Problem zraka u Slavonskom Brodu stigao do Europske komisije

Problem onečišćenog zraka u Slavonskom brodu dospio je i do Europske komisije zahvaljujući županu Danijelu Marušiću, koji je kao član Odbora regija nedavno službeno boravio u Bruxellesu.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 04.12.2013


Tamo se susreo sa članom europskog parlamenta Andrejom Plenkovićem kome je detaljno obrazložio problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, a koji je Plenković i službeno proslijedio Europskoj komisiji. Upit, kao i odgovor Euroske komisije prenosimo u cijelosti:

"Pitanje za pisani odgovor E-011192/2013/rev.1 upućeno Komisiji

članak 117.

Andrej Plenković (PPE)

Predmet: Problem onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda zbog emisija iz "Rafinerije nafte Brod" a.d. u susjednoj Bosni i Hercegovini

Tijekom proteklih nekoliko godina u području Brodsko-posavske županije, a osobito grada Slavonskog Broda i njegove okolice u Republici Hrvatskoj, uočeno je kontinuirano onečišćenje zraka koje je prouzročeno štetnim emisijama iz „Rafinerije nafte Brod” a.d. koja se nalazi u susjednoj Bosni i Hercegovini u neposrednoj blizini preko rijeke Save.

Na temelju informacija koje sam kao član Europskog parlamenta zaprimio od župana Brodsko- posavske županije razvidno je kako su stanovnici Slavonskog Broda, sukladno podacima o mjerenju kvalitete zraka, izloženi sumpornom dioksidu, sumporovodiku, dušičnim oksidima, benzenu, ozonu i lebdećim česticama. Mjerenja su pokazala da dolazi do visokih prekoračenja onečišćujućih tvari, osobito u zimskim mjesecima, a za pojedine kao što je npr. ozon koncentracije su bile povišene i u ljetnim mjesecima. Stoga je Županijska skupština Brodsko-posavske županije donijela Zaključak kojim traži pomoć od nadležnih institucija Europske unije u rješavanju ovog pitanja.

Riječ je o ozbiljnom ekološkom problemu prekograničnog karaktera koji u velikoj mjeri narušava kvalitetu života i zdravlje stanovnika Slavonskog Broda i okolice.

Zanima me koje mjere može poduzeti Europska komisija kako bi u dijalogu s vlastima Bosne i Hercegovine obvezala „Rafineriju nafte Brod” a.d. na ubrzanu modernizaciju i usvajanje europskih standarda zaštite okoliša i time spriječila daljnje onečišćenje zraka koje ugrožava zdravlje stanovništva Slavonskog Broda?"

 

Zadnje vijesti

Ponavljačica prometnih prekršaja isključena iz prometa

Taksijem došao od Pule do Broda pa pobjegao ne plativši račun

Održana 1. „Zlatna bućka“ u sportskom ribolovu

FOTO GALERIJA

Kroz projekt "Stronger" do znanja potrebnih za proizvodnju, prodaju i promociju proizvoda ljekovitog i aromatičnog bilja

Među Bijelo–crne vratili se Bundavica i Mirković, novo ime Jašarević

Eva Plavšić i Filip Beketić - najljepši snaša i momak 53. Đakovačkih vezova

Fra Josip Ivkić, novozaređeni svećenik franjevac, proslavio svoju mladu misu

FOTOGALERIJA - UŠR Petnja organizirala 3. Malu školu ribolova za djecu