Profesor Stanko Jambrek održao predavanje "Reformacija nekad i danas"

Kako je reformacija nekada izgledala, po čemu je ostala zapamćena i zašto je bitna, pitanja su na koja je jučer u Gradskoj knjižnici odgovore dao profesor Stanko Jambrek. Predavanje "Reformacija nekad i danas" organizirano je povodom obilježavanja 500 godina reformacije.

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.11.2017
Profesor Stanko Jambrek održao predavanje "Reformacija nekad i danas"


Prošlo je punih petsto godina od kada je Martin Luther svojih 95 teza zakucao na vrata župne crkve u Witenbergu i označio početak reformacije. Ovaj pokret promijenio je čitav svijet. No dok je duhovna obnova zapadnoj i sjevernoj Europi donijela napredak, na hrvatske zemlje nije imala velikog utjecaja. Kako navodi profesor Stanko Jambrek, u 16. stoljeću, u vrijeme reformacije, hrvatske zemlje bile su rubne zemlje za obranu od Turaka. U našim krajevima vodili su se ratovi, i nije se razmišljalo o napretku. Ipak, hrvatski reformatori, nastojali su mijenjati postojeću Crkvu, a među njima su najistaknutiji bili biskupi i hrvatski velikaši. 

Reformaciju je obilježio razvoj tiska, prevođenje knjiga na nacionalne jezike i širenje pismenosti. Među nacionalnim jezicima, kako je u svom predavanju istaknuo profesor Jmbrek, izdvojio se upravo hrvatski jezik za koji se vjerovalo da će Europu spasiti od Turaka. Naime, hrvatski razumiju Srbi, Makedonci, pa i Bugari, zbog čega je upravo naš jezik bio idealno sredstvo kojim se Riječ Božja mogla prenijeti sve do granica s Turcima. S obzirom da su reformatori vjerovali da upravo Biblija može promijeniti čovjeka, očekivali su da će se to dogoditi i s Turcima kada dođe do njih dođe kršćanska predaja.

Reformacija je korjenito promijenila cijelu Europu. Ona nije samo povijesni pokret, već je itekako potrebna i danas, zaključio je Jambrek.   

 

"Obitelji trebaju dobre očeve, trebaju dobre majke; naše društvo treba dobre brakove i dobre obitelji, naše društvo treba poštene radnike, naše društvo treba poštene poslodavce. Sve to može jedino Biblija promijeniti. Božja riječ može mijenjati čovjeka. Iz tog razloga danas više nego ikada nam treba reformacija."  

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Odličan meč između odbojkaša Marsonije i Zrinskog iz Nuštra

Sto godina Gimnazije Matija Mesić

Automehaničari i mehatroničari sve traženiji - hoće li reforma strukovnog obrazovanja novim generacijama donijeti napredak?

NAJČITANIJE DANAS

Pobjednika odlučila jedna lopta

Odličan meč između odbojkaša Marsonije i Zrinskog iz Nuštra

FOTO GALERIJA

Najbolji županijski sportaši Tot, Novaković, KKK Olimpik i ŽOK Nova Gradiška

Jandroković: ovo je najjača HDZ-ova organizacija i vrijeme je da HDZ ponovno ima i gradonačelnika Slavonskog Broda!

HKUU “Trenk“ Nova Gradiška - kvalitetnim aktivnostima kroz 2018. godinu

Novi uspjesi natjecatelja Športskog plesnog kluba Top dance

Učenici iz Gundinaca i Sikirevaca družili se uz knjige (nelektirne!)