Prof. dr. Andrija Hebrang: pomirba s bivšim agresorom moguća je samo na temelju istine

O teškim stradanjima civila u Domovinskom ratu govorio je sinoć na tribini u Slavonskom Brodu, prof. dr. Andrija Hebrang. Iznio je dramatične podatke o broju civilnih žrtava srpsko crnogorske agresije na Hrvatsku koje su objavljene i u njegovoj istoimenoj knjizi. Zbog digniteta tih žrtava, ti podaci morali bi biti baza za sve buduće odnose s bivšim agresorom, smatra prof. Hebrang, ističuči da moramo inzistirati na odšteti za obitelji gotovo osam tisuća ubijenih civila i procesuiranju ratnih zločinaca.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 24.11.2017
Prof. dr. Andrija Hebrang: pomirba s bivšim agresorom moguća je samo na temelju istine


Dvadeset i pet godina poslije Domovinskog rata stvarni broj civilnih žrtava srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku još je misterij. Pa i kolika je stvarna ratna materijalna šteta. Stoga je ponukan tim neznanjem, prof. Hebrang odlučio temeljito istražiti ova pitanja, objavivši dramatične brojke i u svojoj knjizi  "Stradanja civila u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku"
 
U tijeku srpsko cnogorske agresije na Hrvatsku ubijeno je 7263 civila od čega su pola žene i djeca. Više je ubijenih civila negoli vojnika, 80 posto civila ranjeno je u svom stanu ili kući, u trećini okupiranih dijelova Hrvatske, protjerano je 270 tisuća Hrvata. To je, ističe prof. Hebrang, genocid koji na Haškom sudu nije prihvaćen kao takav samo zato što se nije dogodio na cijelom teritoriju Hrvatske. A, upravo je njegova knjiga poslužila u tužbi koju je Hrvatska podnijela za genocid.
 
Činjenica kako se još puno toga ne zna sve ove godine nakon Domovinksog rata, baš kao što su velom tajne obavijene i istine o ubijenim civilima još iz Drugog svjetskog rata govori ne o paradoksu nego o tradiciji na ovim prostorima. Mnogi još ne žele znati istinu, a i međunarodna zajednica je inertna prema svim nastojanjima otkrivanja svega što kriju još ne istražene masovne grobnice. Za koje još brojni ratni zločinci nisu odgovarali. Hoće li ikada? "Bojim se da neće", jasan je Hebrang. 
 
 

 

Zadnje vijesti

Nakon lanjskog fijaska, opet kreću u dokapitalizaciju: "Đuro" traži 100 milijuna kuna

Na 15,6 kilometara i 33 lokacije uskoro radovi na izgradnji javne rasvjete

Prijenos utakmica Hrvatske reprezentacije u Tvrđavi

FOTO GALERIJA

Promotivna i svaka druga simbolika povezanosti gradova stradalnika, Vukovara i Slavonskog Broda

Slavonski Brod posjetili ravnatelji osnovnih škola Zagrebačke županije

Tri zlata u Splitu za brodski karate

Hrvatski misionar -bogoslov Josip Brnjić poziva na humanitarnu akciju za djecu s posebnim potrebama u Tanzaniji

Konji su vrijedno blago naše Slavonije i sve je više mladih konjogojaca koji nastavljaju tradiciju