Prisegnuo 27. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Ukupno 344 dragovoljnih ročnika i ročnica jučer je započelo program dragovoljnog vojnog osposobljavanja u Središtu za temeljnu obuku u Požegi

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.02.2020
Prisegnuo 27. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju
 U Središtu za temeljnu obuku, Zapovjedništva za obuku i doktrinu «Fran Krsto Frankopan» Hrvatske kopnene vojske u Požegi u petak, 14. veljače 2020. godine započela je obuka 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u OS RH.

Program dragovoljnog vojnog osposobljavanja započeo je prihvatom kandidata i potpisivanjem ugovora o dragovoljnom vojnom osposobljavanju s Ministarstvom obrane.

U ovom naraštaju dragovoljnog vojnog osposobljavanja prihvaćeno je 344 ročnika od kojih su 285 ročnika i 59 ročnice.

Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe, te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja.

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u  Središtu za temeljnu obuku. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi, a druga faza obuke provodi se i u vojarni 123. brigade ˝Požega˝ u Požegi, te na Logističkom vježbalištu „Glavica“ i strelištu „Novo Selo“ u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedna. Posljednja, treća faza obuke u trajanju od jednog  tjedna provodi se ponovo u vojarni u Požegi.

Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz slijedećih programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika.

Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

Završetak obuke i otpust ročnika 27. naraštaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja planiran je 9. travnja 2020. godine.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do 2019. godine oko 8700 ročnika uspješno je završilo program dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Zadnje vijesti

Policija pronašla trojicu 18-godišnjaka koji su pretukli 29-godišnjaka i ukrali mi bicikl

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

Svađali se zbog nesuglasica u prometu pa se i potukli

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji