Prof. dr. Andrija Hebrang: pomirba s bivšim agresorom moguća je samo na temelju istine

O teškim stradanjima civila u Domovinskom ratu govorio je sinoć na tribini u Slavonskom Brodu, prof. dr. Andrija Hebrang. Iznio je dramatične podatke o broju civilnih žrtava srpsko crnogorske agresije na Hrvatsku koje su objavljene i u njegovoj istoimenoj knjizi. Zbog digniteta tih žrtava, ti podaci morali bi biti baza za sve buduće odnose s bivšim agresorom, smatra prof. Hebrang, ističuči da moramo inzistirati na odšteti za obitelji gotovo osam tisuća ubijenih civila i procesuiranju ratnih zločinaca.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 24.11.2017
Prof. dr. Andrija Hebrang: pomirba s bivšim agresorom moguća je samo na temelju istine


Dvadeset i pet godina poslije Domovinskog rata stvarni broj civilnih žrtava srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku još je misterij. Pa i kolika je stvarna ratna materijalna šteta. Stoga je ponukan tim neznanjem, prof. Hebrang odlučio temeljito istražiti ova pitanja, objavivši dramatične brojke i u svojoj knjizi  "Stradanja civila u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku"
 
U tijeku srpsko cnogorske agresije na Hrvatsku ubijeno je 7263 civila od čega su pola žene i djeca. Više je ubijenih civila negoli vojnika, 80 posto civila ranjeno je u svom stanu ili kući, u trećini okupiranih dijelova Hrvatske, protjerano je 270 tisuća Hrvata. To je, ističe prof. Hebrang, genocid koji na Haškom sudu nije prihvaćen kao takav samo zato što se nije dogodio na cijelom teritoriju Hrvatske. A, upravo je njegova knjiga poslužila u tužbi koju je Hrvatska podnijela za genocid.
 
Činjenica kako se još puno toga ne zna sve ove godine nakon Domovinksog rata, baš kao što su velom tajne obavijene i istine o ubijenim civilima još iz Drugog svjetskog rata govori ne o paradoksu nego o tradiciji na ovim prostorima. Mnogi još ne žele znati istinu, a i međunarodna zajednica je inertna prema svim nastojanjima otkrivanja svega što kriju još ne istražene masovne grobnice. Za koje još brojni ratni zločinci nisu odgovarali. Hoće li ikada? "Bojim se da neće", jasan je Hebrang. 
 
 

 

Zadnje vijesti

Ugovor za Đuro Đaković Specijalna vozila u vrijednosti od 46 milijuna kuna

Obilježena 26. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

VIDEO Posljednjih noći Brođani bez mirnog sna

SPORT

U nedjelju posljednja provjera

Još tjedan dana do početka sezone za nogometaše Zvonimira iz Donje Vrbe

NAJČITANIJE DANAS

Počinje 23. Novogradiško glazbeno ljeto

Četiri večeri odlične zabave uz S.A.R.S., Hanku Paldum, Plavi orkestar, Bebeka...

FOTO GALERIJA

Dograđena i obnovljena vjeronaučna dvorana u župi Podcrkavlje

Dječji vrtić „Trnoružica“ uskoro spreman za početak predškolske godine

U Koraću održana 6. Smotra folklora 'Gospi u čast'

Svetkovina svetog Lovre svečano proslavljena u Požegi

Novi radovi na proširenju kolnika i izgradnji biciklističke trake u Budakovoj ulici