorraine (1550.), isusovački svećenik Jacques Marquette (1675.), Elias Ashmole (1692.), admiral Sir Charles Hardy (1780.), Túpac Amaru II. (1781.), Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais (1799.), generalissimus Aleksandar Suvorov (1800.), Elijah Craig (1808.), Mihovil Pavlinović (1887.), Gustav Mahler (1911.), barun Oskar Vojnić (1914.), Milka Trnina (1941.), Mary McLeod Bethune (1955.), Jeannette Rankin (1973.), Brinsley Le Poer Trench, lord Clancarty (1995.).
 
Citat dana: „Zavist je slijepa i ništa drugo ne zna nego kuditi vrline.“ ~ Livije
 
Blagdani i spomendani:
Međunarodni dan muzeja
Međunarodni dan zaštite biljaka
Zadnje vijesti

V. Bokijev ples - Sjećanje na Borisa Stančića

Muškarci u Brodsko-posavskoj županiji najviše obolijevaju od raka

Padobranci uspješno prizemljili i u Slavonski Brod

SPORT

Nastupaju ekipe iz Sarajeva, Malog Lošinja, Siska, Zagreba, Osijeka i Sl. Broda

VK Marsonia organizira tradicionalni turnir "Tintilinić 2018."

FOTO GALERIJA

Planinarenje uz poeziju od Ivane do Tadije

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

Mladi vaterpolisti u Korčuli

Slavonski Brod svečano zaplovio u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić