Prodana tvornica kombajna ĐĐ u Županji

Dogodilo se na današnji dan 18. ožujka

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.03.2019
Prodana tvornica kombajna ĐĐ u Županji


 1786. u Brodu se obavlja komisijska procjena 383 kuće, koje treba porušiti o trošku državnog erara, jer se nalaze preblizu Tvrđave. Još godine 1775. izdana je naredba da se kuće ne smiju graditi na prostoru između Tvrđe i franjevačkog samostana. Tu je naredbu inicirao car Josip II. 1783. kada je naložio da se poruše sve kuće, koje su na domašaju tadašnjih topova u Tvrđi. Tada je porušen magistrat, solana, carinarnica, kontumac i nekoliko činovničkih stanova. 1786. godine procjena vrijednosti kuća pokazivala je visoke troškove koji vjerojatno nisu mogli biti pokriveni, pa do rušenja grada nije došlo, iako je bečka administracija 1810. godine potaknula ideju da se Brođani presele na pašnjake Balatin i Brod koji su se nalazili izvan granica današnjeg središta grada.

1850. osnivanje hrvatskih trgovačkih komora.

1857. otkopana zlatna vrata Dioklecijanove palače u Splitu.

1951. otvoren „Pionirski grad“ pokraj Zagreba.

1962. Francuski predsjednik Charles de Gaulle, nakon dugačkih pregovora i velikog javnog pritiska, potpisao je Evijanski sporazum kojim je Alžircima dozvoljeno samoopredjeljenje, te je okončan alžirski rat za nezavisnost koji je trajao od 1954. godine, a u kojem je, prema alžirskim podacima, na obje strane stradalo oko 2 milijuna ljudi.

1990. Na današnji dan u Benkovcu je došlo do incidenta tijekom govora dr. Franje Tuđmana na osnivačkom skupu lokalnog ogranka HDZ-a. U jednom trenutku iskočio je iz gomile jedan Srbin s pištoljem s namjerom da puca na Tuđmana. Masa ga je brzo svladala i bacila na tlo, a pištolj mu je oduzet. Zanimljivo je da je pištolj kao dokazni materijal kasnije nestao iz policije. HDZ je u svibnju te godine pobijedio na izborima.

1990. U dvorani kina „Jadran“ održana Osnivačka skupština podružnice Hrvatske demokratske stranke (HDS) za Slavonski Brod. U vodstvo podružnice izabrani su: Pero Katalinić, Marko Lovinčić, Nedeljko - Marko Pandžić, Tomo Galović, Josip Dokuzović, Mihael Blaževac, Mato Artuković i Mirko Štivić.

1990. Održana Osnivačka skupština ogranka HDZ-a za Sikirevce.

1990. lopovi su ukrali umjetnine čija se vrijednost procjenjuje i do 500 milijuna dolara. Dogodilo se to u Muzeju Isabelle Stewart Gardner u Bostonu, u ranim jutarnjim satima. Do danas djela nisu pronađena. Nudi se 5 milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do povrata ukradenih djela.

1991. preminuo je u Zagrebu u 83. godini života dip. ing. Dragutin pl. Antolković. Bio je vrsni stručnjak graditeljske statistike i umješni organizator poslijeratne obnove grada u poduzeću Izgradnja, a potom je u Projektbirou preuzeo ulogu nositelja graditeljstva u Slavonskom Brodu i uspješnog ravnatelja sve do umirovljenja. 

1991. na završetku ravnateljskog mandata Bele Panthya promijenjen je naziv brodske Muzičke škole u Osnovna glazbena škola „Ivan Zajc“ Slavonski Brod. Nepuna dva mjeseca potom, 3. svibnja 1991., Hrvoje Mihić biva imenovan novim ravnateljem ove obrazovne ustanove.

1994. BiH i Hrvatska u Wahingtonu, u prisustvu predsjednika SDA-a Bila Klintona potpisale sporazum o muslimansko- hrvatskoj federaciji u BiH, koja je kasnije Dejtonskim sporazumom, postala jedan od dva entiteta u bivšoj jugoslavenskoj republici BiH.

2005. Prodana tvornica kombajna Đure Đakovića u Županji. U nazočnosti predsjednika Vlade RH Ive Sanadera i gotovo cijelog njegovog kabineta tvornica je prodana talijanskoj tvrtki Same Deutz – Fahr za ukupno deset milijuna eura, od čega 8,7 milijuna pripada Đuri Đakoviću. 

2009. Tadašnji ministar obrane u Vladi RH Branko Vukelić sudjelovao u predstavljanju borbenog oklopnog vozila u hali specijalnih vozila. Planirana isporuka oružanim snagama RH u prvoj fazi je 84 BOV-a a u drugoj još 42.

2014. Parlamenti Rusije i Krima su potpisali sporazum o spajanju.

Rođeni na današnji dan su: Josip Kozarac, hrvatski prozaist, novelist, romanopisac (1858.), Nikolaj Rimski-Korsakov, ruski skladatelj (1844.), hrvatski liječnik, političar i diplomat Josip Berković (1885.), Nenad Ivanković, novinar (1948.), hrvatski glumac Damir Šaban (1958.), Vanessa Williams, američka glumica, pjevačica i manekenka (1963.). 

Umrli na današnji dan su: Matko Laginja, hrvatski pravni i političar (1930.), Živojin „Žika“ Milenković, glumac (2008.), Warren Christopher, bivši državni tajnik SAD-a (2011.), Imra Agotić, hrvatski general-pukovnik (2012.), Chuck Berry, američki gitarist, pjevač i kantautor, jedan od pionira rokc and rolla (2017.).

Zadnje vijesti

U župi Sibinj počinje trodnevna duhovna priprava uoči slavlja mlade mise vlč. Filipa Sertića

Briljantan uspjeh za brodske "Alfe" na turniru u Ohridu: 2 zlatne i 2 srebrne medalje!

Antun Novaković u B finalu europskih igara u Bjelorusiji!

VIJESTI

Prvi mladomisnik nakon 40 godina

U župi Sibinj počinje trodnevna duhovna priprava uoči slavlja mlade mise vlč. Filipa Sertića

SPORT

ITF Taekwon-do turnir Ohrid Open 2019.

Briljantan uspjeh za brodske "Alfe" na turniru u Ohridu: 2 zlatne i 2 srebrne medalje!

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

U dječjem folklornom kampu u Donjim Andrijevcima sudjelovalo 40 učenika

U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine