Problemi zbog produženog boravka, za mnoge je to preveliko opterećenje

Program produženog boravka pomaže ili je barem do sada pomagao velikom broju zaposlenih roditelja.

Autor: Marko Kovač / SBTV | Datum objave: 22.12.2014


 No, sve to moglo bi se okrenuti na lošu stranu budući s prvim danom Nove godine na snagu stupa novi pravilnik prema kojemu će roditelji sudjelovati u sufinanciranju troškova učitelja koji provodi program produženog boravka. Tako bi plaćali od 100,00 pa do 300,00 kuna ovisno o visini prihoda i veličini skupine. To bi za mnoge značilo veliki udarac na kućni proračun posebice za roditelje s više djece. Cijena prehrane u produženom boravku ostala bi 15,00 kuna po danu korištenja, a sve ostale troškove vezane uz provođenje programa i dalje bi snosio Grad Slavonski Brod. Na internetskim stranicama Gradske upave pojavio se tekst prema kojemu je ipak vidljiva želja sa sastankom a ukoliko do istog i dođe, bila bi to prekretnica jer se kontakt već duže vijeme nije uspio ostvariti.

Pismo koje je roditelj uputio gradonačelinku Duspari donosimo u nastavku:

Poštovani gospodine gradonačelniče.

     Odlučio sam se na ovo pismo iz jednog jedinog razloga, a taj je da me iskreno zanima koliko će te imati sluha i osjećaja da ako ništa drugo odgovorite na njega. Obraćam se osobno vama jer smatram da ste Vi kao gradonačelnik ovog našeg grada najmjerodavniji i vezani povjerenjem građana koji su vam dali svoj glas i tako vam omogućili  da vodite grad, da odgovorite i naravno nešto odlučite više napraviti od samog odgovora na na ovo pismo. Ne radi se o nekim trivijalnim stvarima poput orezivanja krošnji, košenja livada, sađenja cvijeća, oslikavanja biciklističkih staza i sličnih stvari koji ovome gradu daju štih zapada i bliske nam Europe ( nemam ništa protiv toga, dapače lijepo je to ) ali znate kako kaže naš narod „ Iz vana gladac iznutra jadac”. Radi se o mojoj, našoj pa kako vi volite reći i „vašoj” djeci koja su složit će te se samnom budućnost ovoga grada i na njima ostaje sve što ni Vi, ni ja ni mnogi drugi nisu uspjeli napraviti bolje  i ljepše za ovaj grad. Obraćavam se kao roditelj roditelju, kao čovjek čovjeku i molim vas objašnjenje koji je razlog da se već godinama ( ne samo za vašeg mandata) pod tepih s početkom svake školske godine stavlja krucijalni problem koji se javlja sa školskom djecom i produženim boravkom djece u školi. Kao roditelj ( samohrani ) jednoga devetogodišnjeg dječaka koji od ove jeseni pohađa osnovnu školu Hugo Badalić ostao sam zatečen, da je bar zatečen činjeničnim stanjem da se u školi u kojoj je boravak bio osiguran za djecu od prvog do četvrtog razreda, ove školske godine to neće biti slučaj za učenike trećeg i četvrtog razreda iz jednog pomalo stupidnog razloga ( meni bar, ispričajte me na rječniku ali ne mogu naći adekvatnu riječ) da Grad ne može ili ne želi osigurati adekvatno riješenje (  još jednog djelatnika ili djelatnicu ) kako bi se omogućilo normalno održavanje produženog boravka za svu djecu od prvog do četvrtog razreda OŠ Hugo Badalić, koja sigurno trebaju takvu skrb poslije škole jer kako iz mog razloga ( a vjerujem da i drugi roditelji imaju isti razlog) jer sam u radnom odnosu, a nemam adekvatno riješenje da se djete zbrine poslije škole na način koji bi zadovoljio njegovo normalno i sigurno funkcioniranje poslije nastave.

   Povećanje zainteresiranih za uslugu produženog boravka u školi je sve veća, i sve je više djece koja se upisuju u prvi razred, a čiji su roditelji zaposleni te nemaju izbora nego zatražiti i upisati svoje dijete u boravak. To ste Vi i vaši suradnici koji su zaduženi za školstvo morali uvidjeti jer niste od jučer na vlasti i ovaj problem nije od jučer, a isto tako ne samo da nije riješiv nego je pomalo smješno da se neke stvari poput biciklističkih staza, žardinjera i sl. stavljaju u prioritet, a slučaj koji se tiče djece, ponavljam DJECE a ne mene, vas ili bilo koga drugoga. Što to mora biti toliko teško i nevjerojatno i nemoguće riješivo da se već godinama ne može pozitivno ishoditi na veliko zadovoljstvo i naše i vaše. Zato vam postavljam nekoliko pitanja.

Zašto se samo u dvije škole organizira produženi boravak?

Zašto se ne otvori boravak u još kojoj školi u gradu?( zainteresiranih ima i u školama i među roditeljima koji upisuju djecu u škole koje nemaju boravak)?

Koji je to kriterij koji omogućava da se odlučuje da će samo djeca prvog i eventualno drugog razreda imati produženi boravak?

Smatrate li vi kao roditelj da djete od 8, 9 ili 10 godima ima mogućnosti funkcionirati od završetka nastave do dolaska roditelja s posla samo kod kuće?

Da li ste Vi sigurni kao roditelj da je djete u toj dobi sigurno kada se samo kreće od škole do kuće (neka po nekoliko kilometara )?

Smatrate li da je vrijednije jedno NE od strane Grada u slučaju boravka ili sigurnost naše djece?

Ima još pitanja, ali i ta bi pitanja našla svoje odgovore samo kada bi našli malo sluha i kada bi ona došla do vašeg uha bilo to ovako pisanim putem bilo to ( a smatram da bi to bilo hvale vrijedno od jednog gradonačelnika ) susretom sa roditeljima koji isto ovako kao i ja imaju veliki problem što i kako napraviti u novoj školskoj godini sa svojom djecom jer nemaju svi mogućnosti organizirati baka servis, baby seating ili bilo što drugo.

Ovo pismo svakako ne bih pisao da imam mogućnosti svom djetetu osigurati kvalitetnu i sigurnu skrb u satima poslije nastave. Jedino po svemu ovome bi bilo kako se daje naslutiti po „glasima” iz Grada da svi mi koji nemamo gdje s djecom podnesemo otkaze na poslovima i postanemo još veći teret i sebi i vama. Ovim pismom svakako ne želim Vas kao gradonačelnika prozivati jer je sasvim moguće da za neke stvari i ne znate što se događaju jer već po tko zna koji put se može naslutiti da neke informacije i problemi ne dođu do Vas, ali svakako ovim pismom Vama želim skrenuti pažnju da se nešto mora po ovome pitanju napraviti jer dosta je bilo tragedija, nesretnih slučajeva, bijede i jada. Zar nam još treba neka veća nesreća da se nedao Bog djeci koja će ( po svemu sudeći kako stvari stoje) biti prepuštena sama sebi nešto ružno dogodi. Treba li nam to? Mislim da ne... , a Vi?

U velikoj nadi da ćete ovom problemu pristupiti vrlo ozbiljno, odgovorno i s osjećajem ako ne kao gradonačelnik a onda bar kao roditelj srdačno vas pozdravljam i očekujem vaš odgovor.

Sa poštovanjem,

Hrvoje Pavelić

Zadnje vijesti

Jedinstvena prilika da mladi svojim inovacijama čovječanstvu omoguće bolju budućnost

Sve je spremno za sutrašnji open-air spektakl Dine Merlina

Trijumf "vatrenih" nad "gaučosima", glazba na svakom koraku, pivari i vinari, gastrodelicije

VIJESTI

Završetak prekograničnog natjecanja “Inovativnim umom do pametne energije”

Jedinstvena prilika da mladi svojim inovacijama čovječanstvu omoguće bolju budućnost

SPORT

Finale proljetne lige Slavonije i Baranje

10 medalja za atletičare Marsonije u Osijeku

NAJČITANIJE DANAS

U Tvrđavi Brod

Sve je spremno za sutrašnji open-air spektakl Dine Merlina

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“