'Prikrivena stratišta i grobišta'

Projekt Komisije HBK i BK BiH "Hrvatski martirologij, koji se provodi u svim nadbiskupijskim središtima predstavljen je u srijedu, 20. veljače u Katehetskom centru župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Predavači su bili prof. Ante Beljan, dr. Josip Jurčević, a susret je moderirao Anto Pavlović, župnik župe Krista Kralja u Brodskom Varošu.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 22.02.2013
Prof. Beljan upoznao je nazočne s projektom Hrvatski martirologij te iznio neka od svojih osobnih iskustava koje je doživio istražujući žrtve komunističkog režima u Drugom svjetskom ratu i poraću. Upozorio je kako je ta prevažna tema još uvijek tabu tema, te pozvao sve na odgovornije prikupljanja podataka o žrtvama rata.

Dr. Jurčević, nakon niza gradova u Hrvatskoj, predstavio je te večeri svoju najnoviju knjigu „Prikrivena stratišta i grobišta“ jugoslavenski komunistički zločini, koja je veliki doprinos tom projektu.

„Nema spremnosti u političkom životu institucija RH da se suoče s najtamnijom stranom hrvatske povijesti, a nažalost teška gospodarska kriza koja postaje sve teža vuče korijene iz toga razdoblja; mi se prije ili kasnije moramo suočiti s tom teškom komnunističkom poviješću, od nje se distancirati i udaljiti kako bi vrijednosno i egzistencijalno živjeli u našoj predivnoj Hrvstkoj; istina se kvari(korumpira) ili lažju ili šutnjom, stoga treba je govoriti i otkrivati svima jer istina će nas osloboditi...“, bile su neke od važnijih poruka s tog susreta.

Kao član komisije za istraživanje komunističkih zločina župnik Pavlović je iznio nekoliko podataka o stradanjima svećenika i civila na području Đakovačko-osječke nadbiskupije od komunističkih vlasti u Drugom svjetskom ratu i poraću. Zaključio je kako je dosada učinjeno, tek početak te da s tim radom treba nastaviti kako bi istina izišla na vidjelo i kako bi žrtvama iskazali čast i pietet.

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Bilfinger Berger AG postao većinski vlasnik Đuro Đaković Montaže

Županija privremeno obustavlja donacije koje su dodijeljene javnim pozivima

Raspred za Veliki tjedan i Uskrs u Župi Gospe Brze Pomoći

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji