Problem zraka u Slavonskom Brodu stigao do Europske komisije

Problem onečišćenog zraka u Slavonskom brodu dospio je i do Europske komisije zahvaljujući županu Danijelu Marušiću, koji je kao član Odbora regija nedavno službeno boravio u Bruxellesu.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 04.12.2013
Tamo se susreo sa članom europskog parlamenta Andrejom Plenkovićem kome je detaljno obrazložio problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, a koji je Plenković i službeno proslijedio Europskoj komisiji. Upit, kao i odgovor Euroske komisije prenosimo u cijelosti:

"Pitanje za pisani odgovor E-011192/2013/rev.1 upućeno Komisiji

članak 117.

Andrej Plenković (PPE)

Predmet: Problem onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda zbog emisija iz "Rafinerije nafte Brod" a.d. u susjednoj Bosni i Hercegovini

Tijekom proteklih nekoliko godina u području Brodsko-posavske županije, a osobito grada Slavonskog Broda i njegove okolice u Republici Hrvatskoj, uočeno je kontinuirano onečišćenje zraka koje je prouzročeno štetnim emisijama iz „Rafinerije nafte Brod” a.d. koja se nalazi u susjednoj Bosni i Hercegovini u neposrednoj blizini preko rijeke Save.

Na temelju informacija koje sam kao član Europskog parlamenta zaprimio od župana Brodsko- posavske županije razvidno je kako su stanovnici Slavonskog Broda, sukladno podacima o mjerenju kvalitete zraka, izloženi sumpornom dioksidu, sumporovodiku, dušičnim oksidima, benzenu, ozonu i lebdećim česticama. Mjerenja su pokazala da dolazi do visokih prekoračenja onečišćujućih tvari, osobito u zimskim mjesecima, a za pojedine kao što je npr. ozon koncentracije su bile povišene i u ljetnim mjesecima. Stoga je Županijska skupština Brodsko-posavske županije donijela Zaključak kojim traži pomoć od nadležnih institucija Europske unije u rješavanju ovog pitanja.

Riječ je o ozbiljnom ekološkom problemu prekograničnog karaktera koji u velikoj mjeri narušava kvalitetu života i zdravlje stanovnika Slavonskog Broda i okolice.

Zanima me koje mjere može poduzeti Europska komisija kako bi u dijalogu s vlastima Bosne i Hercegovine obvezala „Rafineriju nafte Brod” a.d. na ubrzanu modernizaciju i usvajanje europskih standarda zaštite okoliša i time spriječila daljnje onečišćenje zraka koje ugrožava zdravlje stanovništva Slavonskog Broda?"

 

Zadnje vijesti

Kako postati ekološki proizvođač?

Prva kazališna predstava u epidemiji koronavirusa u Slavonskom Brodu

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

FOTO GALERIJA

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu